Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

STIUDIU Îngrijorător! Anual, din Republica Moldova emigrează circa 150 de mii de persoane

08 Dec. 2021, 15:56
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Guștiuc
08 Dec. 2021, 15:56 // Actualitate //  Mădălina Guștiuc

Republica Moldova trece prin profunde schimbări demografice ce țin de reducerea numărului populaţiei, îmbătrânirea continuă, fertilitatea scăzută, emigrarea populației apte de muncă și speranța de viață mică. Una dintre cele mai grave probleme este numărul cetățenilor într-o continuă scădere. Datele au fost prezentate în cadrul celui mai amplu studiu demografic Generații și Gen, lansat astăzi, 8 decembrie, de UNFPA Moldova în perteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, transmis pe RLIVE.md

Doar într-un an, din țară emigrează circa 150 de mii de oameni, majoritatea tineri, iar 15% din populație dorește să emigreze în următorii trei ani, majoritatea dintre aceștia fiind tineri cu vârsta de 15-34 de ani din mediul urban. Jumătate dintre ei au studii superioare.

Totodată, studiul mai arată că 12% dintre femei și unu din 10 bărbați au declarat că au probleme de concepere a unui copil, în special populația din zonele urbane. 16% au dificultăți în conceperea celui de-al doilea copil, iar cauza infertilității nu a fost identificată la jumătate din cei care au probleme de concepere.

Pe lângă aceasta, datele mai arată că doar 5% dintre moldoveni simt că nu au reușit să atingă un echilibru între viața de familie și cea profesională. Cele mai epuizate sunt femeile 70%, care în proporție de peste 80% sunt responsabile de pregătirea meselor, în special în familiile cu copii.

Studiul GGS mai arată că relațiile dintre generații sunt trainice în Republica Moldova. Absoluta majoritate consideră că părinții trebuie ajutați financiar de către copii, iar dacă părinții nu se pot îngriji singuri, copiii ar trebui să locuiască împreună cu ei. Unu din cinci moldoveni au avut stări de singurătate în ultimul timp, iar acest sentiment se acutizează odată cu vârsta, în special în rândul femeilor.

În cadrul studiului au participat peste 10.000 de respondenți din 153 de localități ale țării. Până în prezent, acest studiu global a fost desfășurat în peste 24 de țări, iar implementarea acestuia în Republica Moldova a fost posibilă grație suportului oferit de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Biroul Național de Statistică (BNS), Institutul Interdisciplinar de Demografie din Olanda (NIDI) și UNFPA.

Datele GGS includ analiza a peste 100 de indicatori ce caracterizează schimbările demografice din țară. Rezultatele acestuia vor ajuta autoritățile, mediul academic și societatea civilă să înțeleagă mai bine complexitatea dinamică a cursului vieții și a nevoilor femeilor și bărbaților, intenția persoanelor de a crea o familie și de a avea copii, dificultățile în realizarea echilibrului între viața profesională și cea personală, numărul dorit de copii, dar și provocările legate de consolidarea rezilienței demografice în Republica Moldova.

Studiul complet poate fi consultat mai jos:

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală