Screening-ul cancerului colorectal prin testarea iFOB va putea fi efectuat în raioanele Călărași, Bălți, Cahul și AMT Botanica. Persoanele de 50-55 de ani, asimptomatice, își vor putea ridica gratuit testul-pilot de la medicul de familie cu ulterioara efectuare a lui la domiciliu. Anunțul a fost făcut de medicul Institutului Oncologic Corina Șcerbatiuc-Condur, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei de promovare a screening-ului cancerului colorectal, transmite IPN.
Asistenta de proiect, Corina Șcerbatiuc-Condur, a menționat că testarea iFOB este o modalitate simplă de screening pentru cancerul colorectal. Medicul a precizat că la persoanele de la 50-55 de ani s-a constatat cea mai înaltă incidență a cancerului colorectal.
„Fiecare kit pentru testare va cuprinde o instrucțiune detaliată ce trebuie să facă pacientul și cum să preleve corect, cu ulterioara raportare a rezultatului medicului de familie. Deja medicul de familie explică pacientului care va fi următorul pas. Fie el repetă acest test peste doi ani, fie, dacă este un test pozitiv, este direcționat către Centrul de screening colonoscopic pentru a efectua colonoscopia și a infirma sau confirma leziunea precanceroasă. Scopul screening-ului este depistarea activă a leziunilor precanceroase la populația sănătoasă și astfel scade morbiditatea și mortalitatea prin cancer colorectalˮ, a explicat specialistul.
Până în luna decembrie, 9 200 de teste iFOB vor fi repartizate uniform în patru regiuni-pilot. De asemenea, vor fi organizate conferințele live cu instructajul atât pentru pacienți, cât și pentru medici.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Ne propunem nu doar lucrul cu populația și informarea acesteia, dar și lucrul cu reprezentanții medicinii primare despre instrumentele disponibile pe care le au, pentru că aici este una dintre problemele majore din sistemul de sănătate actual. Trebuie să înțelegem în primul rând noi, cei din sistemul medical, că medicina nu este doar tratament, dar și prevenție și noi dispunem de aceste instrumenteˮ, a adăugat medicul medicul.
Potrivit directorului general adjunct al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Doina-Maria Rotaru, cancerul colorectal este una din cele mai răspândite și letale forme de cancer la nivel mondial, precum și în Republica Moldova.
În anul 2023, pentru asigurarea accesului populației la serviciile de screening colorectal în lunile februarie-martie a fost lansat concurs de proiecte pentru finanțarea campaniei de informare a populației despre screening-ul colorectal. Câștigător a fost desemnat Institutul Oncologic, pentru campania respectivă fiind alocată o sumă de peste 600 de mii de lei.
Proiectul-pilot prin testarea iFOB se numără printre activitățile programului Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, a cărui obiectiv general este reducerea mortalităţii prin cancer cu 7% până în anul 2025.