La sfârșitul lunii august, fostul președinte al Estoniei Kersti Kaljulaid declara că nu se așteaptă la faptul ca Ucraina să adere la UE în următorii 20 de ani. Aparent, același lucru este valabila atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Georgia, scrie presa din Lituania cu trimitere la un interviu oferit de către fostul premier al țării Andrius Kubilius.
Dacă nu se schimbă prevederile UE din ultimul deceniu, Ucrainei, Georgiei și Moldovei nu li se va oferi o agendă mai ambițioasă. Integrarea nu este de așteptat până în 2040. Situația ar deveni foarte periculoasă. Motivația reformei în aceste trei țări depinde în mare măsură de obiectivul care poate fi atins. Dacă UE nu își propune un obiectiv, motivația va scădea foarte repede și în cele din urmă va dispărea cu totul, susține Andrius Kubilius.
Consider că UE trebuie să precizeze că este responsabilă și pentru succesul vecinătății sale. Această înțelegere trebuie să fie foarte pragmatică. Acesta este singurul mod de a exporta succesul în aceste țări, dar nu de a importa haos. Dacă vrem stabilitate și dezvoltare, trebuie să dăm posibilitatea Ucrainei, Georgiei și Moldovei să se integreze cu o perspectivă foarte clară. UE nu a făcut acest lucru până acum, a adăugat oficialul lituanian.
În opinia lui Andrius Kubilius, UE știe foarte bine să refer lecții despre reforme și democrație, însă se discută foarte puțin cu aceste țări.
Aceasta este o abordare foarte greșită. Se spune că și acum, cu 27 de state, fiecare cu drept de veto, luarea deciziilor devine foarte dificilă. Franța se teme că aderarea țărilor balcanice, cunoscându-le calea emoțională, va scăpa de sub control UE. Un exemplu de opoziție față de Bruxelles este Polonia și Ungaria, ale căror principii juridice creează multe probleme. Dezvoltarea poate avea loc în etape. De exemplu, în faza inițială, țărilor Parteneriatului Estic li se poate oferi integrarea în Spațiul Economic European. Țările candidate ar putea să participe la piața economică unică, să profite de toate beneficiile integrării, dar să nu participe la luarea deciziilor. Această metodă ne va permite să ne deplasăm dintr-un punct de oprire. Unele țări UE cred în mod eronat că acest lucru ar putea duce la furie Kremlinul. Dimpotrivă, extinderea UE la țări precum Ucraina poate ajuta la transformarea Rusiei, a adăugat parlamentarul european.