Curs valutar
  • EUR
    19.0283
    -0.329%
  • USD
    17.6449
    0.0136%
  • RUB
    0.1909
    0.1048%
  • RON
    3.8265
    -0.3633%
  • UAH
    0.4501
    0.1111%

Scrisoare deschisă către Maia Sandu. Noua lege: dezastruoasă pentru autorii și interpreții. Va genera haos și colaps

29 Iul. 2022, 09:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
29 Iul. 2022, 09:15 // Actualitate //  Valentina Buză

Stimată Doamnă Președintă!

Prin prezenta, Asociația Obștească Asociația Națională «COPYRIGHT» și Asociația Obștească „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți” se adresează către Dvs., în numele a peste 600 de autori, interpreți, producători de fonograme și videograme, cu solicitarea de a nu promulga proiectul de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe (inițiativa legislativă nr. 251 din 22.06.2022), aprobat în a doua lectură de către Parlamentul Republicii Moldova data de 28 iulie 2022.

Având în vedere importanța acestei Legi pentru Republica Moldova, iar proiectul propus și promovat de AGEPI este dezastruos pentru sistemul dreptului de autor și a sistemului gestiunii colective, lege care va fi imposibilă de a fi implementată în practică, care va crea haos și colaps, care încalcă drepturile fundamentale ale titularilor de drepturi, care include norme coruptibile și prejudiciază interesele titularilor de drepturi de autor și drepturi conexe, fapt care nu corespunde interesului public, cu încălcarea normelor constituționale și a Directivelor UE, toate acestea fiind confirmate de:

  1. Raportul de expertiză al Centrul Naţional Anticorupţie, care denotă caracterul coruptibil al proiectului
  2. Opinia Asociației Obștești Centrul de analiză și prevenire a corupției / CAPC
  3. Avizul Direcției juridice a Parlamentul Republicii Moldova
  4. Opinia European Union in the Republic of Moldova cu recomandarea solicitării organizării dezbaterilor publice pentru eliminarea tuturor neconformităților constatate
  5. Avizul expertului internațional World Intellectual Property Organization, dr. Mihály Ficsor
  6. Avizul the International Confederation of Societies of Authors and Composers / CISAC
  7. Avizul the Societies Council for the Administration of Performers Rights / SCAPR
  8. Avizul the Collective Management of Rights „Association of Societies of Intellectual Property Rightholders of Eastern Europe Countries” / ASIPREEC
  9. Avizul Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți / CREDIDAM
  10. 538 de semnături ale autorilor, interpreților, producătorilor de fonograme, precum și a altor titulari ai drepturilor de autor și conexe cu privire la respingerea proiectului de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Astfel, atât autoritățile naționale, cât și toate structurile internaționale care au reușit până la ziua de azi să întocmească și să expedieze expertiza pe proiectul noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe au constatat că proiectul în cauză este defectuos și urmează a fi revăzut conceptual.

Cu părere de rău, multiplele noastre adresări pentru organizarea consultărilor / dezbaterilor / audierilor publice lărgite pe platforma parlamentară pe marginea proiectului noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe au rămas ignorate. Mai mult ca atât, chiar și pentru ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, petrecută la data de 27 iulie 2022, în regim online, la care am solicitat respectuos participarea la ședință, solicitarea de a participa a fost respinsă. Totodată, nu a fost acceptată nici participarea mass-mediei (Rlive.md) la ședința Comisiei. În afara de aceasta, urmare a solicitării expedierii înregistrării audio și/sau video a ședinței Comisiei, a fost dat răspuns că nu există nici înregistrare audio, nici înregistrare video.

Reieșind din toate cele menționate mai sus, prin prezenta, Asociația Obștească Asociația Națională «COPYRIGHT» și Asociația Obștească „Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți”,

Solicită respectuos

– A nu promulga proiectul de Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe (inițiativa legislativă nr. 251 din 22.06.2022), aprobat în a doua lectură de către Parlamentul Republicii Moldova la data de 28 iulie 2022.

Cu respect și în speranța soluționării prezentului demers,

Asociația Națională «COPYRIGHT»

Portalul bani.md a scris anterior despre problemele legii drepturilor de autor.

Asociația Obștească Asociația Națională «Copyright»  a sesizat președinta Republicii Moldova, Ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, dl Kent D. Logsdon și șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, dl Janis Mazeiks cu privire la noua lege a drepturilor de autor, care potrivit asociației va slăbi și va pune în pericol drepturile autorilor și ale OGC-urilor care îi reprezintă pe aceștia în Moldova.

În urma expertizei CISAC – the International Confederation of Societies of Authors and Composers, a criticat dur proiectul legii, din punct de vedere al specificului domeniului dreptului de autor din întreaga lume, menționând că, „din păcate însă, și folosind pretextul Directivei UE din 2014 (2014/26), noul proiect de lege se îndepărtează radical de regimul bine elaborat de mai sus (care era deja în conformitate cu Directiva UE) și deschide calea unui potențial sistem de management colectiv disfuncțional, care încurajează proliferarea OGC-urilor nereprezentative și posibila administrare paralelă a aceleiași categorii de drepturi de către mai mult de un OGC”.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 13:35
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
29 Mart. 2024, 13:35 // Actualitate //  Realitatea.md

În acest an trendurile în designul interior aduc o varietate de stiluri și culori captivante, menite să redefinească estetica și funcționalitatea fiecărui spațiu în parte, din locuința ta.

Printre cele mai populare tendințe de design interior pentru 2024 se numără:

Tonurile naturale și culorile pământești: În conformitate cu preocupările crescânde pentru sustenabilitate și ecologie, culorile naturale și nuanțele pământești sunt la mare căutare. De la nuanțe de bej calde la cele de verde și albastru deschis, aceste culori aduc o atmosferă relaxantă și reconfortantă în orice încăpere.

Minimalismul și simplitatea: Designul minimalist continuă să fie o alegere populară în 2024, evidențiind esențialul și eliminând orice elemente inutile. Mobilierul cu linii simple și spațiile deschise contribuie la crearea unei atmosfere aerisite și ordonate în interiorul casei tale.

Texturile naturale și materialele durabile: Într-o epocă în care durabilitatea și autenticitatea sunt tot mai importante, materialele naturale precum lemnul, piatra sau pielea naturală sunt preferate pentru mobilier și accesorii. Aceste texturi adaugă căldură și caracter spațiului tău. Poți opta în 2024 pentru mobilă din piele naturală și țesături europene, pentru un strop în plus de stil în designul tău.

Folosirea plantelor și a elementelor naturale: Integrarea plantelor și a elementelor naturale în designul interior aduce o senzație de prospețime și conectare cu natura. Plantele de interior, aranjamentele florale și accesoriile inspirate din natură aduc viață și vitalitate în orice încăpere.

Contrastele îndrăznețe: Tendința combinării contrastante a culorilor și materialelor aduce un aer contemporan și sofisticat în designul interior. De la combinații de culori intense la juxtapunerea materialelor texturate și lucioase, contrastul devine un element-cheie în crearea unui spațiu vizual interesant și dinamic.

Echipa de la Ergolemn e aici pentru tine, pentru a transforma aceste tendințe de design interior în realitate în casa ta. Cu o abordare dedicată, materiale de cea mai înaltă calitate și o gamă variată de opțiuni de mobilier, ei te invită să descoperi cum poți aduce farmecul și rafinamentul în locuința ta. Vizitează mobila.md pentru a explora întreaga colecție și pentru a beneficia de consultanța gratuită a experților în design interior!

Pentru a completa perfect designul interior al casei tale, poți opta și pentru mobilă moale la comandă. Iar dacă preferi o estetică mai rustică, te încurajăm să explorezi și opțiunile de mobilă din lemn la comandă. De asemenea, pentru a aduce un strop de eleganță italiană în locuința ta, ai posibilitatea să optezi pentru mobilă italiană chiar la Chișinău tot pe mobila.md.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală