Curs valutar
 • EUR
  19.9217
  0%
 • USD
  19.2760
  0%
 • RUB
  0.3169
  0%
 • RON
  4.0611
  0%
 • UAH
  0.5219
  0%

La intersecția relațiilor moldo-ruso-române. Paleta cromatică a legăturilor dintre state și opinia experților

29 Nov. 2021, 16:25
 // Categoria: Opinii // Autor:  Igor Boțan și Victor Juc
29 Nov. 2021, 16:25 // Opinii //  Igor Boțan și Victor Juc

În ultima perioadă, în relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și România, pe de o parte, și dintre Republica Moldova și Rusia, pe de altă parte, s-au produs evenimente importante, după care se poate aprecia calitatea acestor relații. O analiză comparativă a relațiilor Republicii Moldova cu cele două state dintr-o perspectivă temporară, trecută prin întreaga „paletă cromatică” a acestor relații, nu doar prin prisma evenimentelor recente, au încercat să facă invitații dezbaterii publice „Paleta cromatică a relațiilor moldo-ruse și moldo-române: afinități, deosebiri, motive, procese, soluții”, organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a explicat că „relațiile pragmatice” dintre state sunt cele care sunt libere de tot felul de factori ideologici, istorici, sunt relații unde două sau mai multe state își urmăresc beneficiul reciproc.

„Cât privește „parteneriatele strategice”, poate fi menționat Tratatul de bază semnat de Moldova și Federația Rusă, în noiembrie 2001, care prevede că relațiile dintre cele două state se bazează pe un parteneriat strategic. Acest tip de parteneriat înseamnă că cele două state, atunci când este cazul, acționează într-un mod coordonat pentru a-și asigura un fel de sinergie. „Relațiile speciale” impun existența unor factori deosebiți, cum este cel etnic, de comunitate, de limbă și altele. Relațiile speciale ar putea fi calificate cele dintre Republica Moldova și România sau relațiile dintre Azerbaidjan și Turcia, pentru care scopuri a fost creată și Organizația Statelor turcice”, a spus expertul.

„Relațiile tensionate”, spune Igor Boțan, sunt acele relații când între state apar anumite conflicte.

„Moldova a avut relații tensionate cu Rusia în 2005, atunci când Moldova a fost supusă unor sancțiuni comerciale și economice. Aceste tensiuni au apărut după ce Republica Moldova a încercat, prin intermediul EUBAM, să impună controlul vamal pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. „Relațiile de vasalitate” sunt specifice pentru relațiile din Evul Mediu, dar în lexicul modern acestea nu înseamnă altceva decât relațiile de dependență politică și economică a unui stat față de alt stat”, a spus el.

Revenind la tratatul moldo-rus, semnat în 2001 și prelungit recent, expertul a remarcat că, în baza acestuia, urma ca cele două state să-și amplifice reciproc eforturile.

„Dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că, în 2002, președintele de atunci Vladimir Voronin, a declarat public, după ce l-a rugat pe omologul său Vladimir Putin să-l retragă din Republica Moldova pe Smirnov, că „dacă un partener strategic al Republicii Moldova nu dorește să o ajute să-și rezolve problemele, în primul rând, problema transnistreană, atunci Republica Moldova va căuta alt partener strategic”. Acest lucru a fost spus înainte de semnarea decretului din 1 noiembrie 2002, când Moldova oficial și-a început parcursul de integrare europeană”, a spus Igor Boțan.

Potrivit lui, relațiile Moldovei cu Rusia și cu România contează mult, deoarece teritoriul Republicii Moldova – Basarabia, a fost contestată, pe de o parte, de URSS după marea unire din martie 1918.

Ulterior, URSS, după semnarea pactului Ribentrop-Molotov, așa cum își revendica acest teritoriu, ca și cum și l-a luat înapoi. Cetățenii Republici Moldova vorbesc română, sunt etnici români, diferența dintre cele două state este că au trăit în sisteme politice care sunt asemănătoare, dar, totuși, au fost diferite, de aici apare și tendința de a caracteriza relațiile cu România ca fiind special”, a spus Igor Boțan.

Mark Mazureanu, specialist în politici comparate și relații internaționale, consideră că statele, în realitate, nici la nivel intern, nici la nivel internațional nu acționează separat. În opinia sa, un stat deține o multitudine de niveluri, de actori, de interese, toate cristalizându-se la anumiți poli de interese.

„De aceea, atunci când se vorbește despre interese și interacțiunea dintre state, trebuie considerate nivele de interese, și atunci nu mai este vorba despre interacțiunea Moldova-România sau Moldova-Rusia, dar între Moldove, Rusii, Românii, la plural. Asta, pentru că avem nivele economice, interese etno-culturale, istorice etc. Aici sunt diferite clase și grupuri care văd realitatea foarte antagonist și nu neapărat se cristalizează un fel de interes unitar al Moldovei, României sau Rusiei”, a spus expertul.

Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, susține că, în Moldova, rolul factorului subiectiv, adică apartenența politică și preferințele politice a jucat un rol determinant, pentru că politica externă a Republicii Moldova deseori a fost pe filiera est-vest, deseori s-a canalizat pe un conflict cu suma zero.

„În sensul că, îmbunătățirea relațiilor pe o direcție a condus spre înrăutățirea relațiilor în altă direcție și acest fapt poate fi demonstrat prin evoluția politicii externe a Republici Moldova în perioada post-independență. Pe de o parte, ultimele evenimente marchează relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă prin faptul că problema gazelor naturale a devenit una nu atât la nivel de politici guvernamentale, dar a politicii de stat. Pe de altă parte, multipla asistență din partea Românei, în special după ce s-a produs alternanța la guvernare în Moldova, este un factor care a contribuit la ridicarea nivelului relațiilor dintre cele două părți. Cu România, Moldova are relații speciale. Moldova consideră Federația Rusă „un partener strategic”, iar Rusia Moldova „un partener”. Moldova consideră că în relațiile cu Rusia e nevoie de relații pragmatice, iar Rusia identifică și alte forme de exprimare și realizare a relațiilor în raport cu Moldova”, a spus el.

Victor Juc mai spune că, în teorie, există și „relații clientelare”, și „relații pe filiera suveranității-suzeranității”.

„Moldova mai curând este pentru Rusia un segment al intereselor sale geopolitice. Rusia nu mai este pregătită ca în perioadele recente să cedeze ușor fiecare stat în UE sau NATO, ci, din contra, consideră că este cazul să-și extindă sferele sale de influență geopolitică, folosind inclusiv politicile comerciale, dat fiind că Gazprom este de iure o societate pe acțiuni, iar de facto este un instrument de realizare a politicii externe a Rusiei atât pe segmentul asiatic, cât și pe cel european. Moldova se află într-o situație politică nefavorabilă pentru că trebuie să balanseze în fața pericolelor, iar elitele politice nu conștientizează rolurile care le revin în asigurarea intereselor naționale”, a spus Victor Juc.

Realitatea Live

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
12 Aug. 2022, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Ursu Ana
12 Aug. 2022, 22:56 // Politica //  Ursu Ana

Guvernul britanic a declarat vineri stare de secetă în mare parte din Anglia, care a cunoscut cel mai arid început de an din ultima jumătate de secol. Autoritățile spun că aprovizionarea cu apă „este sigură”, însă cer populației să economisească apa.

Declararea stării de secetă, care implică acţiuni la nivel local care ar putea merge până la restricţii privind utilizarea apei, a fost declarată pentru prima dată după anul 2018. Măsura intervine în toiul unui val de căldură care afectează Marea Britanie, al doilea din această vară înregistrat într-o ţară neobişnuită cu temperaturi ridicate, scrie politik.md.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, frecvenţa acestor episoade va creşte, la fel ca şi durata şi intensitatea lor, sub efectul încălzirii globale. O alertă portocalie de „căldură extremă” este în vigoare începând de joi până vineri şi vizează toată zona sudică a Angliei şi o parte din Ţara Galilor, conform prognozelor emise de serviciul britanic de meteorologie Met Office.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Chiar dacă recordul absolut, de 40,3 grade Celsius, stabilit la 20 iulie, nu va fi egalat, vineri sunt aşteptate temperaturi de până la 35 de grade Celsius, şi chiar de 36 de grade Celsius, în acest weekend.

„Aprovizionarea cu apă este sigură”, au declarat ministerul şi agenţia pentru Mediu într-un comunicat, precizând că autorităţile fac apel la companiile de apă să „continue planificarea preventivă pentru a proteja rezervele critice în cazul unei toamne aride”.

„Facem apel la toată lumea să gestioneze cantitatea de apă pe care o utilizează în această perioadă excepţional de secetoasă”, a declarat directorul executiv al Agenţiei de Mediu, Harvey Bradshaw. „Suntem mai bine pregătiţi ca niciodată pentru perioadele călduroase, însă vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia, în special impactul asupra agricultorilor şi asupra mediului, şi, dacă va fi necesar, vom lua măsuri suplimentare”, a spus secretarul de stat responsabil pentru Apă, Steve Double.

Regatul Unit a cunoscut cea mai secetoasă lună iulie înregistrată în unele regiuni şi primul semestru cel mai arid înregistrat după anul 1976. Situaţia este de aşa natură încât sursa Tamisei este secată, iar fluviul care traversează Londra nu începe să curgă decât la aproximativ opt kilometri mai în aval, o situaţie fără precedent. Incendiile de vegetaţie sunt în creştere, iar în parcurile londoneze, la fel ca în mare parte din ţară, gazonul în mod obişnuit verde a devenit gălbui, iar solul este prăfos.

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală