Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Rusia susține că relația cu NATO a ajuns la cea din timpul Războiului Rece

21 Oct. 2021, 23:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
21 Oct. 2021, 23:13 // În Lume //  Cristina Vlah

Reprezentanta Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, susține că dialogul dintre Rusia și NATO a devenit tot mai complicat, precum a fost și în cea mai tensionată perioadă din istorie, informează Realitatea.md cu referire la agenția rusă de presă, RIA Novosti.

„Blocul Nord-Atlantic și secretarul general al acestuia, Jens Stoltenberg, s-au străduit bine. Ei pur și simplu au adus relațiile noastre la un nivel, care nu era nici în cele mai dificile perioade ale Războiului Rece”, a spus demnitara.

Anterior, Stoltenberg declara că NATO va continua relațiile mixte în raport cu Rusia, adică apărarea și reținerea,  dar și deschidere și contact.

„Da, am auzit cele declarate de domnul Stoltenberg precum că sunt gata să discute cu Rusia problemele ce țin de securitate. Ce pot să spun? În afară de aceste declarații nu e nimic la modul practic”, a mai spus Zaharova în cadrul unui briefing.

Cei din Ministerul de Externe al Federației Ruse susțin că asemenea declarații nu au sens și că ele nu pot fi luate în serios. Reprezentanta Ministerului a afirmat că NATO a expulzat diplomați ruși, care erau acreditați anume pentru a purta un asemenea dialog. Potrivit Mariei Zaharova, cu actualul secretar general al NATO nu ar fi posibile unele discuții.

„Dacă auzim permanent la adresa Rusiei că ar exista unele informații privind acțiuni de spionaj ale diplomaților noștri, atunci am o întrebare directă către Stoltenberg: ce se întâmplă cu acțiunile de spionaj ale diplomaților din țările membre NATO?”, a întrebat Zaharova.

Anterior, ea a scris pe canalul său de Telegram că nu există probe reale împotriva diplomaților ruși.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat că vor urma acțiuni de răspuns la cele ale oficialilor NATO, care a retras acreditările a 8 angajați ruși din cadrul Misiunii permanente pe lângă NATO. La rândul său, Rusia a spus că de la 1 noiembrie va stopa activitatea biroului reprezentanților permanenți la NATO și ale altor instituții, care cooperau cu aceasta. De asemenea, a încetat activitatea misiunii militare a NATO la Moscova, iar biroul de informații va fi închis. Pentru legături între NATO și Rusia, se va apela la ambasadorul Federației Ruse din Belgia.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală