Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Să vină nămeții! Regiile municipale, pregătite pentru sezonul rece! Cum va avea loc deszăpezirea

29 Nov. 2021, 16:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
29 Nov. 2021, 16:35 // Societate //  Valentina Buză

Municipalitatea informează că pentru combaterea poleiului și deszăpezirea trotuarelor, aleilor, străzilor și curților blocurilor de locuințe, Direcția Locativ Comunală dispune de un stoc de cca 1200 tone de sare și 10 tone material antiderapant lichid (clorură de calciu). Mai mult, potrivit responsabililor din cadrul municipalității, deszăpezirea va avea loc atât manual, cât și mecanic, în prezent, direcția dispune de 81 de utilaje de deszăpezire.

Primarul Ion Ceban a declarat că în acest an au fost procurate mai multe utilaje necesare pentru sezonul rece.

În context este vorba despre:

 • 5 Furgonete basculante necesare pentru evacuarea zăpezii;
 • 5 tractoare dotate cu remorcă, lame și perii;
 • 10 mașini de tip Hako dotate cu lame și perii.
De asemenea, Direcția generală locativ- comunală și amenajare dispune de:
 • 24 mașini Hako City Master, dotate cu mecanisme de deszăpezire, lamă, perie și sărăriță;
 • 22 tractoare MTZ dotate cu mecanisme de curățire, lamă și perie;
 • 5 tractoare LSR 60 dotate cu lamă și perie;
 • 15 tractoare LSXR 50 dotate cu lamă și perie;
 • 5 mini-încărcătoare dotate cu lamă-plug, perie și sărărițe;
 • 10 furgonete basculante pentru curățarea staților de așteptare, a platformelor de depozitare a deșeurilor.
„ÎM Regia „Exdrupo” își suplinește stocurile de material antiderapant pentru sezonul rece. 2,3 mii tone de sare și circa 1 mie tone de nisip vor fi achiziționate în timpul apropiat, suplimentar la stocul existent de 3 mii tone de amestec (nisip/ sare).Întreprinderea demarează proceduri de licitație pentru alte 10 mii tone de material antiderapant”, a mai declarat Ceban.

În același timp, „Exdrupo” are în dotare 56 autospeciale și mecanisme funcționale:

 • 12 autoîmprăștietoare KAMAZ;
 • 8 autoîmprăștietoare ZIL;
 • 6 multifuncționale KAMAZ;
 • 1 multifuncțional MERCEDES;
 • 1 multifuncțional MAN;
 • 9 autostropitoare ZIL( cu plug și perie);
 • 2 încărcătoare frontale;
 • 3 autogreidere;
 • 3 tractoare cu lamă T 150;
 • 1 tractor cu lamă K 700;
 • 10 tractoare cu lamă MTZ 80.

Mai mult, suplimentar a fost anunțată licitația pentru achiziționarea serviciiilor de arendă a cel puțin 3 autospeciale pentru răspândirea materialului antiderapant și 5 autogreidere, iar toate autospecialele sunt dotate cu mecanisme funcționale și sunt pregătite pentru a desfășura acțiuni de deszăpezire și presurarea antiderapantului în timp optim.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 08:23
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 08:23 // Economie //  Realitatea.md

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este în discuții cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a obține o vacanță a plăților pentru gazul procurat. Solicitarea Guvernului de la Chișinău este de amâna cu cel mult o lună plata pentru luna ianuarie, în condițiile în care tariful achitat de cetățeni nu acoperă prețul de achiziție, iar Moldovagaz a acumulat datorii de peste 30 de milioane. Potrivit IPN cu referire la declarațiile acestuia făcute la emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău, ediția din seara de luni, 17 ianuarie curent, Gazprom, în calitate de principal acționar al Moldovagaz, ar putea face o concesie în favoarea Republicii Moldova.

În luna ianuarie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetățenii pentru gazele naturale a fost calculat la un preț de achiziție de 450 de dolari. Diferența dintre prețul de achiziție și tarif determină autoritățile de la Chișinău să ceară rușilor o mică vacanță a plăților. Moldovagaz este în incapacitatea de a achita la data de 20 ianuarie, avansul pentru luna în curs.

„Din cele 63 de milioane care trebuie să fie achitate până la data de 20 s-a reușit acumularea sumei de aproximativ 30 de milioane. 30 – 32 de milioane este diferența pe care Moldovagaz nu va reuși, probabil, s-o acumuleze. Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca Gazprom în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile Moldovagaz, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie ca Moldovagaz să poată să-și onoreze toate plățile”.

Deși au mai existat precedente când Gazprom a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului, Andrei Spînu spune că problema este una temporară, ce va fi depășită imediat ce prețul gazului pe piața internațională va înregistra un trend descendent.

„Noi nu vorbim de o incapacitate cronică de plată a acestei facturi, vorbim de o situație foarte concretă, de un deficit de casă care s-a creat din cauza creșterii necontrolate a prețului la gaz pe piețele europene, în decembrie am avut și zile când prețul era 2800 de dolari pentru mia de metri cubi. Moldovagaz va continua să achite avansul, pe măsură ce va colecta resursele. Și în zilele următoare vom discuta. Așteptăm un răspuns din partea Gazprom”.

În conformitate cu contractul semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală