S-a scandat „Rușine guvernării!” vineri, 14 februarie curent, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției. Indignați că nu-și primesc salariile de mai bine de jumătate de an, feroviarii din câteva raioane ale țării au venit cu pancarte să protesteze la Chișinău. Au vrut să-l vadă pe premierul Dorin Recean și ministrul Infrastructurii Vladimir Bolea, însă în fața lor cu răspunsuri vagi a ieșit doar Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor.
Organizatorii spun că în Chișinău au venit în jur de 500 de feroviari.
„Nu am primit salariul de 6 luni, ultimul l-am primit pentru iulie în decembrie. Conducerea ne spune că nu sunt bani. Dacă această instituție este o întreprindere de stat, Guvernul, conducerea țării, trebuie să aibă grijă de instituție și noi. Lor nu le pasă, își bat joc de muncitori. (…) Calea Ferată este pusă pe brânci, o duc spre faliment”, a spus un muncitor din Chișinău.
„Nu vom accepta scuze”, nu vom ceda, a spus un alt muncitor prezent la manifestație.
„Vrem dreptate, respect, soluții. Dacă nu suntem ascultați, vom reveni mai mulți, mai uniți și hotărâți. Vrem salariile noastre și le vrem acum”, a adăugat un alt feroviar.
Protestul a durat aproape două ore. Într-un final, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, a rugat feroviarii să meargă pe la casele lor, să aștepte vești despre următoarele manifestații care vor fi organizate, dacă autoritățile nu le vor achita restanțele salariale.
„Ne-am întâlnit aici pentru a vorbi cu autoritățile, dar vedem că ei sunt foarte departe de noi, nu le pasă de soarta feroviarilor. Țara este săracă, ei când întind mâna, lor le dau, dar nouă cine să ne dea? Nu mai credem acești guvernanți, nu au făcut nimic. Cât timp trenurile merg, iar feroviarii muncesc, nu ne vor atrage atenție. Trebuie să ne gândim, să nu ieșim cel puțin o săptămână la lucru, atunci poate vom fi auziți”, a conchis Ion Zaporojan.
Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), instituția susține dezvoltarea și modernizarea sectorului feroviar, facilitând atragerea de resurse externe și promovând politici care să sprijine activitatea CFM, însă „cheltuielile curente, cum ar fi salariile, combustibilul și alte costuri operaționale, nu pot fi acoperite integral din fonduri publice”.
„În ultimii 10-15 ani, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a fost gestionată cu multă neglijență, iar situația creată constituie o moștenire a lipsei de viziune în management. Astăzi, conducerea CFM face tot efortul pentru a redresa situația, iar prioritatea zero este plata salariilor angajaților și înlăturarea pierderilor financiare. (…) A fost inițiat audit intern și optimizarea cheltuielilor – APP desfășoară un audit detaliat pentru identificarea și corectarea ineficiențelor financiare și operaționale, în vederea gestionării eficiente a resurselor companiei. Restructurarea organizațională – procesul de transformare a CFM în trei entități distincte (infrastructură, transport de pasageri, transport de mărfuri) este în desfășurare. Această structurare va permite o mai bună gestionare a activităților și va facilita atragerea de investiții private. Digitalizarea proceselor și integrarea în rețeaua europeană – se lucrează la digitalizarea proceselor operaționale și la elaborarea actelor normative necesare pentru alinierea rețelei feroviare din Moldova la standardele europene”, se arată în reacția MIDR.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Între timp, șeful interimar al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”, Serghei Tomșa, a adresat un mesaj colegilor care au ieșit să protesteze. Acesta i-a rugat să mai aștepte, întrucât în curând CFM va veni cu detalii clare despre următorii pași.
Precizăm că, restanțele la salarii pentru perioada iulie – decembrie 2024 depășesc 190 de milioane de lei, iar întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” se confruntă cu un șir de probleme care periclitează activitatea întreprinderii – conturi blocate mai bine de două luni, lipsa de motorină și cele mai necesare pentru funcționarea corespunzătoare a întreprinderii.