Lira turcească a atins un nou minim record, iar bursele au scăzut luni, după cutremurul devastator de 7,8 grade Richter, urmat de mai multe replici, una dintre ele având peste 7 grade. Bursa de Valori de la Istanbul a anunţat că a suspendat temporar tranzacţiile cu acţiunile mai multor companii din zona unde a avut loc cutremurul, scrie Bani.md, cu trimitere la Reuters.
Lira a alunecat la 18,85 pentru un dolar american, la începutul tranzacțiilor, după care a recuperat pierderile. Principalul indicator de referință al acțiunilor din țară (XU100) a scăzut cu până la 4,6%, băncile (XBANK) scăzând cu mai mult de 5% înainte de a compensa unele pierderi cu indici cheie în scădere cu aproximativ 2,5% până la 0910 GMT.
La nivel global, pieţele emergente sunt supuse la presiuni în condiţiile în care monedele şi acţiunile companiilor din lumea emergentă resimt efectele aprecierii dolarului ca urmare a celor mai recente date statistice care arată că economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în luna ianuarie, ceea ce sugerează că Rezerva Federală va continua să majoreze dobânda de politică monetară.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Concomitent, Turcia resimte şi alte presiuni. Tensiunile geopolitice au crescut recent, după semnalele că SUA vor promova o linie mai dură în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Rusiei, ceea ce va pune noi presiuni asupra companiilor turceşti. Recent, Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la exportul spre Rusia a unor produse chimice, microcipuri şi alte produse care pot fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei.
Un alt motiv de îngrijorare îl constituie recentele date privind inflaţia în Turcia, analistul Tata Ghose menţionând faptul că cifrele conform cărora inflaţia anuală a ajuns la 57,68% în luna ianuarie sunt cu mult peste estimările pieţelor.
„Datele privind inflaţia în Turcia publicate săptămâna trecută constituie un şoc, realimentând volatilitatea cursului de schimb dolar-liră. O nouă fereastră de volatilitate a cursului de schimb ar putea fi după colţ”, spune Tata Ghose, analist la Commerzbank.
Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani s-a produs în octombrie 2020, în oraşul Izmir de la Marea Egee, când au murit peste 100 de persoane.