Compania farmaceutică americană a semnat un acord cu un grup susținut de ONU pentru a permite altor producători să fabrice medicamentul său experimental anti-COVID-19, o decizie în urma căreia tratamentul ar putea deveni disponibil pentru mai mult de jumătate din populația lumii, relatează AP.
Reprezentanții Pfizer au anunțat, marți, 16 noiembrie, că vor acorda o licență pentru producerea pastilei antivirale către Medicines Patent Pool, o organizație de sănătate publică susținută de Națiunile Unite, ceea ce va permite companiilor de medicamente generice să producă pilula pentru a fi utilizată în 95 de țări sărace, reprezentând aproximativ 53% din populația planetei.
Acordul exclude însă unele țări care au fost lovite puternic de pandemie. De exemplu, o companie farmaceutică braziliană ar putea obține o licență pentru a produce medicamentul pentru export, însă acesta nu poate fi produs pentru a fi administrat în Brazilia.
Asta pentru că Brazilia nu este considerată o țară săracă, ci una cu venituri medii.
Reprezentanții Organizației Medici fără Frontiere s-au declarat „descurajați” că prin acest acord medicamentul Pfizer nu va fi disponibil în toată lumea, menționând că înțelegerea anunțată marți exclude și țări precum China, Argentina și Thailanda.
Specialiștii din domeniul sănătății consideră însă că încheierea acestui acord înainte ca tratamentul Pfizer să fie autorizat ar putea ajuta la stoparea pandemiei mai repede.
„Este foarte important că vom putea oferi acces pentru peste patru miliarde de oameni la un medicament care pare a fi eficient și a fost dezvoltat recent”, a declarat Esteban Burrone, director în cadrul Medicines Patent Pool, adăugând că producătorii care primesc licența vor putea începe să fabrice medicamentul în câteva luni.
Potrivit termenilor acordului, Pfizer nu va primi redevențe pentru vânzări în țările cu venituri mici și va renunța la redevențe în toate țările acoperite de acord cât timp COVID-19 rămâne o urgență de sănătate publică.
La începutul lunii noiembrie, Pfizer a anunțat că pastila sa anti-COVID reduce riscul de spitalizare și deces cu aproape 90% la persoanele cu infecții ușoare până la moderate cu SARS-CoV-2. Experții independenți au recomandat atunci oprirea studiilor, având în vedere reazultatele foarte promițătoare obținute până în acel moment.
Pfizer a anunțat că va cere Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA și altor autorități de reglementare să autorizeze pilula cât mai curând posibil.
De la începutul pandemiei, cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să dezvolte o pastilă care să trateze COVID-19 și care să poată fi luată acasă de pacienți, astfel încât presiunea asupra spitalelor să fie redusă. În prezent, majoritatea tratamentelor anti-COVID se administrează intravenos sau prin injecție.
Într-o înțelegere similară cu Medicines Patent Pool anunțată în octombrie, compania Merck a acceptat ca alți producători de medicamente să fabrice pilula sa anti-COVID-19, Molnupiravir, care va deveni astfel disponibilă în 105 țări sărace.