Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Mesajul primei paciente din lume care a primit serul Pfizer, la un an de la vaccinare

08 Dec. 2021, 15:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
08 Dec. 2021, 15:34 // În Lume //  Realitatea.md

Marea Britanie a devenit pe 8 decembrie 2020 primul stat occidental care a dat startul vaccinării în masă împotriva COVID-19. O nonagenară a fost prima pacientă din lume care a primit vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech în afara unui studiu clinic. Astăzi, Margaret Keenan este imunizată inclusiv cu doza booster și spune că vaccinarea anti-COVID este „cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată”.

La un an de când a fost vaccinată cu prima doză, britanica în vârstă de 91 de ani a transmis un mesaj prin care i-a sfătuit pe oameni să se vaccineze.

„A fost minunat. Nu pot să cred acum ce s-a întâmplat atunci… sunt atât de fericită că am primit vaccinul. Îi încurajez pe toți să se vaccineze”, a declarat Margaret Keenan.

Pe 24 septembrie, Margaret Keenan a primit doza booster la Spitalul Universitar din Coventry, aceeași unitate medicală unde a fost imunizată și la finalul anului trecut. În același timp cu ea a fost vaccinată cu o doza a treia și asistenta Matron May Parsons, cea care i-a administrat prima doză lui Margaret Keenan în decembrie 2020.

Premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre succesul înregistrat de Marea Britanie în producerea de vaccinuri anti-COVID, precizând că acest lucru a permis redeschiderea economiei în cursul verii trecute și a cerut să fie luate măsuri ca vaccinarea cu doza booster să fie, de asemenea, un succes, mai ales în contextul răspândirii noii variante Omicron.

„Vaccinurile rămân prima și cea mai bună linie de apărare împotriva virusului”, a subliniat Boris Johnson.

În Marea Britanie au fost administrate până acum aproape 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, ca doze inițiale, rapel sau booster.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală