Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

Regimul Lukașenko luptă în continuare împotriva presei independente din Belarus

18 Mai 2021, 15:03
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
18 Mai 2021, 15:03 // Sci-tech //  Realitatea.md

Conducerea cele mai mari instituții mass-media independente din Belarus, portalul tut.by, vor fi urmăriți penal pentru evaziune fiscală. Site-ul a fost blocat printr-o decizie a Ministerului Informațiilor din Belarus. Departamentul de Investigații Financiare al Comitetului de Control de Stat din Belarus au efectuat mai multe percheziții la redacția tut.by. De asemenea, forțele de securitate au mers în „vizită” la domiciliile câtor va jurnaliști, inclusive redactorul-șef al tut.by Marina Goldova.

Redacția site-ului nu mai răspunde la apeluri, iar ușile sunt închise, potrivit presei din Belarus.

În urma perchezițiilor, Departamentul de Investigații Financiare a anunțat că a fost deschis un dosar penal.

Declarația spune că acest caz a fost inițiat în baza articolului privind evaziunea fiscală la scară deosebit de mare. Potrivit anchetei, situl a devenit rezident al Parcului Tehnologic Înalt din Belarus, astfel că s-a bucurat de avantaje fiscale, dar „a primit veniturile, nu datorită activităților permise rezidenților” parcului.

Entitatea juridică asociată cu site-ul s-a bucurat „în mod nerezonabil” de beneficii și a cauzat daune financiare majore statului, a declarat DFR, adăugând că acestea stabilesc toate circumstanțele și toți suspecții. 

Ulterior, Ministerul Informațiilor din țară a anunțat că accesul la sit a fost blocat. Potrivit declarației sale, acest lucru a fost făcut în urma publicării de materiale cu „informații în numele unei fundații neînregistrate”.

Tut.by este una dintre puținele instituții de presă independente din Belarus. Site-ul a acoperit în mod activ protestele împotriva regimului lui Alexander Lukașenko din vara anului trecut. În septembrie, Tut.by i s-a retras temporar acreditarea într-un proces intentat de Ministerul Informațiilor, care a constatat că articolele sale sunt „informații inexacte” care dăunează interesului public.

Ministerul Informațiilor a intentat, de asemenea, un proces, solicitând întreruperea activității redacției, deși acest lucru se poate face numai după ce entității i-au fost emise mai multe avertismente.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 21:21
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 21:21 // Alegeri //  Cristina Vlah

După decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, au și început să apară primele reacții și critici la adresa autorității electorale. Asta pentru că mai mulți politicieni și formațiuni politice sunt în dezacord cu numărul actual de secții de vot deschise în Diasporă, informează Realitatea.md.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o declarație publică, prin care susțin că CEC a călcat în picioare dreptul la vot al cetățenilor și a mers împotriva legii, a deciziilor judecătorești și a bunului-simț.

„ Oricâte bețe în roate ar pune Comisia Electorală Centrală, diaspora va ieși la vot! Oricât de tare s-ar chinui regimul corupt să rămână la putere împotriva voinței poporului, cetățenii vor învinge. Maxim Lebedinschi și gruparea sa socialistă din CEC vor răspunde pentru acest abuz – fiecare oră stată în ploaie sau arșiță, cu copii în brațe, la zeci și sute de kilometri distanță, fiecare buletin de vot care nu va ajunge vor fi pe responsabilitatea CEC. Instituția care a întors spatele cetățenilor.

Pe 11 iulie diaspora va ieși în număr și mai mare la vot ca să repare abuzul dodoniștilor de la CEC. Împreună cu cetățenii din diasporă vom porni vremurile bune pentru Moldova!”, se menționează în declarația PAS.

De asemenea, reacții dure au venit și din partea membrilor Platformei Demnitate și Adevăr. Vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, afirmă că decizia de astăzi este un sabotaj cras din partea CEC-ului. „Ceea ce vedem e continuarea unui sabotaj cras din partea CEC-ului care, cu părere de rău, putem să constatăm acest lucru, nu că este influențabil, dar că este controlat de doi agenți economici ai lui Igor Dodon: Lebedinschi și Filipov”, a spus Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul Jurnal TV.

Colegul său, Vitalie Vovc, de asemenea a acuzat CEC-ul de faptul că „s-ar juca cu focul”.

Amintim, că CEC a decis astăzi să mărească numărul de secții de vot deschise peste hotare. Astfel în total vor fi 150 de secții, unde cetățenii noștri din Diasporă își vor putea exercita dreptul constituțional.