Curs valutar
 • EUR
  19.6226
  -1.0743%
 • USD
  19.2294
  -0.2345%
 • RUB
  0.3119
  -0.6092%
 • RON
  4.0155
  -0.9687%
 • UAH
  0.5216
  -0.3067%

Secretar NATO: În UE nu se mai operează în baza influenței. Dacă Moldova vrea să adere la NATO, este o decizie suverană

08 Dec. 2021, 15:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
08 Dec. 2021, 15:58 // Actualitate //  Realitatea.md

Vremea în care sferele de influență erau modul de operare strategică în Europa a încetat, iar dacă Ucraina, Moldova sau Georgia vor să adere la NATO este o decizie suverană ce ține de aceste state, respectiv de Alianța Nord-Atlantică, a declarat la începutul acestei săptămâni Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO.

„Dacă ne reîntoarcem la vremea în care prin forță militară ocupi teritorii și subjugi națiuni înseamnă că n-am înțeles nimic din secolul atât de greu pe care l-am avut, secolul XX, și din secole de istorie plină de sânge și de război și de răzbunare și de conflict și de tensiune pe care Europa le-a avut”, a declarat Mircea Geoană pentru Digi24.

El a dezvăluit că după ce Rusia a suspendat, în octombrie, misiunea sa de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv misiunea NATO la Moscova, personal a propus Moscovei de 4-5 ori să reia dialogul, însă s-a lovit de un refuz al Moscovei.

NATO rămâne perseverentă, a dat asigurări secretarul general-adjunct al Alianței, pentru că este un moment „delicat” pe care îl traversează relațiile dintre cei doi foști inamici ai Războiului Rece, iar dialogul în astfel de situații este „indispensabil”, spune Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Suntem obligați să ne ocupăm foarte serios de partea de descurajare și apărare

El a fost întrebat dacă Rusia a anunțat în vreun fel NATO de mobilizare neobișnuită de trupe de la granița estică a Ucrainei și dacă a explicat Alianței în vreun fel ce vrea să facă acolo.

Din păcate, dialogul între NATO și Federația Rusă este la un nivel foarte, foarte jos. Regretăm acest lucru. Avem un mecanism specializat, se numește Consiliul NATO-Rusia, care a fost înființat acum câțiva ani de zile, când s-a înființat printr-un Act fondator, Actul fondator NATO-Rusia, în care noi mergem și în continuare aceasta este politica NATO, o spun și eu, o spune secretarul general, o spunem cu toții și încercăm să facem acest lucru inclusiv prin contacte bilaterale cu Federația Rusă”, a arătat secretarul general-adjunct al NATO.

„Pe de o parte, văzând mobilizarea de forțe, de resurse, de echipamente de ultimă generație pe flancurile estice, și-n nord, și-n Mediterană, pe care Federația Rusă le produce, avem o parte de descurajare și apărare pe care suntem obligați să o facem și o facem foarte serios. În paralel cu această descurajare și apărare, care este până la urmă misiunea principală a NATO – defensiv, descurajare, apărare în caz că cineva îndrăznește să ne atace pe noi ca Alianță -, în paralel cu acest lucru, dialogul este indispensabil, mai ales în astfel de momente”, a explicat Mircea Geoană.

„Am propus de 4-5 ori, în mod oficial, eu, Federației Ruse să ne reîntâlnim în Consiliul NATO-Rusia să discutăm trei subiecte: Ucraina, ce se întâmplă post-Afganistan, pentru că este un subiect de interes și pentru Federația Rusă, și evident, să discutăm despre modul în care putem să ne informăm reciproc cu privire la exerciții militare. Suntem dispuși, foarte transparent, cum o facem de fiecare dată, să spunem: uitați, avem anul viitor un mare exercițiu militar, vin americanii, vin canadienii. A fost vara aceasta și-n România un exercițiu militar foarte mare al NATO, anunțat, transparent, defensiv. Din păcate, dânșii încă refuză reluarea dialogului în acest format cu noi”, a declarat oficialul NATO.

Mircea Geoană: Nu vom accepta niciodată linii roșii

El a subliniat că ceea ce caracterizează Occidentul este solidaritatea și împărtășirea acestui punct de vedere.

„Suntem perseverenți, mai ales în momente delicate. Într-un moment delicat, dialogul e indispensabil. De aceea cred că și dialogul bilateral – prim-ministrul Draghi a vorbit la telefon cu președintele Putin, la Paris au fost miniștrii de externe și apărare ai Federației Ruse în dialog cu omologii lor francezi – transmite același mesaj. Vine același mesaj și bilateral, și multilateral, de la noi, de la NATO, de la UE – dacă-l ascultați pe Josep Borrell practic e același mesaj pe care îl avem și noi la NATO. Deci avem un Occident unit, un Occident puternic, o alianță foarte puternică și robustă”, a dat asigurări secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a explicat că Alianța nu acceptă ideea unei împărțiri geostrategice în zone de influență, așa cum s-a întâmplat în perioada Războiului Rece. De aceea, a subliniat el, dacă Ucraina sau un alt stat dorește să adere la NATO, Rusia nu se poate împotrivi.

„Vremea în care sferele de influență erau modul de operare strategică în Europa a încetat. Este misiunea noastră, nu vom putea niciodată să acceptăm linii roșii cu privire la un stat sau un altul. Dacă Ucraina în mod suveran, dacă Moldova în mod suveran vrea să meargă către Europa, dacă Georgia vrea să meargă către Occident este dreptul acestor națiuni, suveran, democratic, să-și aleagă calea pe care vor să o urmeze”, a arătat Mircea Geoană.

Aderarea la NATO, o decizie suverană a Ucrainei și a Alianței Nord-Atlantice

„Vom vedea dacă noi suntem pregătiți să-i și primim. E o altă discuție, dar ca principiu fundamental, de organizare a modului în care funcționează Europa și lumea, dacă ne reîntoarcem la vremea în care prin forță militară ocupi teritorii și subjugi națiuni înseamnă că n-am înțeles nimic din secolul atât de greu pe care l-am avut, secolul XX, și din secole de istorie plină de sânge și de război și de răzbunare și de conflict și tensiune pe care Europa le-a avut”, a adăugat oficialul NATO.

„E decizia suverană a Ucrainei și decizia suverană a NATO când și dacă. De aceea avem un răspuns pentru dânșii, de aceea summitul de la București din 2008, în care și Georgia și Ucraina au primit un semnal important: la limită, la termen, când vor fi și ei gata, când vom fi și noi pregătiți, aderarea lor este un lucru pe care și-l pot propune și îl propun, sunt parteneri foarte importanți ai noștri”, a punctat Mircea Geoană.

Realitatea Live

Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
16 Aug. 2022, 06:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
16 Aug. 2022, 06:28 // În Lume //  Redacția Realitatea

Grupul de mercenari Wagner ar fi avut un sediu secret în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, pe care armata lui Vladimir Zelenski a lovit-o. Datorită unei fotografii publicate de un jurnalist care alimentează maşinăria de propagandă rusă, trupele ucrainene au reuşit să ia la ţintă ascunzătoarea armatei private a lui Putin, susţine guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai, relatează BBC.

Potrivit unor informaţii ale BBC, o fotografie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram de către un jurnalist pro-Kremlin ar fi putut fi indiciul de care forțele ucrainene au avut nevoie pentru a localiza baza militară și pentru a o ataca luni. Guvernatorul din Luhgnsk susține că locația sa secretă a fost dezvăluită după ce corespondentul pro-Kremlin Serghei Sreda a postat pe Telegram o fotografie împreună cu adresa.

Imaginea, care a fost ștearsă între timp, arăta cinci persoane în uniformă militară, cu un indicator stradal din Popasna, Lugansk, vizibil în colțul din stânga sus.

BBC nu a putut confirma dacă lovitura, care a fost relatată atât de guvernatorul ucrainean din Lugansk, cât și de reporterii de război pro-Kremlin, a fost inițiată ca urmare a imaginii. Serghei Gaidai a declarat că „numărul morților este în curs de clarificare” şi că amploarea pagubelor de la sediul grupului Wagner nu este încă clară.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ucraina a bombardat baza grupării paramilitare Wagner

Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă de partea trupelor ruse, şi că a distrus un pod din apropierea oraşului ocupat Melitopol, din regiunea Zaporojie. Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, estul Ucrainei, Serghei Gaidai, baza Wagner din oraşul Propasna a fost ”distrusă de o lovitură de precizie”. Tirul a avut loc duminică, a precizat Gaidai pe Telegram.

Ţinuţă secretă ani de zile, gruparea Wagner are legături cu oligarhul rus Evgheni Prigojin, el însuşi considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Prezenţa combatanţilor săi a fost atestată în ultimii ani în Siria şi în ţări africane printre care Libia şi Mali.

În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat mai multe poduri, în special în regiunea ocupată Herson, unde forţele ucrainene au lansat o contraofensivă pentru a recuceri zeci de sate aflate sub controlul trupelor ruse.

Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală