Persoanele care vor aplica la o funcție publică unde se solicită evaluarea integrității acesteia vor avea dreptul să conteste rezultatul testării integrității profesionale în instanța de judecată. O asemenea hotărâre a emis Curtea Constituțională (CCM), după ce a anulat articolul 343 aliniatul 8 din Codul de procedură civilă, ca efect a unei sesizări depuse la CCM.
Potrivit decizie CCM, agentul public testat va avea dreptul pe lângă faptul contestării deciziei în instanță să participe în instanța de judecată la examinarea rezultatului testării integrității, cu asigurarea confidențialității testorilor, a mijloacelor și metodelor de testare, să aibă acces la materialele testării, cu asigurarea confidențialității testorilor, a mijloacelor și metodelor de testare și să utilizeze căile de atac reglementate de Codul administrativ.
Totodată, contestarea rezultatului testării integrității profesionale suspendă cursul termenului de prescripție de tragere la răspundere disciplinară.
„În cazul excepției de neconstituționalitate ridicată de Sergiu Buruiană, reclamant în dosarul pendinte la Curtea de Apel Chișinău, pentru a beneficia de un remediu efectiv, autorul sesizării va avea dreptul de a contesta încheierea privind aprecierea rezultatului testării integrității profesionale conform Codului de procedură civilă, termenul de recurs va fi calculat de la data adoptării prezentei hotărâri”, se arată în decizia CCM.
Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.