Curs valutar
 • EUR
  19.3379
  0.0915%
 • USD
  18.1815
  0.2129%
 • RUB
  0.1891
  0.1586%
 • RON
  3.8930
  0.1567%
 • UAH
  0.4923
  0.2234%

Decizia CCM: Rezultatul verificării integrității candidaților la o funcție publică va putea fi contestat în judecată

07 Dec. 2021, 16:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
07 Dec. 2021, 16:51 // Actualitate //  Petru Beregoi

Persoanele care vor aplica la o funcție publică unde se solicită evaluarea integrității acesteia vor avea dreptul să conteste rezultatul testării integrității profesionale în instanța de judecată. O asemenea hotărâre a emis Curtea Constituțională (CCM), după ce a anulat articolul 343 aliniatul 8 din Codul de procedură civilă, ca efect a unei sesizări depuse la CCM.

Potrivit decizie CCM, agentul public testat va avea dreptul pe lângă faptul contestării deciziei în instanță să participe în instanța de judecată la examinarea rezultatului testării integrității, cu asigurarea confidențialității testorilor, a mijloacelor și metodelor de testare, să aibă acces la materialele testării, cu asigurarea confidențialității testorilor, a mijloacelor și metodelor de testare și să utilizeze căile de atac reglementate de Codul administrativ.

Totodată, contestarea rezultatului testării integrității profesionale suspendă cursul termenului de prescripție de tragere la răspundere disciplinară.

„În cazul excepției de neconstituționalitate ridicată de Sergiu Buruiană, reclamant în dosarul pendinte la Curtea de Apel Chișinău, pentru a beneficia de un remediu efectiv, autorul sesizării va avea dreptul de a contesta încheierea privind aprecierea rezultatului testării integrității profesionale conform Codului de procedură civilă, termenul de recurs va fi calculat de la data adoptării prezentei hotărâri”, se arată în decizia CCM.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Realitatea Live

25 Sept. 2023, 18:16
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
25 Sept. 2023, 18:16 // În Lume //  Elena Putregai

Un angajat al unui muzeu din oraşul german Munchen a recunoscut că a înlocuit mai multe tablouri dintr-un depozit cu falsuri şi că a vândut picturile originale la licitaţie.

Tribunalul Districtual din Munchen l-a condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, a anunţat luni instanţa germană.

Inculpatul a lucrat din mai 2016 până în aprilie 2018 ca angajat tehnic al muzeului şi avea acces la o cameră de depozitare în care erau păstrate tablourile. Potrivit tribunalului, el a înlocuit pictura „Das Marchen vom Froschkonig”, de Franz von Stuck, cu un fals.

A înscris originalul la o vânzare organizată de o casă de licitaţii din Munchen, care a vândut acea operă de artă cu 70.000 de euro unei galerii din Elveţia. După deducerea taxelor, angajatul muzeului a rămas cu 49.127 de euro în numerar.

În plus, inculpatul, în prezent în vârstă de 30 de ani, a furat şi tablourile „Die Weinprufung”, de Eduard von Grutzner, şi „Zei Madchen beim Holzsammeln in Gebirge”, de Franz von Defregger, din depozitul muzeului.

Bărbatul și-a finanțat un stil de viață luxos cu ajutorul furturilor

El a scos la licitaţie una dintre picturi şi pe cealaltă a vândut-o direct aceleiaşi case de licitaţii, obţinând astfel încă 12.000 de euro.

„Acuzatul a folosit banii pentru a-şi plăti datoriile şi pentru a-şi finanţa un stil de viaţă luxos”, a precizat instanţa germană, care a dezvăluit că fostul angajat al muzeului şi-a cumpărat, printre altele, „un nou apartament, ceasuri de mână scumpe şi un automobil Rolls Royce”.

În timpul procesului, inculpatul şi-a mărturisit faptele şi a prezentat totodată „remuşcări sincere şi perspicacitate”.

„El a spus că a acţionat fără să se gândească. Nu mai putea să îşi explice comportamentul”, a raportat tribunalul german. Sentinţa este definitivă.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală