Curs valutar
  • EUR
    19.6703
    -0.0097%
  • USD
    16.9923
    -0.6403%
  • RUB
    0.2158
    0.7878%
  • RON
    3.9115
    0.0665%
  • UAH
    0.4089
    -0.9049%

Scrisoare deschisă către deputați: Vrem excluderea normelor de corupție din legea AGEPI până la votul în lectura a doua

04 Iul. 2022, 12:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
04 Iul. 2022, 12:47 // Actualitate //  Realitatea.md

Asociația Obștească Asociația Națională «Copyright» s-a adresat cu o scrisoare deschisă către deputați pentru amânarea votării proiectului de lege 521/AGEPI/2021. Asociația vrea excluderea normelor corupționale de comun acord cu titularii de drepturi pînă la votul în lectura a doua, cît și în scopul prezentării avizelor la acest proiect din partea organizațiilor Europene și Internaționale din domeniu, solicităm, în mod respectuos, amînarea votării acest proiect de lege pentru un termen rezonabil.

Stimați Deputați,

În fapt, la data de 22 iunie 2022 a fost aprobat în ședința Guvernului proiectul Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe (număr unic 521/AGEPI/2021). Autor nemijlocit al proiectului este Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Ulterior, la data de 01 iulie 2022 proiectul a fost aprobat în prima lectură de Parlamentul Republicii Moldova.

AGEPI este o autoritate aflată în subordinea Guvernului, care și-a autostabilit principalul gen de activitate ca domeniul proprietății industriale, iar domeniul drepturilor de autor și conexe l-a transfromat într-un domeniu secundar. Statul Republica Moldova a împuternicit AGEPI cu obligația să protejeze drepturile și interesele autorilor, titularilor de drepturi de autor și conexe, dar punerea în sarcina AGEPI a unor asemenea obligații a devenit improprie acestei instituții publice.

Cu părere de rău, pe parcursul ultimilor 5 ani, AGEPI a acționat doar prin atacuri în adresa autorilor, titularilor de drepturi de autor și conexe, manifestate prin decizii ilegale emise de AGEPI, care ulterior au fost constatate ca ilegale pînă la Curtea Supremă de Justiție. Urmare a acestor atacuri a avut loc pornirea urmării penale de către Centrul Național Anticorupție/Procuratura Anticorupție pe faptele ilegale ale factorilor de decizie din cadrul AGEPI.

Competența AGEPI în domeniul drepturilor de autor și conexe, a fost constatată de către Instanțele de judecată și calificată drept “…sfidare a ordinii de drept…”.

Toate aceste ilegalități și bănuieli rezonabile în comiterea infracțiunilor de corupție, conflicte de interese și batjocură, hărțuirea, umilirea de către AGEPI a autorilor, titularilor de drepturi, comise cu scopul prejudicierii oamenilor de artă, a determinat încă în luna decembrie 2021 peste 140 titulari de drepturi să inițieze o acțiune publică www.nuagepi.info și să înainteze o scrisoare deschisă către Guvernul Republicii Moldova, cu privire la transferul domeniului drepturilor de autor și conexe din subordinea AGEPI în subordinea Ministerului Culturii.

În aceste circumstanțe, de către AGEPI a fost elaborat proiectul Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe, proiect elaborat de către niște persoane compromise, incompetente și neprofesioniste, proiect elaborat cu încălcarea Constituției, Tratatelor Internaționale la care Republica Moldova este parte și contrar prevederilor Directivelor Uniunii Europene, fiind ignorate toate propunerile înaintate de către reprezentanții titularilor de drepturi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit, raportului de Expertiză Anticorupţie emis de Centrul Național Anticorupție la proiectul de lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, s-a constatat, că proiectul “…denotă multiple riscuri de corupție…”. Totodată, CNA a evidențiat “insuficiența justificării reformatării inițiate, riscurile aferente corupției regulatorii și deficiențele redacției propuse a proiectului, a accentuat riscul prejudicierii intereselor titularilor de drepturi de autor și drepturi conexe, fapt care nu corespunde interesului public”. CNA a constatat necesitatea revizuirii proiectului legii sub aspect conceptual https://www.cna.md/report_view.php?l=ro&id=8074.

Pe marginea proiectului noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, s-a expus și Centrul de Analiza și Prevenire a Corupției (CAPC), implementat cu suportul Freedom House. În opinia CAPC, mai multe reglementări ale proiectului urmează a fi revăzute pentru a corespunde celor trei criterii de calitate – accesibilitate, previzibilitate şi claritate, precum și excluderea normelor care generează diferite interpretări și soluții în cazul aplicării normelor de drept https://www.zdg.md/…/expertiza-capc-ce-presupune-noua….

În proiectul de Lege propus de către AGEPI, Republica Moldova poate să nu mai respecte Tratatele Internaționale la care Republica Moldova este parte și Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, deoarece proiectul exclude și limitează drepturile fundamentale ale autorilor și anume: exclude integral dreptul la orice protecție în Republica Moldova a operelor, autorii cărora nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, exclude dreptul autorului să efectueze valorificarea propriei opere, limitează drepturile patrimoniale exclusive ale autorului, exclude dreptul autorului de a solicita instanței de judecată recunoaşterea drepturilor de autor și dreptul la constatarea încălcării drepturilor patrimoniale exclusive ale autorului și multe altele.

Însă Directorul AGEPI Rusu Eugeniu numește aceste limitări parțial enumerate supra ca “…fiind un grad ridicat de protecție pentru autori și titulari de drepturi”.

Alte așteptări nici nu puteau fi de la un asemenea funcționar public, care a ajuns în funcția de Director AGEPI, doar datorită metodei false, deoarece fiind prezentat în cadrul ședinței Guvernului la etapa de numire în funcția de Director General ca doctor în drept, în realitate Rusu Eugeniu nedeținînd un asemenea grad științific https://youtu.be/qZ2Lq-H3U1Y.

Falsurile acestei persoane s-au ținut lanț, acestea oglindindu-se și în proiectul de lege, cu scopul de a prejudecia autorii și titularii de drepturi.

Spre exemplu, Directorul AGEPI în proiectul legii promovat, contrar Deciziei Curții Constituționale din 24.07.2018, a implimentat o așa numită listă a echipamentelor și suporturilor materiale, unde nu se regăsesc 2/3 de echipamente cu funcția de reproducere, pentru care la moment se achită remunerație titularilor de drepturi.

Un alt exemplu cras de prejudiciere a autorilor este micșorarea tarifelor pentru remunerație compensatorie de 10 ori, la care s-a ajuns ca urmare a unor ședințe realizate între Directorul AGEPI cu dl Vadim Gumene, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, și care deține concomitent și statutul de membru al Consiliui de Administrare din cadrul companiei „Moldtelecom” S.A. Conflictul de interese al dlui Gumene constă în faptul că „Moldtelecom” S.A. este unul din agenții economici în obligația căruia cade sarcina achitării remunerației pentru retransmiterea prin cablu, fiind distribuitor de astfel de servicii, și remunerația compensatorie pentru vînzarea echipamentelor/suporturilor materiale care au funcția de reproducere.

Menționăm că nici într-un stat European nu există un asemenea tarif umilitor, la care s-a ajuns în rezultatul discuțiilor dintre Directorul AGEPI cu dl Vadim Gumene, unde s-a convenit a aplica un tarif de 0.3 % în loc de 3%, atît pentru echipamente, cît și pentru suporturile materiale. Astfel, această micșorare de 10 ori a tarifului a fost motivată de către Directorul AGEPI în cadrul ședinței Guvernului, prin existența unor calcule fantasmagorice, care în realitate nici nu există, prin aceasta inducînd în eroare membrii Guvernului. În ciuda tuturor celor enumerate mai sus, cinismul și nerușinarea afirmațiilor Directorului AGEPI constă în faptul că odată cu micșorarea tarifelor pentru remunerație de 10 ori și excluzînd a 2/3 de echipamente cu funcția de reproducere, a declarat că remunerația titularilor se va majora.

