Curs valutar
 • EUR
  19.3233
  0%
 • USD
  17.7734
  0%
 • RUB
  0.1958
  0%
 • RON
  3.8839
  0%
 • UAH
  0.4518
  0%

Sergiu Harea, pentru MOLDOVALIVE.MD, despre gala afacerilor, expoziții internaționale și promovarea produselor locale

14 Apr. 2024, 11:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
14 Apr. 2024, 11:00 // Economie //  Elena Putregai

Cu o istorie de peste 105 ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) este cea mai mare asociație de business din Moldova, care are peste 1100 de membri din toate ramurile economiei naționale, ce se bucură de suportul celor 10 filiale de pe întreg teritoriul țării, dar și a instituției din Chișinău. Mulți au auzit de Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, Concursul „Polobocul de Aur”, „Gala Businessului Moldovenesc”, „Academia Exportatorilor”, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional sau Învățământul Dual, dar probabil puțini cunosc cine se află în spatele acestor evenimente frumoase organizate de CCI a RM. Președintele CCI a RM, Sergiu Harea a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru MOLDOVALIVE.MD pe subiecte de actualitate, promovarea produselor autohtone pe piețele internaționale și desfășurarea Galei Businessului Moldovenesc, eveniment ce se va desfășura în vara acestui an.

Sergiu Harea: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: Reprezintă interesele mediului de afaceri atât în raport cu statul, cât și cu instituțiile internaționale; Facilitează parteneriatele strategice, orientate spre atragerea investițiilor; Promovează relațiile comerciale naționale și internaționale; Contribuie la aplicarea bunelor practici în dezvoltarea economică și socială a țării.

Activitatea CCI a RM este reglementată prin Legea cu privire la Camera de Comerț și Industrie a RM ce confirmă statutul Camerei ca o organizaţie nonguvernamentală, autonomă şi independentă, care reprezintă interesele în ansamblu ale întreprinzătorilor din Republica Moldova.

În prezent, CCI a RM organizează instruiri/ traininguri; promovează învățământul dual; organizează expoziții/ târguri locale, internaționale; realizează expertiză, evaluarea bunurilor; organizează concursuri; misiuni economice peste hotare; oferă servicii de Arbitraj și Medire, precum și de Atestare a impedimentului justificator (forță majoră), etc. De asemenea, CCI pune accent pe digitalizarea serviciilor sale, având deja platforme pentru expoziții virtuale, instruiri, precum și alte servicii pot fi accesate pe platforma de servicii digitale a CCI a RM- www.client.chamber.md.

Eficientizarea dialogului cu instituțiile statului în scopul promovării intereselor mediului de afaceri la nivel național și local, este o prioritate pentru CCI. De aceea, la solicitarea membrilor instituției camerale, sunt organizate cu regularitate dialoguri publice-private cu reprezentanți ai Autorităților Publice Centrale si Locale. Recent, CCI a semnat Acorduri de Cooperare cu mai multe Consilii Raionale și Primării din țară, și au stabilit să organizeze în comun evenimente de promovare a mediului de afaceri din regiune, cum ar fi: expo-târgul producătorilor locali, dar și să asigure participarea acestora la evenimente organizate la nivel național.

Totodată, CCI participă la elaborarea propunerilor și avizelor pe marginea documentelor de politici și al cadrului normativ cu impact asupra mediului de afaceri, inclusiv: Propuneri pentru politica fiscală și vamală; Avize la proiecte de lege cu privire la modificarea unor acte normative; etc.

Realitatea.md: În luna iunie, la Chișinău va fi organizată Gala Businessului Moldovenesc, în cadrul căreia vor fi anunțați câștigătorii concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul în domeniul calității”. Participă antreprenorii la astfel de concursuri?

Sergiu Harea: Ne bucură faptul că antreprenorii sunt interesați tot mai mult și mai mult să-și promoveze brandurile, mărcile comerciale, dar și că investesc în calitatea produselor și serviciilor lor an de an.

Scopul Galei Businessului Moldovenesc este de a susține și încuraja companiile care contribuie la prosperarea economiei autohtone prin implementarea standardelor internaționale de management al calității, oferind cele mai calitative branduri ale produselor și serviciilor.

Ediția anului trecut a Concursului „Marca comercială a anului” a înregistrat 110 mărci participante dintre care 106 au fost premiate. Pe parcursul celor 20 de ediții la concurs au fost înregistrate peste 1800 de mărci. La ediția din 2023, la concurs am avut un număr de 41 de participanți, dintre care 36 au fost desemnați Laureați, apreciați cu premiul mare Zeița Calității, iar 5 au fost desemnați cu diplome. În total, pe parcursul celor 9 ediții, au participat 450 de companii.

La Gala Businessului Moldovenesc participă anual peste 200 de companii autohtone. Avem scopuri clare: să scoatem în evidență investițiile în proprietatea intelectuală și în calitate pentru că odată ce suntem pe piața globală este important să perseverăm în calitate. Piețele acestea urmăresc calitatea. Consumatorii europeni sunt atenți la ceea ce consumă și atunci investiția în calitate este ceea ce contează. De aceea, CCI și organizează aceste concursuri, pentru a stimula competitivitatea.

În anul 2024, Camera de Comerț și Industrie (CCI) va organiza peste 40 de târguri și expoziții atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele țării. Ce alte activități planificați să desfășurați în acest an pentru a susține agenții economici din țara noastră în promovarea produselor autohtone?

Sergiu Harea: În toamna acestui an vom sărbători 106 ani de la formarea Camerei de Comerț și Industrie. Activitatea camerală are o istorie seculară și pe parcursul acestor ani am încercat să susținem și să promovăm companiile autohtone care dezvoltă afaceri pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai cunoscute activități ale Camerei țin de promovarea businessului pe piața internă și cea externă. Domeniul expozițional este unul foarte important pentru noi. Nu în zadar am aprobat în acest an un plan de peste 40 de activități expoziționale. Am început anul 2024 cu cunoscuta Expoziție națională „Fabricat în Moldova”, la care au participat 350 antreprenori și peste 65 000 de vizitatori. Acest eveniment de amploare, culminează în fiecare an cu un Program de Afaceri (care include forumuri economice, conferințe, B2B dintre antreprenorii autohtoni și cei străini, mese rotunde, seminare, etc) și un Program Cultural. Am reușit să planificăm organizarea a cinci expoziții în statul vecin România (Cluj, Brașov, Baia Mare, Sibiu, Timișoara). Vom organiza la Chișinău activitatea expozițională Bookfest, ulterior ne vom pregăti de expoziția pe domeniul agroalimentar „Indagra food”, desfășurată la București. De asemenea, în cadrul Zilei Vinului, organizată în fiecare toamnă la Chișinău, CCI premiază cei mai buni producători de vin de casă, în cadrul concursului „Polobocul de Aur”. Alte domenii pe care se axează activitatea CCI încep de la promovarea exporturilor și atragerea investițiilor, întâlniri bilaterale, forumuri de afaceri, promovarea companiilor, pregătirea specialiștilor, organizarea activităților de promovare a companiilor străine care doresc să investească în țara noastră. CCI practic zilnic desfășoară activități de susținere și promovare  a antreprenorilor autohtoni.

Cum contribuie CCI la formarea resurselor umane pentru sectorul economic?

Sergiu Harea: Camera de Comerț și Industrie promovează și implementează sisteme eficiente de pregătire și perfecționare a cadrelor și învățământul dual. Astfel, instituția camerală îndeamnă antreprenorii să se implice în învățământul dual, care, cu siguranță, va spori numărul elevilor ce vor activa în cadrul companiilor autohtone, numărul elevilor care vor prelua experiențele practice și competențele necesare pentru piața muncii. Pe parcursul ultimilor ani, un număr tot mai mare de companii au devenit parte integrantă a acestui proces. Pentru anul de studii 2024- 2025, CCI a recepționat, 171 de scrisori de intenție din partea a 118 unități economice existente și 59 de unități economice noi, care doresc să instruiască 1950 de elevi în cadrul sistemului dual. Acest lucru demonstrează un interes crescând și o dorință reală din partea mediului de afaceri de a contribui activ la pregătirea viitoarei generații de profesioniști.

Deja de ani de zile, CCI invită antreprenorii la Programul de sporire a calificării managerilor „Moldova-Austria”; „Moldova-Germania” și, din acest an- „Republica Moldova- România”.

Programele de sporire a capacităților managerilor includ 2 etape:

 1. Program intensiv de instruire online cu experți calificați din țările respective, pe subiecte ce țin de cercetarea pieței UE, identificarea partenerilor, canalelor de distribuție, reglementările Uniunii Europene, etc.
 2. Vizită de studiu în țările respective, pentru a studia piața dată și a identifica potențiali parteneri de afaceri.

Ca rezultat al participării la programele de formare respective, beneficiarii își vor îmbunătăți cunoștințelor și abilitățile practice de gestionare a afacerilor, vor prelua experiența și bunele practici ale omologilor lor din România, Austria și Germania.

În această perioadă, antreprenorii din țară participă la „Academia Exportatorilor” care include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc.

Iar din 2024, CCI a lansat „Academia Digitală Start-up”, care are drept scop susținerea și dezvoltarea abilităților și capacitaților antreprenorilor în procesul de implementare a produselor și serviciilor digitale ce contribuie la productivitatea și crearea noilor locuri de muncă.

Ce reprezintă Registrul Membrilor CCI a  RM și cum acesta poate fi util companiilor interesate?

Sergiu Harea: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a lansat la sfârșitul anului 2022 o nouă versiune electronică a Registrului Membrilor CCI a RM. Acest instrument online permite companiilor interesate să găsească potențiali parteneri pentru cooperare și investiții profitabile în Republica Moldova.

CCI a RM este unica asociație de business împuternicită prin lege să publice Registrul comercial nestatal al membrilor săi. Noi studiem în permanență experiența altor țări și vedem cât de importantă este gestionarea unor Registre comerciale de acest tip, destinate să asigure deschiderea datelor comerciale privind agenții economici, precum și să devină o bază pentru o analiză economică veridică la nivel național și regional. În Republica Moldova nu există un Registru comercial, însă există Registrul nostru, al membrilor CCI, care include profilurile a peste 1100 de companii.

În Registru sunt adunate cele mai active întreprinderi producătoare din Republica Moldova, din cele mai diverse sectoare ale economiei, din toate regiunile țării, de diferite dimensiuni și forme de proprietate.

În acest context, invit antreprenorii, fie din Republica Moldova, sau de peste hotare, să acceseze Registrul Membrilor CCI https://chamber.md/registrul-membrii-cci/ pentru a-și găsi un partener de afaceri.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Nikolay Borissov a fost aprobat de către BNM în calitate de membru al Consiliului Moldindconbank
Nikolay Borissov a fost aprobat de către BNM în calitate de membru al Consiliului Moldindconbank
18 Mai 2024, 17:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cătălina Boico
18 Mai 2024, 17:45 // În Lume //  Cătălina Boico

Sâmbătă, preşedintele Filipinei, Ferdinand Marcos Jr, a declarat că ţara sa „va apăra în mod viguros ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, relatează Digi24.ro.

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele filipinez a mai spus că „împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”. El nu i-a identificat pe intruşi, dar Filipinele şi China au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv după utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipinele numesc „manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că pretențiile Chinei nu au niciun temei legal.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Nikolay Borissov a fost aprobat de către BNM în calitate de membru al Consiliului Moldindconbank
Nikolay Borissov a fost aprobat de către BNM în calitate de membru al Consiliului Moldindconbank
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală