O expertizare tehnică a clădirilor la nivel național se desfășoară în premieră în Republica Moldova, iar construcțiile fragile ar urma să fie demolate. Totodată pe lângă Institutul de Cercetări Științifice în Construcție, pentru prima dată urmează să fie creat un centru de expertizare tehnică antiseismică, care va aplica normele europene în domeniu în legislația națională, au declarat experți pentru Radio Chișinău.
O comisie de expertizare, instituită de Agenția pentru Supravegherea Tehnică va examina clădirile pe plan național, iar construcțiile cu o rezistență la cutremure mai mică de 40% urmează a fi demolate. De inventarierea tehnică a clădirilor vor fi responsabile Administrațiile Publice Locale, a declarat pentru Radio Chișinău vice-directorul interimar al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Valeriu Ivanov:
„Dacă vedem că acea construcție are o problemă mare, se înaintează o expertiză tehnică, se expune expertul: se demolează sau este posibilitatea de a fi consolidată. În cazul că se aprobă demolarea, este o problemă cu acei oameni, pentru că nu le este asigurată o locuință alternativă. O problemă foarte mare, în linii generale, în mod normal, ar trebui ca statul să aloce spații locative, să fie asigurate cu locuințe”., a declarat Valeriu Ivanov.
În Rep. Moldova, de la declararea independenței, nu s-a efectuat niciodată o pașaportizare antiseismică a clădirilor, a subliniat Gheorghe Croitoru, șef de direcție din cadrul Institutului de Cercetări Științifice în Construcții, INCERCOM. În acest sens, potrivit expertului, odată cu armonizarea legislației naționale în domeniu cu cea a Uniunii Europene, va fi instituit și un centru de expertiză tehnică și evaluare a construcțiilor.
„Pașaportizarea acestor clădiri sub aspectul clădirilor care sunt proiectate în anii 50 – 60. De evaluat și de luat o hotărâre, consolidăm sau demolăm. Fiecare clădire are harta tehnică, se fixează absolut toate evenimentele, documentația de proiectare, de execuție, transmiterea beneficiarului și întreținerea blocului de asociația blocului de proprietari. Din cauza cui s-a produs o problemă de exemplu. Că nu s-a construit corect sau locatarii nu au utilizat corect acel bloc rezidențial. Cu diferite modificări, intervenții, la asta mă refer”, a precizat Gheorghe Croitoru.
Directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, a reiterat pentru Radio Chișinău că Republica Moldova este amplasată într-o zona seismic activă, iar studiile arată că un cutremur similar celui din Turcia, de la începutul lui februarie, s-ar putea solda cu distrugeri masive și chiar pierderi de vieți omenești.
„Teritoriul Rep. Moldova este expus riscului seismic. Pericolul îl reprezintă Vrancea. În Vrancea, focarul este la adâncimea de 90 – 180 km, și are un alt caracter decât cel din Turcia. În evaluări care se fac în modelări (n.r. calculul undelor seismice) putem vedea pierderi, unele clădiri pot fi avariate chiar și dărâmate total în cazul unui seism major, semnificativ. Chiar pot fi înregistrate și victime umane”, a declarat Igor Nicoară.
De notat că din 2022, în Rep. Moldova este folosită o aplicație mobilă pentru a spori siguranța publică, oferind date în timp real legate de evenimentele seismice și nivelul daunelor cauzate de cutremure, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul REDACt.