Rusia a lansat în timpul nopţii un val de atacuri asupra Ucrainei, folosind 70 de dispozitive de asalt aerian, între care rachete de croazieră şi hipersonice şi drone de fabricaţie iraniană, au anunţat duminică forţele aeriene ale Ucrainei, citate de Reuters. Principala țintă a fost un aerodrom din vestul Ucrainei, susține un oficial. Moscova a amenințat cu represalii, după ce dronele ucrainene au lovit un petrolier rusesc și flota de la Marea Neagră, în apropiere de Crimeea. Anterior, Ucraina a amenințat că va lovi marile porturi ale Rusiei la Marea Neagră. Acesta este sfârșitul dominației Moscovei, a declarat Administrația Prezidențială de la Kiev. Ucraina a declarat zonă de război șase porturi rusești care au și terminaluri petroliere sau zone de agrement.
Atac aerian masiv asupra Ucrainei Forţele aeriene ucrainene au anunţat pe canalul lor de Telegram că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 30 din cele 40 de rachete de croazieră şi toate cele 27 de drone Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii.
„În total, în mai multe valuri de atacuri, începând din seara zilei de 5 august şi până în dimineaţa zilei de 6 august 2023, inamicul a folosit 70 de mijloace de asalt aerian”, au anunţat forţele aeriene ucrainene, care au adăugat că Rusia a lansat şi trei rachete hipersonice Kinjal, dar nu au furnizat alte detalii în legătură cu acestea.
Nu este clar dacă atacurile din timpul nopţii au provocat pagube şi nici ce s-a întâmplat cu cele 10 rachete de croazieră care nu au fost doborâte. Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat la postul naţional de radio că una dintre principalele ţinte ale atacului declanşat de Rusia în timpul nopţii a fost regiunea Hmelnîţkîi.
„Acum duşmanul a făcut o fixaţie în ceea ce priveşte aerodromul Starokosteantîniv”, a apreciat Ihnat.
Rusia a vizat şi la sfârşitul lui iulie aerodromul militar Starokosteantîniv din regiunea Hmelnîţkîi, aminteşte Reuters. De cealaltă parte, Aleksandr Bogomaz, guvernatorul Briansk, regiune rusă aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat duminica aceasta că sistemul de apărare antiaeriană al Rusiei a distrus două drone deasupra districtului Karacevskîi.
„Nu s-au înregistrat pagube sau victime”, a informat Bogomaz pe canalul său de Telegram.
Kievul nu îşi asumă public aproape niciodată responsabilitatea pentru atacurile comise în interiorul Rusiei sau în teritoriile ucrainene controlate temporar de Rusia.
The #Donetsk National University of Economics and Trade was hit last night. pic.twitter.com/rqGhvy7kyH
— NEXTA (@nexta_tv) August 6, 2023
Moscova a condamnat ferm ceea ce consideră a fi un „atac terorist” ucrainean asupra unei nave civile în strâmtoarea Kerci, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii lor vor fi pedepsiţi în mod inevitabil”, a scris ea pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Pe măsură ce capacităţile navale ale Kievului cresc, Marea Neagră devine un câmp de luptă din ce în ce mai important în acest război. Sâmbătă, o postare pe Telegram a vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lăsat să se înţeleagă că Rusia îşi va intensifica atacurile împotriva porturilor ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor ruseşti din Marea Neagră.
„Se pare că loviturile asupra Odesa, Izmail şi alte locuri nu au fost suficiente pentru ei”, a scris el.
Kievul a și anunțat că-și va extinde atacurile asupra navelor civile din șase porturi ruseșți din estul Mării Negre pe care le-a declarat zonă de război – începând cu Taman, chiar vizavi de Kerci, apoi cu Anapa – important din punct de vedere energetic cu terminalurile sale de petrol și gaze, Novorosiisk – cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră, Gelendjik – în apropierea căruia se află cel mai luxos palat al lui Putin, apoi Tuapse și Soci – faimoasa stațiune rusească din Caucaz, frecventată de asemenea de Putin.