Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Schimbări în Zona de Securitate. Postul, dislocat în preajma localității Vadul lui Vodă, va fi reamenajat

06 Oct. 2021, 12:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
06 Oct. 2021, 12:04 // Societate //  Tatiana Rusnac

Autoritățile de la Chișinău anunță despre un pas făcut spre facilitarea liberei circulaţii a cetăţenilor în Zona de Securitate. Mai exact, postul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat la podul peste rîul Nistru în preajma localității Vadu-lui-Vodă, a fi reamenajat.

Despre asta se anunță într-un comunicat de presă al Biroului politici pentru reintegrare.

„La 5 octombrie 2021, în conformitate cu decizia Comisiei Unificate de Control, la postul nr.9/drept trilateral al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat la podul peste rîul Nistru în preajma localității Vadu-lui-Vodă, au demarat lucrările de reamenajare a acestuia. La finalul lucrărilor, de pe carosabil urmează să fie eliminate toate obstacole artificiale şi deblocat segmentul de drum Coşnita-Bălăbăneşti-Dubăsarii Vechi, care nu este funcțional timp de 29 ani, şi intersecția drumului Chişinău – Vadul-lui-Vodă. Reamenajarea se va desfăşura etapizat, până la sfârșitul acestui an, şi va include reamplasarea infrastructurii postului, în special a blocurilor de beton, mașinii blindate (TAB), modulului pentru efectiv (locurile de serviciu şi obiectele auxiliare), în conformitate cu planul elaborat de Comandamentul Militar Întrunit al Forţelor Mixte de Pacificare aprobat de Comisia Unificată de Control”, se arată în comunicat.

Ulterior lucrările se vor axa pe instalarea sistemului de alimentare cu energie electrică, dotarea cu utilaj și mobilier nou, contribuind la îmbunătăţirea condiţiilor de serviciu a pacificatorilor.

Lucrări similare sunt preconizate şi la postul nr.9/stîng, care va fi evacuat de pe carosabil şi nu va mai împiedica circulația, mai precizează responsabilii.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:23 // Societate //  Mădălina Guștiuc

În Bălți va fi construit un Spital Regional. Cel puțin asta declară ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aflată într-o vizită de lucru în nordul Republicii Moldova, aceasta a declarat că deja se lucrează la acest proiect, scrie nordnews.md.

Ministra Sănătății s-a arătat sigură de implementarea acestui proiect.

Da, veți avea! Și chiar acum, în februarie, vom avea misiunea băncii care finanțează acest spital. Am început să ajustăm studiul de fezabilitate care a fost elaborat acum câțiva ani, să îl ajustăm din toate punctele de vedere a indicatorilor statistici, care s-au schimbat în ultimii ani. Fortificarea departamentelor de terapie intensivă, primiri urgente, veți avea acest spital”, a spus Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

Potrivit ministrei, lucările de construcție a noului spital regional vor fi finanțate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Acești bani vor veni de la Banca Consiliului Europei. Noi ne-am făcut un plan în acest an. Ar fi bine să reușim cu proiectarea, licitația pentru proiect. Dacă am putea să finalizăm pentru acest an licitația, să avem proiectul gata și să putem purcede la licitații pentru construcții, ar fi ideal. Îmi doresc foarte mult acest lucru, exact ca și dumnevoastră”, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Iar despre gândacii care ar fi fost filmați recent într-un salon din incinta Spitalului Clinic Bălți, Nemerenco a spus că vor anunța reguli mai stricte de gestionare a instituțiilor medicale.

Noi suntem o echipă foarte mică la minister și nu o să mergem în toată ziua să facem controale, dacă avem gândaci sau nu.  Cu privire la curățenie, ar putea fi și un spital mai sărac, dar să corespundă în tocmai tuturor standardelor de igienă”, a conchis Ala Nemerenco.

În prezent, Spitalul Clinic Bălți acordă servicii de asistență de urgență și asistență medicală specializată pentru mun. Bălți și localități din 11 raioane din nordul Republicii Moldova.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală