Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Serviciul de gestionare a deșeurilor din Sipoteni, Călărași este modernizat cu suportul Uniunii Europene

19 Mai 2021, 15:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
19 Mai 2021, 15:15 // Societate //  Petru Cosoi

Și-au propus să implementeze un serviciu de salubritate în comuna Sipoteni, Călărași, prin implicarea oamenilor. Este vorba despre Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova, care a încheiat un acord de parteneriat cu autoritățile locale. Cu suportul financiar al Uniunii Europene, organizația neguvernamentală își propune să mobilizeze oamenii din localitate să gestioneze mai eficient deșeurile solide și să se aboneze la serviciul de salubrizare. ANTRIM a lansat și o campanie de colectare de fonduri, prin intermediul căreia și băștinașii din Sipoteni au posibilitatea de a contribui la modernizarea infrastructurii din sat.

Inițial, a fost înlăturată gunoiștea neautorizată din centrul satului Sipoteni și a fost identificat un teren pentru sortarea și balotarea reziduurilor. Ulterior, a fost elaborată strategia locală de gestionare a deșeurilor solide, care a fost aprobată de consilierii locali.

„Am decis să implementăm acest proiect în comuna Sipoteni deoarece este una dintre cele mai mari localități din Moldova, sunt aproape 7 mii de locuitori. Oamenii au nevoie de servicii moderne, apreciază efortul nostru și al autorităților locale, și se implică. Este o localitate cu foarte mulți tineri și se află într-un epicentru turistic foarte interesant”, menționează directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, Victoria Bucătaru.

Cu suportul Uniunii Europene, ANTRIM a reușit să achiziționeze un tractor multifuncțional (tractor, remorcă și încărcător frontal), care este utilizat de Întreprinderea Municipală „Gospodăria Comunală Sipoteni” pentru asigurarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor, dar și salubrizarea comunei. Autoritățile locale spun că datorită noului echipament, serviciul de evacuare a deșeurilor din localitate va fi extins.

Primarul Vasile Rață menționează că „până acum, întreprinderea dispunea de un tractor din perioada URSS, foarte vechi, care se defecta la fiecare două zile, iar din acest motiv nu reușea să îndeplinească comenzile la timp. Echipamentul multifuncțional a venit ca o gură de aer pentru noi. Nu știu dacă există cuvinte pentru a-mi exprima recunoștința. Ne ajută extrem de mult. Reușim mai repede să colectăm gunoiul de la mai multe persoane. Vom extinde și numărul abonaților, acum putem  ajunge la fiecare gospodărie în parte. Cu el putem curăța noroiul de pe străzi, înlătura zăpada, tăia crengile copacilor și amenaja gunoiștea”.

Despre îmbunătățirea procesului vorbesc și locuitorii din Sipoteni. „Acum tractorul vine cu regularitate, fără abateri de la program, așa cum era înainte. Colectăm deșeurile în saci, iar la fiecare două săptămâni, sunt evacuate. Achităm pentru acest serviciu 10 lei per persoană adultă, în fiecare lună”, precizează locuitoarea satului Sipoteni, Victoria Ciocan.

Pentru a minimiza impactul asupra mediului,  locuitorii din Sipoteni, cu suportul Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, învață să composteze deșeurile biodegradabile.

„Au fost organizate mai multe adunări cu cetățenii din comuna Sipoteni, în cadrul cărora s-a discutat despre planificarea gestionării reziduurilor solide, dar și despre practicile de compostare a deșeurilor biodegradabile. La recomandarea primăriei, în 11 gospodării a fost instalată câte o ladă model pentru compost. Lăzile au fost confecționate din lemn, sunt asamblabile și vor rămâne, după încheierea instruirilor, cu titlu gratuit, în posesia beneficiarilor”, declară directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, Victoria Bucătaru.

Una dintre lăzi a ajuns în gospodăria familiei Buza din Sipoteni. „Noi știm și conștientizăm toate avantajele compostării. Vom începe să depozităm în lada pe care am primit-o deșeurile vegetale. Masa obținută va fi utilizată în calitate de îngrășământ natural pentru creșterea legumelor în seră. Cultivăm roșii, castraveți, ardei”, afirmă Natalia Buza.

Pentru  a motiva oamenii să se implice în dezvoltarea comunității în care locuiesc, ANTRIM  a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru modernizarea căilor de acces. „Acțiunea are scopul de a aduna resurse pentru îmbunătățirea accesului către gospodării. Din fondurile colectate vor fi reparate mai multe drumuri și vor fi tăiate crengile copacilor care îngreunează circulația tractorului multifuncțional. Ne propunem să adunăm 120 de mii de lei. Până acum, s-au strâns deja 78 de mii de lei și suntem convinși că vor fi colectați mult mai mulți bani, pentru că oamenii vor să se implice”, subliniază Victoria Bucătaru.

ANTRIM își mai propune să informeze elevii din localitate despre importanța implicării cetățenilor în viața comunității și în procesul de luare a deciziilor pentru planificarea în dezvoltarea durabilă. Totodată, urmează să fie organizată o curățenie generală în comună și satele învecinate. Victoria Bucătaru spune că suportul european a fost un catalizator important în declanșarea altor proiecte inovatoare în localitate.  Iar pentru a spori eficiența implementării proiectului, AO „ANTRIM” colaborează atât cu APL Sipoteni, cât și ci alte organizații nonguvernamentale, inclusiv locale, precum A.O. „Baștina Sipoteni”, A.O. „Codrenii” și A.O. „Centrul de consultanță în afaceri”.

Asociația Națională pentru Turism Receptor este beneficiara Programului de granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, raionul Călărași, cu implicarea cetățenească”.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

P.

Realitatea Live

16 Iun. 2021, 14:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
16 Iun. 2021, 14:12 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Conducerea Poliției de Frontieră a rămas nemulțumită de felul cum decurg lucrările construcției sediului Sectorului Poliției de Frontieră Toceni. Se întâmplă în urma unui control în teritoriu acolo unde au fost depistate neajunsuri esențiale ce tergiversează aspectele contractuale între instituția de frontieră și agentul economic.

Vizita de lucru a fost efectuată, ieri, 15 iunie curent, anunță Poliția de Frontieră.

„În timpul vizitei la SPF Toceni au fost identificate mai multe nereguli esențiale, unele lucrări tergiversate, muncitori care nu respectă normele de securitate în muncă și un șef de șantier iresponsabil față de angajamentele asumate inițial. În acest context, la primele ore ale dimineții a fost convocată o ședință extraordinară cu șefii direcțiilor generale din cadrul Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, membrii comisiei de proiect și reprezentanții companiei care realizează lucrările de reconstrucției. Criticile în adresa celor implicați și  responsabili pentru abaterile depistate au fost pe măsură. Mai ales că unele obiecții nu sunt la prima menționare, iar dacă se va continua în același ritm agentul economic riscă rezelierea contractului cu o ulterioară adresare în instanța de judecată”, se precizează în comunicatul de presă emis de instituție.

Deși oamenii legii nu precizează în ce constă neregulile depistate, aceștia au ținut să precizeze că responsabilii de proiect și-au luat angajamente pentru a elimina abaterile comise în cel mai scurt timp, astfel încât să fie respectat termenul de dare în exploatare a sediului SPF Toceni.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției