Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Sfetnicul Dodon îl îndeamnă pe Nesterovschi să boicoteze alegerile din Bălți: Și ceilalți să se retragă din cursă

07 Dec. 2021, 16:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
07 Dec. 2021, 16:34 // Actualitate //  Maria Timofti

Candidatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi la alegerile locale din Bălți a declarat că boicotează campania electorală din data de 19 decembrie. Nesterovschi a scris că s-a consultat cu președintele PSRM, Igor Dodon, și colegii săi de partid care îi împărtășesc părerea.  

„Aceste alegeri sunt discreditate și nu au legitimitate morală, politică sau juridică. Declarăm boicot al abuzurilor și acțiunilor ilegale comise de reprezentanții aparatului prezidențial, guvernului și CEC.

Între timp, sarcina noastră ar trebui să fie ca să anulăm aceste „alegeri” rușinoase și ilegale și să le organizăm de la început. Bălți declară boicot alegerilor, un boicot al autorităților galbene din Moldova”, anunță candidatul PSRM.

Alexandr Nesterovschi a cerut atât societății civile, cât și misiunilor diplomatice să nu recunoască alegerile din Bălți, specificând că, de fapt în primul tur al alegerilor, a fost batjocorit dreptul la votul electoral. Mai mult decât atât, Nesterovschi a făcut apel către oponentul său, Nicolae Grigorișin, precum și către alți candidați, să boicoteze alegerile și să se retragă din cursa electorală.

„Dragi candidați, nu vă dezonorați, nu trădați bălțenii jucând jocurile Maiei Sandu și a grupurilor ei, nu fiți complici la insultarea orașului nostru. Aratați-vă demnitatea! Să dăm un exemplu întregii țări și să ne unim în lupta împotriva regimului idiot instituit de Maia Sandu și PAS.

Apelul meu se adresează și bălțenilor: dacă autoritățile vor alegeri ilegale, boicotați-le și nu ieșiți la vot. Să dăm dovadă de solidaritate și unitate cu toții, să demonstrăm partidului de guvernământ că orașul Bălți nu poate fi batjocorit, iar cetățenii noștri au demnitate și nu vor permite asemenea umilințe și amestecuri ilegale în viața orașului.

Să spunem NU alegerilor ilegale din Bălți, să spunem NU dictaturii, să spunem NU abuzurilor, să spunem NU încercărilor regimului dictatorial de a ne pune stăpânire pe oraș”, a scris candidatul BECS. 

În aceste condiții, următorul candidat la alegerile locale din Bălți este Nicolae Chirilciuc. Acesta este candidatul Partidului „Patrioţii Moldovei” care a obținut în primul tur al alegerilor doar 416 de voturi. 

Amintim că CEC a decis organizarea turului II al alegerilor locale noi din muncipiul Bălți în de 19 decembrie curent. Decizia a fost luată de membrii Comisiei Electorale Centrale ieri, 6 decembrie, în cadrul unei ședințe.

Turul II al alegerilor locale din Bălți, care urma să aibă loc duminica trecută, 5 decembrie curent, a fost suspendat, după ce instanțele de judecată au menținut decizia Judecătoriei Bălți privind excluderea din cursa electorală a candidatei Partidului Șor, Marina Tauber, care era contracandidata lui Nicolae Grigorișin. Din cauza lipsei de timp, pentru a putea fi tipărite noi buletine de vot cu noul candidat, cel al PAS, care urma să se dueleze cu Grigorișin, CEC a decis suspendarea alegerilor în municipiul Bălți.

Candidata partidului „ȘOR” este acuzată că a cheltuit bani, pe care nu i-a declarat, pentru a hrăni simpatizanții care au susținut-o în campanie electorală.

În primul tur, cel din 21 noiembrie curent, Marina Tauber a acumulat 47,93% din voturi, iar Nicolai Grigorișin – 20,93%.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală