Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

ANI a emis acte de constatare pe numele a patru subiecți. Este vizat un ex-director și trei primari

18 Oct. 2021, 16:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
18 Oct. 2021, 16:45 // Actualitate //  Realitatea.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis patru acte de constatare în care au fost stabilite patru conflicte de interese. Mai exact, acestea au fost admise de către ex – directorul Î.S Rezervația Naturală „Prutul de Jos” și primarii localităților Micăuți din raionul Strășeni, Băxani din raionul Soroca și Băiuș din raionul Leova.

Mai exact, procedurile de control au fost inițiate în baza petițiilor care au venit din comunitățile respective, iar toți cei patru subiecți ai declarării riscă interdicții.

În primul caz este vizat fostul director al Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, aflată în subordinea Agenției Moldsilva, care a admis un conflict de interese cu propria persoană.

„Subiectul a exercitat această funcție temporar, în perioada noiembrie 2019 – martie 2020, timp în care a semnat pe numele său câteva ordine prin care și-a suspendat activitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație a Rezervației, și-a achitat un spor salarial în mărime de 100 % din salariul din funcția de director, mai apoi și-a prelungit calitatea de secretar al Consiliului de Administrație și  încă un spor de 50 % din salariul de director. Respectiv, pe toată această perioadă, subiectul a primit salariul și pentru calitatea de șef secție și cea de membru a Consiliului de Administrație în cadrul Rezervației”.

În contextul dat, el a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, deoarece nu a declarat conflictul de interese cu propria persoană și nu a așteptat o soluție în acest sens.

Totodată, și primarul localității Micăuți din raionul Strășeni s-a aflat în conflict de interese cu fratele său.

Subiectul a obținut al doilea mandat de primar la alegerile locale din 2019. Din materialele din dosarul de control se rezultă, că primarul a emis mai multe acte administrative în privința fratelui său, care deține funcția de director interimar al Casei de cultură din localitate.  Actele au fost emise începând cu anul 2019, din primul său mandat, în care i s-au acordat fratelui mai multe sporuri de performanță. Potrivit legii, subiectul este obligat ca înainte de a emite o decizie să declare la ANI  situația de conflict de interese și să aștepte o soluție din partea insepctorului de integritate .  Fiindu-i solicitat punctul de vedere primarul a declarat că acest control ”este o răfuială politică organizată de adversarii săi și că acțiunile sale nu se încadrează deloc prevederilor invocate de lege”, se arată în nota informativă.

De asemenea, și primarul localității Băxani din raionul Soroca s-a ales cu o încălcare a legii ANI. Mai exact, acesta s-a aflat în două situații de conflict de interese în raport cu soția și fiica sa. Ca și în cazul precedent, primarul se află la al doilea mandat consecutiv.

„Începând cu anul 2017, a emis acte administrative pe numele soției, pe care a angajat-o în funcție de bibliotecar în localitate și, apoi a semnat acte administrative și juridice, care includeau contractul de muncă, dispoziții privind salarizarea și premiul anual. Iar, ulterior, în 2018, își eliberează soția din funcție, numind-o pe fiică, care a deținut funcția până în anul 2019. La fel, și pe numele fiicei, primarul a semnat aceleași acte administrative și juridice. În cadrul controlului, primarul a invocat faptul că nu au existat  alți doritori de a ocupa această funcție. Nici acest primar nu s-a conformat legii ANI și nu a declarat în termen conflictele de interese în care s-a aflat cu rudele sale, atunci când a fost pus în situația de a lua decizii în privința lor”.

Un conflict de interese a fost constatat și pe numele primarului comunei Băiuș din raionul Leova.

„Subiectul s-a aflat în conflict de interese cu cumnata sa, care deține funcția de director al căminului cultural din localitate din anul 2011. Primarul și-a obținut mandatul la ultimele alegeri locale, iar din decembrie 2019 a emis peste 20 de acte administrative în raport cu cumnata sa. Actele emise vizau stabilirea sporurilor pentru performanță sau acordarea premiului anual. Subiectul nu a întreprins nicio acțiune în sensul declarării la ANI a acestor situații de conflict de interese”.

Dacă actele vor rămâne definitive în instanța de judecată, subiecții riscă să rămână fără funcțiile deținute și să nu mai poată accede într-o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie incluși și în Registrul Interdicțiilor.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Nov. 2021, 10:20 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Postul Crăciunului a început cu scandal la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Călinești, raionul Fălești. Zeci de oameni s-au adunat în curtea Mănăstirii pentru a-i cere episcopului de Bălți și Fălești Marchel demiterea Maicii Starețe Anastasia, pe care o acuză că nu respecă canoanele și că a stabilit taxe prea mari pentru serviciile divine, scrie nordnews.md.

„Conștietizați o dată și pentru totdeauna, aici este și binecuvântarea Mitropolitului și binecuvântarea mea, doi arhierei aveți, nu vine părintele Gheorghe încoace. – Da de ce? – Mai mult ca atât. – Așa vrea maica oameni buni. – Nu vă mai necăjiți să repetați. Nouă ni s-a memorizat foarte bine. – Maica Stareța se duce de aici când găsim altă stareță”, au strigat oamenii.

Oamenii o învinuiesc pe Stareța Anastasia că l-ar fi alungat pe părintele Gheorghe, care a slujit la mănăstire mai bine de cinci ani.

 „Noi așteptăm de aici rugăciuni, ea aici psaltirea nu o citește nici zi, nici noapte, pe sora Galina a pus-o și picioarele să i le spele. Noaptea, aici întotdeauna erau oameni, băutură, veselie pe teritoriu”, a spus o enoriașă.

 „La ora 10 s-a gătit slujba. Aici este local sfânt unde trebuie să fie rugăciune de dimineață până seara. Lumea aici vine să se roage, nu să se joace”, a spus o femeie.

 „Dacă rămâne stareța, nu va veni lumea aici la slujbă, nu va veni nimeni, eu sunt sigură o sută de procente”, a spus o altă enoriașă.

 „O învinuim de toate cele care nouă nu ne convin, de toate, are multe minusuri. Nu îmi place ceea ce face maica stareță, ea la Sfânta Evanghelie nu vine, la Sfântul Maslu nu e. Ea stă doar pe sub pereți. Acolo, în chilia ei merg banii, noi înțelegem că acesta este business și nu-i credință”, a mai declarat o femeie.

Maica Stareță respinge acuzațiile și spune că nu vrea să renunțe la funcția pe care o deține deja de 18 ani.

 „Mă învinuiește, dar Dumnezeu este sus și vede. Nu va răspunde nimeni de păcatul meu, eu o să răspund.  Dacă mă învinuiesc de așa lucruri, eu nu mă mânii. Dumnezeu este martor și știe. Mă bucur că mi-a dat așa înțelepciune și nu am făcut lucrurile acestea, dar pe mine mă învinuiesc”, a spus Maica Stareță.

Sunt și enoriași care au venit în apărarea Maicii Starețe.

 „Au fost zile că ea nu a avut un chibrit de aprins focul și făină pentru o mămăligă, iar acum învinuiesc o Maică Stareță, vor să o alunge de aici. Pentru ce?”, a spus o femeie.

Episcopul de Bălți și Fălești Marchel a declarat că nu o va demite acum pe Maica Stareță din motiv că nu ar avea cine să o înlocuiască.

 „Încă o dată am reiterat direcțiile de pace, de consolidare a acestui popor, care nu merită să fie împărțit în două tabere. Tema noastră este de a consolida poporul. – Ați găsit acele pârghii de pace? –  Le căutăm pentru că aici nu apeși pe buton și a sărit pacea”, a declarat Epsicopul de Bălți și Fălești, Marchel.

În prezent, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” locuiește doar Maica Stareță și o ascultătoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală