Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Scumpiri la servicii publice. ASP ar risca pierderi financiare și subvenționare de la stat

20 Mai 2021, 21:10
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
20 Mai 2021, 21:10 // Economie //  Cristina Vlah

Unele tarife la serviciile publice urmează să fie majorate începând cu 1 iulie, curent. Și asta pentru că Agenția Servicii Publice (ASP) înregistrează pierderi financiare din cauza creșterii costurilor, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei Secției relații cu presa și protocol a Agenției Servicii Publice (ASP), Olesea Pasicovschi, ajustarea tarifelor prin aplicarea unei Metodologii unificate pentru toate grupurile de servicii prestate de ASP se bazează pe estimarea costurilor și acoperirea cheltuielilor.

„În același timp se pune în sarcina ASP acoperirea tuturor cheltuielilor legate de prestarea serviciilor cu înlesniri și gratuite. Remarcăm, că tarifele la serviciile de bază ale ASP nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost.

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017 cu privire la constituirea ASP, Agenția este o instituție publică (non-profit) și își desfășoară activitatea în baza autofinanțării. Aplicarea tarifelor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.966/2020 nu va genera profituri pentru ASP, iar în cazul înregistrării unui profit în bilanțul contabil, acesta se face venit la bugetul de stat, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017.

În cazul menținerii tarifelor vechi, ASP riscă să înregistreze pierderi financiare considerabile, care puteau afecta activitatea și posibilitatea ASP de autofinanțare, ceea ce, inevitabil, ducea la necesitatea subvenționării de către stat a activităților efectuate de ASP, în baza faptului că este o instituție fondată de Guvern”, a declarat Olesea Pasicovschi în cadrul unui interviu pentru curentul.md.

De asemenea, ea a menționat că pe parcursul anilor 2006-2020 costurile serviciilor prestate s-au majorat de cca 2 ori pe fonul creșterii indicilor economico-financiari, fapt ce a adus la pierderi financiare, înregistrate de către ASP. În același timp se păstrează serviciile gratuite pentru:  înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului RM, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia RM, etc.

Menționăm, că la sfârșitul anului trecut Guvernul Chicu a aprobat o Hotărâre, prin care urmează să fie ajustate noile tarife la serviciile publice. Spre exemplu, începând cu 1 iulie se vor scumpi: înregistrarea divorțului în decurs de 25 de zile de la prețul 100 lei – la 300 de lei, eliberarea extrasului de bunuri imobile în 3 zile de la prețul de 51 de lei – la 130 de lei, prima înmatriculare a vehiculului în decurs de o oră de la 400 de lei – la 600 de lei.

Realitatea Live

Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
13 Iun. 2021, 17:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Iun. 2021, 17:11 // În Lume //  Tatiana Rusnac

Liderii G7 au fost criticaţi pentru că, sâmbătă seara, au participat la un eveniment în aer liber cu băutură şi mâncare, în timp ce nunţile sunt încă interzise, scrie stirileprotv.ro.

Cei din industrie au criticat acest eveniment, acuzând liderii G7 de ipocrizie:

„Ei fac lucruri care la o nuntă ar fi interzise, este ipocrizie”, a spus o organizatoare de nunţi, citată de The Telegraph.

Restricţiile privind nunţile sunt în vigoare din 20 martie, iar evenimentele de acest fel pot fi organizate cu 30 de persoane.

Pe de altă parte, Downing Street a negat că petrecerea pentru liderii G7 de pe plaja Carbis Bay, care a avut loc sâmbătă, ar fi încălcat regulile de distanţare socială, scrie The Guardian. Liderii G7 au asistat la un show acrobatic al forţelor Red Arrows de pe plajă.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a transmis:

„Evenimentul de aseară a fost organizat în deplină siguranţă, în conformitate cu regulile în vigoare Covid. A fost o adunare informală a liderilor celor şapte naţiuni şi în privat… dar se poate vedea că a fost o atmosferă relaxată care le-a dat ocazia şefilor de state să discute în afară unui cadru formal”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că cei care participă la summit au fost testaţi zilnic şi evenimentul a avut loc în aer liber.

Editorul BBC Laura Kuenssberg a distribuit câteva fotografii de la petrecere.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău