Odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, problemele de mediu, care până acum au fost neglijate, vor trebui abordate cu mai multă seriozitate, susțin autoritățile și oficialii europeni. Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a remarcat importanța trecerii la economia verde și că anume aceasta reprezintă viitorul nostru.
Potrivit Europa Liberă, la o masă rotundă la Chișinău, cu genericul „Economia verde – Fabricat în Moldova”, vicepreședinta comisiei parlamentare de profil, Ina Coșeru, a spus că obiectivele de mediu nu ar trebui să rămână doar pe hârtie, dar ar trebui să fie puse în aplicare.
Deputata a menționat două legi adoptate în conformitate cu Acordul de Asociere R. Moldova-UE, una privind calitatea aerului atmosferic și alta privind reducerea emisiilor industriale, care „sunt foarte complexe, vin cu instrumente noi, dar anume ele vor schimba la față R. Moldova”.
De asemenea, ea a îndemnat agenții economici să depună proiecte ca să obțină finanțare în cadrul programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice (LIFE), de exemplu, pentru gestionarea deșeurilor și a apelor uzate sau pentru utilizarea tehnologiilor verzi în procesul de producere.
„Trebuie să avem idei bune ca să fim competitivi”, a spus Coșeru.
Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a vorbit despre programele care urmează să fie adoptate până la mijlocul acestui an. Este vorba de programul de promovare a energiei verzi, unde vor fi descriși pașii care trebuie întreprinși pentru a face tranziția la economia verde, și de programul de promovare a adaptării la schimbările climatice, axat pe șase componente: agricultură, silvicultură, transport, energetică, sănătate și domeniul apelor.
„În calitate de țară candidată la familia europeană, va trebui să respectați cerințele incluse în Pactul verde european, trebuie să asigurați armonizarea legislației R. Moldova la acquis-ul comunitar. Este foarte important ca legile să fie aplicate și noi să înțelegem că nu sunt adoptate doar pentru bifă, dar pentru bunăstarea și sănătatea populației, pentru viitorul R. Moldova”, a declarat ambasadorul UE.
Discuțiile s-au axat și pe procesul de etichetare verde. Până la sfârșitul anului, va fi adoptat un regulament în acest sens, precum și eticheta ecologică. Economia verde reprezintă activitatea economică bazată pe conceptul dezvoltare durabilă, pe utilizarea resurselor naturale regenerabile și pe protecția mediului.