Au șanse mai mari de angajare în câmpul muncii. Vorbim despre un grup de persoane cu dizabilități din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, care în zilele de 23 și 29 iunie curent au participat la sesiuni de instruire și mentorat privind serviciile de angajare asistată. Astfel, în cadrul acestor sesiuni a fost realizată prezentarea aspectelor legale și procedurale privind angajarea asistată pentru persoanele cu dizabilități.
Totodată, specialiștii angajare asistată de la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova au ținut să implice activ participanții în activități de brainstorming, analize, discuții, au fost prezentate câteva studii de caz și istorii de succes ale persoanelor cu dizabilități care au reușit să se angajeze.
Incluziunea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități este o temă actuală și importantă, iar potrivit directorului executiv a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, Ludmila Iachim, fiecare om are nevoie de un loc de muncă, pentru că doar astfel se poate afirma ca și personalitate și totodată își poate asigura securitatea financiară și o viață independentă.
„Sesiunile de instruire reprezintă o primă etapă dintr-un proces lung ce se numește angajare asistată, scopul final fiind angajarea a cel puțin 20 de persoane cu dizabilități până la sfârșitul anului 2021. Aceștia vor beneficia de asistență pe tot parcursul procesului de angajare”, a menționat Ina Crețu, consilier politici în cadrul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de GIZ Moldova.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 78/2021 angajarea asistată este un serviciu social, care are drept scop asigurarea accesului, obținerea și păstrarea unui loc de muncă remunerat pe piața muncii de către persoanele cu dizabilități, prin creșterea șanselor de ocupare, de promovare a unei ocupări sustenabile și de integrare durabilă pe piața muncii a acestora. Conform documentului serviciile de angajare asistată vor fi realizate de către prestatorii de servicii de angajare asistată acreditați, selectați anual de către ANOFM.
Aceste sesiuni de instruire și mentorat au fost organizate cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).