Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Se „plimbă” pe Internet o bucată de document care l-ar compromite pe Spînu. „Sandu azi e iar cu turismul…”

23 Nov. 2021, 13:24
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
23 Nov. 2021, 13:24 // Economie //  Realitatea.md

Fie într-o serie de postări, fie în comentarii la cele despre riscul de a fi stopată din nou livrarea gazelor naturale către Republica Moldova de compania rusă „Gazprom” circulă o bucată de document care l-ar compromite pe Andrei Spînu, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Spre exemplu, fostul premier al Republicii Moldova pe vremea când la guvernare erau socialiștii, Ion Chicu, dă de înțeles că, de fapt, acest oficial și-a luat angajamentul privind achitarea gazului pentru luna octombrie și jumătate din luna noiembrie 2021.

Potrivit lui Ion Chicu, Andrei Spînu și-ar fi asumat prin punctul 8 al protocolului care însoțește contractul semnat pentru 5 ani între Republica Moldova și Rusia privind gazele naturale că „va asigura adoptarea deciziei Comisiei Situații Excepționale de a aloca bani suplimentari pentru achitare”. „Deoarece era clar că, la această etapă, „MoldovaGaz” se va confrunta cu un decalaj de casă, o insuficiență de lichidităti cauzată de diferența dintre prețul nou al gazului și cel de 148 dolari inclus în tarif”.

„El și-a asumat acest angajament, deoarece tot el și tot acolo a agreat o clauză nouă a contractului cu „Gazprom”, care prevede sistatea livrărilor de gaz, dacă plățile curente nu sunt efectuate. Deci, știa cu siguranță încotro merg lucrurile”, a mai scris Ion Chicu într-o postare pe contul său de Facebook despre Andrei Spînu.

(n.r. președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marți la București, România,
având o întrevedere cu omologul său Klaus Iohannis)

Este de menționat cu referire la directorul „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, că Guvernului condus de Natalia Gavrilița i s-ar fi reiterat despre această problemă încă de vinerea trecută, 19 noiembrie curent, adică până la apariția unor zvonuri în presa rusă, urmate de confirmări oficiale. Potrivit acestuia, datoria pentru perioada menționată este de 1,3 miliarde de lei.

În cea mai recentă reacție a vicepremierului Andrei Spînu scrie că, până în prezent, „MoldovaGaz” nu a găsit o soluție comercială și anume compania-fiică este obligată „să achite integral consumul de gaz pentru „Gazprom”. Mai mult, Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat pe data de 23 noiembrie curent demersul „MoldovaGaz” referitor la situația creată. „Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre”.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Dec. 2021, 12:10 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, este de părere că actualul Guvern condus de Natalia Gavrilița, urmează să fie demis. Și acest lucru, potrivit lui, se va întâmpla în primăvară.

Pentru activitatea Guvernului Gavrilița, Chicu spune că ar oferi calificativul „nesatisfăcător”.  „Întregul Guvern a eșuat și nu trebuie eu să-l dau afară, pentru că tot ei îl vor da afară. Probabil în primăvară ei vor veni cu remanieri. Toți au eșuat. În primele zile am văzut că doamna prim-ministru și câțiva miniștri ieșeau la TV, restul erau incognito. Acum mai mulți ies pe la emisiuni și fac gafă după gafă. Maia Sandu se va strădui să se îndepărteze de eșecul celor din Guvern. Ea se va disocia de ceea ce a făcut greșit Guvernul”, a declarat Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Realitatea.md menționează că Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la începutul lunii august, curent. Asta ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate, provocate de demisia Guvernului Chicu. Chicu fusese numit în funcție de către formațiunea fostului președinte, Igor Dodon.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală