Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Alexandr Lukașenko: Nimeni nu va reuși să împartă în jumătate Belarusul

26 Apr. 2021, 17:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Apr. 2021, 17:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a spus că nimeni nu va putea să împartă țara lui. El și-a exprimat această opinie la un miting-recviem care a avut loc în Bragin, regiunea Gomel, dedicat comemorării a 35 de ani de la accidentul de la centrala nucleară din Cernobîl. 

Șeful statului a reamintit cum în primii săi ani prezidențiali, a fost vorba despre crearea Republicii Populare Polesie, adică, despre împărțirea Belarusului în părți.

„Acum s-au trezit adversarii. Vor să împartă din nou Belarus în jumătate. Nu le va reuși nici chiar în lipsa mea. Avem propriul nostru pământ și propria noastră țară și nu o vom da nimănui”, a conchis Alexandr Lukașenko.

Potrivit surselor, la sfârșitul lunii ianuarie, Lukașenko i-a îndemnat pe bieloruși să nu creadă toate afirmațiile privind posesiile teritoriale ale țărilor vecine și să abordeze aceste „probleme sensibile pe cât se poate de pașnic”. De asemnea liderul și-a avertizat oamenii că „trebuie să fie pregătiți pentru orice”.

În august 2020, Lukașenko a acuzat Polonia că dorește să „tăie” regiunea Grodno, care, potrivit lui, este „perla occidentală” a republicii.

În declarațiile de încheiere, Lukașenko a făcut un apel la propriul său popor spunând că acesta „trebuie să trăiască în pace”, totodată încurajându-i că într-un final „nu le va părea rău că au rămas să trăiască în țara lor”.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române