Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Regimul Lukașenko luptă în continuare împotriva presei independente din Belarus

18 Mai 2021, 15:03
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2021, 15:03 // Sci-tech //  Realitatea.md

Conducerea cele mai mari instituții mass-media independente din Belarus, portalul tut.by, vor fi urmăriți penal pentru evaziune fiscală. Site-ul a fost blocat printr-o decizie a Ministerului Informațiilor din Belarus. Departamentul de Investigații Financiare al Comitetului de Control de Stat din Belarus au efectuat mai multe percheziții la redacția tut.by. De asemenea, forțele de securitate au mers în „vizită” la domiciliile câtor va jurnaliști, inclusive redactorul-șef al tut.by Marina Goldova.

Redacția site-ului nu mai răspunde la apeluri, iar ușile sunt închise, potrivit presei din Belarus.

În urma perchezițiilor, Departamentul de Investigații Financiare a anunțat că a fost deschis un dosar penal.

Declarația spune că acest caz a fost inițiat în baza articolului privind evaziunea fiscală la scară deosebit de mare. Potrivit anchetei, situl a devenit rezident al Parcului Tehnologic Înalt din Belarus, astfel că s-a bucurat de avantaje fiscale, dar „a primit veniturile, nu datorită activităților permise rezidenților” parcului.

Entitatea juridică asociată cu site-ul s-a bucurat „în mod nerezonabil” de beneficii și a cauzat daune financiare majore statului, a declarat DFR, adăugând că acestea stabilesc toate circumstanțele și toți suspecții. 

Ulterior, Ministerul Informațiilor din țară a anunțat că accesul la sit a fost blocat. Potrivit declarației sale, acest lucru a fost făcut în urma publicării de materiale cu „informații în numele unei fundații neînregistrate”.

Tut.by este una dintre puținele instituții de presă independente din Belarus. Site-ul a acoperit în mod activ protestele împotriva regimului lui Alexander Lukașenko din vara anului trecut. În septembrie, Tut.by i s-a retras temporar acreditarea într-un proces intentat de Ministerul Informațiilor, care a constatat că articolele sale sunt „informații inexacte” care dăunează interesului public.

Ministerul Informațiilor a intentat, de asemenea, un proces, solicitând întreruperea activității redacției, deși acest lucru se poate face numai după ce entității i-au fost emise mai multe avertismente.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 21:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 21:17 // Politica //  Realitatea.md

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, nu a fost șocat de decizia primarului Capitalei, Ion Ceban, de a-și crea Mișcarea de Alternativă Națională. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. El a menționat că acest proiect nu a fost consultat cu Partidul Socialiștilor, însă se mândrește că a putut promova oameni care s-au lansat în politica mare sau vor să se lanseze, informează realitatea.md.

„Nu a consultat și timpul o să arate a fost o mișcare corectă sau nu. E proiectul nostru sau nu e al nostru? E al lui personal. El a decis să se miște așa. Va fi partid politic sau nu, va fi decizia dumnealui. Sunt gata să-i susțin, nu să le încurcăm. Ca primar, noi îl susținem”, a declarat Igor Dodon. 

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a mai declarat că nu discută cu Ion Ceban alte subiecte decât cele legate de Chișinău.

Realitatea.md amintește că pe 31 decembrie 2021, Ion Ceban a declarat că își lansează Mișcarea Alternativă Națională.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală