Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Schimbările climatice şi poluarea toxică şi netoxică. TOP 10 ţări cu cel mai mare risc

23 Iul. 2021, 15:58
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
23 Iul. 2021, 15:58 // Sci-tech //  Realitatea.md

Umanitatea se sufocă din cauza poluării, fie că este toxică sau netoxică, însă 10 ţări sunt cele mai afectate în prezent, riscând să producă schimbări climatice ireversibile. Poluarea netoxică este cea care contribuie la încălzirea globală şi schimbări climatice. În comparaţie, cea toxică afectează direct sănătatea oamenilor. Cele două tipuri de poluare sunt interconectate, influenţându-se reciproc.

Poluarea toxică şi netoxică se influenţează reciproc, ducând la schimbări climatice şi probleme grave de sănătate pentru oameni, fapt ignorat în trecut de către cercetători sau guverne. Cel mai recent studiu din domeniu arată o „strânsă corelaţie” între poluare toxică şi netoxică, analizând cele mai recente date, din 176 de ţări.

Momentan, zece ţări sunt afectate cel mai rău de poluarea toxică şi netoxică deopotrivă.

Poluarea pe care o producem zilnic se întoarce tot asupra noastră. Cercetătorii arată că schimbările climatice au unele efecte ireversibile asupra sănătăţii oamenilor şi mediul înconjurător. Emisiile toxice (particulele de suspenise PM 2.5 şi PM 10), dar şi cele netoxice (gaz cu efect de seră) afectează sănătatea în diverse moduri (alergii, boli, deficienţe) şi contribuie, totodată, la diminuarea calităţii vieţii şi scurtarea perioadei de viaţă.

Profesorul Philiip Landrigan, director al Observatorului global pentru poluare şi sănătate de la Institutul Schiller pentru Ştiinţă integrată şi societate din Boston spune, după ce a analizat studiul de faţă, faptul că „sursa majoră pentru gazele cu efect de seră sunt combustibilii fosili, iar gazele produc 85% din poluarea din aer şi toată poluarea cu sulfur şi nitrogen (…)”.

TOP 10 ţări cu risc crescut pentru schimbări climatice şi poluare toxică

 1. Singapore
 2. Ruanda
 3. China
 4. India
 5. Insulele Solomon
 6. Bhutan
 7. Botswana
 8. Georgia
 9. Coreea de Sud
 10. Thailanda

Experţii internaţionali arată că persoanele care produc cel mai mare nivel de poluare sunt totuşi cele mai ferite de efectele acesteia asupra sănătăţii şi calităţii vieţii. Cei mai expuşi rămân oamenii săraci, care, deşi poluează la nivel minim, suferă repercusiunile acţiunilor celorlalţi.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:06
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:06 // Sci-tech //  Realitatea.md

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, dar și fiica fondatorului propriu-zis, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri, 24 septembrie curent, în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei).

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri. Avea la ea un laptop MacBook, un iPhone şi o tabletă iPad, adică dispozitive electronice produse de marea rivală a Huawei. Totuși, mai avea asupra ei şi un smartphone produs de compania pentru care lucrează. Este vorba de modelul de lux Huawei Mate 20 RS Porsche Edition.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române