Despre toate aceste riscuri legate de exercitarea atribuţiilor în situaţie de conflict de interese, de caracter corupțional al proiectului de Lege, de inducere în eroare a membrilor Guvernului și a Prim-Ministrul Republicii Moldova, Asociația Națională «Copyright» și Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți a sesizat Autoritatea Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție.

Stimați Deputați, de către AGEPI, spre atenția Dvs, a fost prezentat un proiect de lege intoxicat cu falsuri, manipulări și corupție.

Ținînd cont de promisiunea doamnei Preşedinte a Comisiei parlamentare de profil, unde s-a ajuns la numitor comun cu privire la definitivarea și îmbunătățirea acestui proiect, prin excluderea normelor corupționale de comun acord cu titularii de drepturi pînă la votul în lectura a doua, cît și în scopul prezentării avizelor la acest proiect din partea organizațiilor Europene și Internaționale din domeniu, solicităm, în mod respectuos, amînarea votării acest proiect de lege pentru un termen rezonabil.

Cu respect și în speranța soluționării prezentului demers,

Asociația Națională «Copyright»

Realitatea Live

Pudra Card de la Moldindconbank organizează a 4-a ediție a turneului de fotbal feminin pentru o cauză nobilă
Pudra Card de la Moldindconbank organizează a 4-a ediție a turneului de fotbal feminin pentru o cauză nobilă
Festivalul „Născut în Moldova” își dezvăluie lineup-ul complet
Festivalul „Născut în Moldova” își dezvăluie lineup-ul complet
Ediția aniversară Festivalul Lupilor 2025: cel mai mare festival de camping din Moldova revine în august
Ediția aniversară Festivalul Lupilor 2025: cel mai mare festival de camping din Moldova revine în august
Orange Moldova lansează în premieră tehnologia revoluționară FTTR și conexiune Gigabit în fiecare cameră cu Wi-Fi 7 în R. Moldova
Orange Moldova lansează în premieră tehnologia revoluționară FTTR și conexiune Gigabit în fiecare cameră cu Wi-Fi 7 în R. Moldova
Maib, premiată de BERD pentru Prima Tranzacție Verde în cadrul programului TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year”
Maib, premiată de BERD pentru Prima Tranzacție Verde în cadrul programului TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year”
Cumpără bilete de avion din Moldova spre București și Chișinău – oferte și informații utile pentru călătoria ta
Cumpără bilete de avion din Moldova spre București și Chișinău – oferte și informații utile pentru călătoria ta
iute Moldova, alături de Junior Achievement și de o generație pregătită să reușească
iute Moldova, alături de Junior Achievement și de o generație pregătită să reușească
Orange Moldova și FMF: O nouă etapă într-un parteneriat strategic pentru viitorul fotbalului moldovenesc
Orange Moldova și FMF: O nouă etapă într-un parteneriat strategic pentru viitorul fotbalului moldovenesc
Kaufland alături de AVI Moldova te invită la o nouă ediție de „Film în Parcare”
Kaufland alături de AVI Moldova te invită la o nouă ediție de „Film în Parcare”
17 Iun. 2025, 06:20
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
17 Iun. 2025, 06:20 // Life //  Redacția Realitatea

Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului, iar hidratarea corectă reprezintă un pilon important al stilului de viață sănătos. Cu toate acestea, puțini iau în calcul un detaliu aparent minor, dar cu impact asupra sănătății: temperatura apei consumate.

În special în sezonul cald, mulți aleg să bea apă rece, direct din frigider sau cu gheață, pentru senzația rapidă de răcorire. Totuși, această practică poate avea efecte mai puțin plăcute asupra organismului, mai ales dacă este repetată frecvent. Specialiștii în sănătate atrag atenția asupra mai multor riscuri asociate consumului de apă foarte rece.

Consumul de apă rece imediat după mese sau pe stomacul gol poate perturba procesele digestive. Temperaturile scăzute din stomac pot contracta vasele de sânge și pot încetini activitatea enzimatică, ceea ce duce la o digestie mai lentă și, uneori, la disconfort abdominal.

Poate irita gâtul și tractul respirator

Apa extrem de rece, mai ales în zilele caniculare sau după expunerea la soare, poate provoca o iritație bruscă a gâtului, favorizând apariția durerilor sau accentuarea sensibilităților deja existente. În unele cazuri, poate contribui și la răceli de vară, aparent fără o cauză clară.

Afectează absorbția nutrienților

Prin răcirea bruscă a organismului, apa rece poate duce la contractarea vaselor de sânge, ceea ce îngreunează transportul și absorbția eficientă a vitaminelor și mineralelor din alimente. Acest lucru poate reduce eficiența nutriției, mai ales în contextul unei alimentații deficitare.

Ce temperatură ar trebui să aibă apa?
Experții recomandă ca apa să fie consumată la temperatura camerei, adică între 20–22°C. Astfel, organismul nu trebuie să depună efort suplimentar pentru a o aduce la o temperatură internă optimă, iar digestia și absorbția nutrienților se desfășoară în condiții normale.

Deși un pahar de apă rece pare inofensiv și chiar revigorant pe moment, pe termen lung poate avea efecte mai puțin benefice asupra sănătății. Consumul regulat de apă la temperaturi scăzute poate favoriza dezechilibre digestive, iritații și chiar o diminuare a absorbției nutrienților esențiali. Pentru o hidratare corectă și sigură, optează pentru apă la temperatura camerei și acordă atenție semnalelor transmise de corpul tău.

Pudra Card de la Moldindconbank organizează a 4-a ediție a turneului de fotbal feminin pentru o cauză nobilă
Pudra Card de la Moldindconbank organizează a 4-a ediție a turneului de fotbal feminin pentru o cauză nobilă
Festivalul „Născut în Moldova” își dezvăluie lineup-ul complet
Festivalul „Născut în Moldova” își dezvăluie lineup-ul complet
Ediția aniversară Festivalul Lupilor 2025: cel mai mare festival de camping din Moldova revine în august
Ediția aniversară Festivalul Lupilor 2025: cel mai mare festival de camping din Moldova revine în august
Orange Moldova lansează în premieră tehnologia revoluționară FTTR și conexiune Gigabit în fiecare cameră cu Wi-Fi 7 în R. Moldova
Orange Moldova lansează în premieră tehnologia revoluționară FTTR și conexiune Gigabit în fiecare cameră cu Wi-Fi 7 în R. Moldova
Maib, premiată de BERD pentru Prima Tranzacție Verde în cadrul programului TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year”
Maib, premiată de BERD pentru Prima Tranzacție Verde în cadrul programului TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year”
Cumpără bilete de avion din Moldova spre București și Chișinău – oferte și informații utile pentru călătoria ta
Cumpără bilete de avion din Moldova spre București și Chișinău – oferte și informații utile pentru călătoria ta
iute Moldova, alături de Junior Achievement și de o generație pregătită să reușească
iute Moldova, alături de Junior Achievement și de o generație pregătită să reușească
Orange Moldova și FMF: O nouă etapă într-un parteneriat strategic pentru viitorul fotbalului moldovenesc
Orange Moldova și FMF: O nouă etapă într-un parteneriat strategic pentru viitorul fotbalului moldovenesc
Kaufland alături de AVI Moldova te invită la o nouă ediție de „Film în Parcare”
Kaufland alături de AVI Moldova te invită la o nouă ediție de „Film în Parcare”
 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE