Rusia va suspenda activitatea misiunii sale permanente la NATO de la începutul lunii noiembrie, după decizia Alianței Nord-Atlantice de a revoca acreditarea a opt angajați ai misiunii permanente rusești.
Acest lucru a fost anunțat luni, într-o conferință de presă, de către ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, răspunzând la o întrebare din partea TASS.
„Ca urmare a pașilor intenționați din partea NATO, nu avem condiții adecvate pentru activitatea diplomatică elementară și, ca răspuns la acțiunile NATO, suspendăm activitatea misiunii noastre permanente la NATO, inclusiv activitatea reprezentantului militar principal, probabil de la 1 noiembrie, sau poate asta va mai dura câteva zile”, a spus el.
Totodată, Lavrov a mai spus că activitățile biroului de informații NATO de la Moscova sunt încheiate.
„Chiar astăzi am anunțat această mișcare. Secretariatul Internațional NATO a fost deja notificat”, a menționat Serghei Lavrov.
Avocatul lui Igor Dodon califică dosarul pe numele fostului președinte drept unul politic. Potrivit lui, faptul că politicianului nu i se permite să facă declarații reprezintă tentativă de intimidare.
Maxim Lebedinschi a făcut declarațiile înaintea ședinței de judecată în cadrul căruia se va decide dacă Dodon va sta în arest preventiv 30 de zile. Acesta a precizat că procurorii au solicitat să nu se dezvăluie detalii ale anchetei.
„Considerăm că este o modalitate de presiune asupra domnului președinte. Este clar că este un dosar politic și nu unul bazat pe fapte. Acele noutăți lansate, precum că la domnul președinte ar fi fost găsite careva resurse enorme nu corespund realității. Bunurile altor persoane care au muncit o viață întreagă, se încearcă a invoca că sunt a dumnealui, tot nu corespunde realității. O să demonstrăm, fie procurorul, dacă nu avea luciditate să perceapă că justiția nu se face la comanda politicului, o să demonstrăm în instanță. (…)”, a spus Lebedinchi.
Vorbind despre faptul că lui Igor Dodon nu i se permite să facă declarații de presă, deși și-ar fi dorit, juristul a punctat că „este o tentativă de a-l intimida”. Lebedinschi consideră că și plasarea la Direcția de Poliție Chișinău, „unde condițiile nu sunt avantajoase”, a fost intenționată.
Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore marți, după mai bine de opt ore de percheziții la domiciliul său din sectorul Buiucani al capitalei, dar și la persoane care ar fi interpuse. Socialistul este bănuit de trădare de Patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală.
PSRM a calificat imediat dosarul drept politic, a desfășurat mai multe proteste, a invitat la sediul formațiunii mai mulți ambasadori străini și a cerut demisia guvernării. Între timp, Kremlinul a anunțat că va monitoriza dacă drepturile lui Dodon sunt respectate, însă a calificat inițierea urmăririi drept „chestiune internă a Moldovei”.
În același timp, Sergiu Litvinenco puncta că nu cunoaște detaliile dosarului, mențșionând că „politicul nu poate avea imunitate față de răspundere, toți fiind egali în fața legii”. Ministrul Justiției afirma că instituția pe care o va conduce va urmări desfășurarea anchetei, „pentru ca totul sa fie în strictă concordanță cu legea”.