Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Aleksandr Lukașenko: Belarus și-a creat propriul vaccin anti-coronavirus după tehnologia Rusiei

07 Mai 2021, 16:56
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
07 Mai 2021, 16:56 // În Lume //  Realitatea.md

Belarus și-a creat propriul vaccin pentru prevenirea COVID-19. Anunțul a fost făcut de către președintele Republicii, Aleksandr Lukașenko. Totodată, liderul bielorus a spus că „Belarusul nu se grăbește, ci vrea să vadă ce se va întâmpla poimâine, când se va modifica virusul”. De asemenea, Lukașenko a declarat că nu există nicio granție că vaccinul lor este eficient și în cazul tulpinilor noi.

„Astăzi avem vaccinuri care funcționează. Am cumpărat de la chinezi, le-am produs pe ale noastre după tehnologiile rușilor. Tot ce ne rămâne e să îl adaptăm pentru ziua de mâine, la tulpina pe care o vom avea. Cine știe cum vor sta lucrurile ?!”, a spus Lukașenko.

Lukașenko a semnat decretul privind crearea unui vaccin pe data de 1 aprilie. Potrivit documentului, serul ar trebui să fie gata în anul 2023.

De asemenea, potrivit ministrului sănătății Dmitri Pinevich, este planificată primirea unui lot pilot la sfârșitul anului și un prim lot industrial în 2022.

Dezvoltatorul vaccinului bielorus, Centrul științific și practic republican pentru epidemiologie și microbiologie, a asigurat că medicamentul va fi eficient indiferent de tulpina circulantă a coronavirusului.

La sfârșitul lunii decembrie, Belarusul a fost primul după Rusia care a început vaccinarea populației cu Sputnik V, dezvoltat de Centrul Gamaleya în cooperare cu RDIF.

În plus, din martie, locuitorii din Belarus au fost vaccinați cu serul dezvoltat de compania chineză Sinopharm. Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 300 de mii de persoane au primit deja prima componentă și aproximativ 137 de mii au finalizat cursul complet de vaccinare.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 09:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Ian. 2022, 09:45 // Societate //  Valentina Buză

Ofițerii din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI acționează prompt la orice solicitare. Astfel, în perioada 14-20 ianuarie, peste 1300 de carabinieri au activat la menținerea și asigurarea ordinii publice și la prevenirea răspândirii infecției de tip nou COVID – 19, în mai multe localități din țară.

Mai exact, au fost acoperite în total 528 itinerare, dintre care 88 patrule mixte și 440 patrule independente.

Totodată, au fost înregistrate 51 misiuni de intervenție la apeluri de urgență.

„În urma misiunilor desfășurate, în perioada de referință de către carabinieri au fost constatate 5 fapte contravenționale, iar în cooperare cu poliția alte 76 fapte contravenționale și întocmite 111 procese verbale. În perioada de referință au fost legitimate 256 persoane, dintre care 13 persoane reținute”.

În acest context, Inspectoratul General de Carabinieri reiterează, în cazul când observați o persoană aflată în dificultate ori sunteți martor la o faptă ilicită, sesizați cea mai apropiată patrulă de carabinieri sau apelați la numărul scurt 112.

Realitatea.md amintește că, în contextul impunerii unor noi restricții la nivel național din cauza creșterii alarmante a cazurilor de COVID-19, Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne a declarat că, Ministerul Afacerilor Interne va scoate polițiștii în stradă, pentru a patrula și a obliga cetățenii să respecte măsurile luate în legătură cu situația pandemică din țară.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală