Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Scriitorul Spiridon Vangheli, declarat „mort” printr-o gafă a Zinaidei Greceanîi, s-a tratat de COVID-19

24 Mart. 2021, 11:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maxim Pulber
24 Mart. 2021, 11:58 // Actualitate //  Maxim Pulber

Scriitorul Spiridon Vangheli, declarat „mort” printr-o gafă a președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a tratat de COVID-19. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Marina Zibliuc, pentru IPN, scriitorul are primul test negativ la coronavirus, dar se mai află în spital, într-o secție de recuperare.

Deocamdată nu se cunoaște când va fi externat „tatăl lui Guguță”, aceasta depinzând de cum va evolua recuperarea. La solicitarea rudelor, purtătoarea de cuvânt a spus că nu poate să ofere alte detalii.

Spiridon Vangheli are 88 de ani. Este autorul cărților: „În ţara fluturilor”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță căpitan de corabie” și altele. Împreună cu Grigore Vieru, Spiridon Vangheli este și autorul unui Abecedar.

Pe 12 martie curent, în ziua în care a decedat scriitorul Nicolae Dabija, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a anunțat deputații reuniți în ședința plenară că și scriitorul Spiridon Vangheli ar fi fost răpus de COVID-19. Astfel, deputații au ținut „un minut de reculegere în memoria scriitorului”. Ulterior însă, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a cerut președintei Parlamentului să verifice informația la Ministerul Sănătății.

Prezentă în sala de ședințe, ministra Sănătății în exercițiu, Tatiana Zatîc a informat că scriitorul este viu și chiar fusese transferat de la terapie intensivă într-o altă secție a Spitalului Republican.

În context, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a dat vina pe „presa galbenă” care ar fi scris despre moartea scriitorului, iar Zinaida Greceanîi a cerut sancționarea tuturor celor care se fac vinovați de dezinformare în acest caz.

Realitatea Live

Primul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
12 Mai 2021, 18:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
12 Mai 2021, 18:02 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Noutățile bune vin de peste Prut. Statul român a decis să organizeze un maraton de vaccinare împotriva noului coronavirus la Iași. Acţiunea se va desfăşura în perioada 14-16 mai, iar cetăţenii Republicii Moldova se pot vaccina cu serul Pfizer în baza buletinului de identitate moldovenesc sau a paşaportului biometric, sau a cărţii de identitate româneşti (dacă au cetăţenie dublă).

Anunțul a fost făcut de către rectorul UMF Iaşi, profesorul Viorel Scripcariu, printr-o scrisoare oficială adresată omologului său de la USMF „Nicolae Testemiţanu”, Emil Ceban.

„Începând cu ziua de vineri, 14 mai, ora 16:00, până luni, 17 mai, ora 8:00, orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani poate veni la UMF Iaşi (str. Universităţii nr. 16), fără programare, pentru a se imuniza cu prima doză de vaccin Pfizer. Pentru minori este necesar un acord (în scris) al unui părinte sau al tutorelui legal”, se anunță în nota informativă.

În total vor fi amenajate 20 de fluxuri de vaccinare, iar în această acţiune de amploare, ce se va desfăşura non-stop, vor fi antrenaţi, în mod voluntar, peste o mie de membri ai comunităţii academice a Universităţii – cadre didactice, studenţi, personal administrativ.

„Rapelul va fi asigurat de UMF Iaşi la 21 de zile de la prima doză, în weekend, în
perioada 4-6 iunie”, se mai precizează în comunicat.

Maratonul de vaccinare este organizat de UMF Iaşi, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor din Iaşi, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iaşi, Prefectura, Primăria şi Consiliul Judeţean Iaşi, precum şi Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 din România.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație