Administratoarea fermei de porci din satul Roșcani, unde a fost depistat cel mai mare focar de pestă porcină din istoria recentă a țării, a declarat pentru redacția Fără Filtre că procesul de sacrificare a porcilor a luat sfârșit săptămâna trecută, după 12 zile de la descoperirea focarului. În total, au fost nimicite 67.700 de animale.
„La moment sunt aplicate masurile de curățare și decontaminare a spațiilor din fermă”, a adăugat Ecaterina Perebinos, potrivit sursei citate.
Primarul satului Roșcani, Constantin Morari, a confirmat că înhumarea a luat sfârșit. Acesta a spus că nu a fost posibilă incinerarea animalelor, așa cum își doreau sătenii, pentru că statul nu are incineratoare de dimensiuni mari. Iată de ce, s-a decis ca animalele să fie înhumate.
„Acest focar trebuia stins cu cea mai mare viteză. Virusul este foarte agresiv. Porcii mor foarte repede în interior, iar evacuarea lor ar putea fi mult mai complicată”, a precizat primarul satului Roșcani.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că, în data de 16 martie curent, un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat la o fermă în extravilanul localității Roșcani, raionul Anenii Noi. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Peste 10 mii de porci au fost sacrificați în primele zile, însă ulterior s-a anunțat că, în total, ar fi vorba de 65 de mii de porci.
Administrația acestei ferme va fi despăgubită după ce aceste animale vor fi nimicite, au anunțat anterior autoritățile. Potrivit informațiilor, prețul per kilogram urmează să fie stabilit de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Au fost organizate proteste, iar localnicii se împotriveau ca porcii să fie înhumați în apropierea localităților, din cauza mirosului sau a unui eventual focar de infecție. Ministerul Mediului însă a spus că procedura de înhumare se desfășoară cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. În cadrul procesului, se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu. De asemenea, gropile de înhumare au o adâncime cuprinsă între 6 și 9 metri. Potrivit ministerului, locuitorii din satele Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani, raionul Anenii Noi, pot sta liniștiți, întrucât „toate instituțiile responsabile sunt implicate plenar pentru ca procesul să fie sigur atât pentru oameni, cât și pentru mediu”.