Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Și mai multe daune! Ioniță, despre noul proiect ANRE care ar conține toate elementele unei crime economice. CNA și PG?

15 Iul. 2021, 15:54
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
15 Iul. 2021, 15:54 // Economie //  Realitatea.md

ANRE a anunțat joi, 15 iulie curent, consultări publice pentru discuția unui nou proiect, menit să rezolve probelemele apărute la importul combustibililor în Republica Moldova și la combaterea unei crize petroliere în țară. Deși a prezentat comunicarea din punctul de vedere al soluționării unei probleme, acesta ar putea aduce mai multe daune, atenționează expertul economic Veaceslav Ioniță, într-un comentariu pentru Bani.md

„Noul proiect, comparativ cu metodologia existentă, aduce și mai multe daune. Este un proiect absolut ilegal și are toate elementele cheie ale unei crime economice, realizate în beneficiul unui grup restrâns de companii. Acest proiect legalizează una dintre schemele tenebre folosite de en-grosiști”.

„Prin această metodologie se crește prețul plafon pentru companiile care vând combustibil en-gros și se iau toți banii micilor distribuitori. Până în prezent, pentru a scăpa de limitările ANRE, companiile mari au impus micii furnizori să procure combustibil în zone offshore, din afara teritoriului vamal al Republicii  Moldova. Acest fapt majora prețul de import pentru distibuitori cu 50$ la tonă. Autoritățile statului pot verifica lejer: companiile mari și-au impus prețul contrar metodologiilor ANRE, ceea ce este un vădit abuz de poziție dominantă pe piață și un mecanism de falimentare al micilor distribuitori”.

CNA și PG să verifice

Noul mecanism propus este o schemă de falimentare a micilor companii și de creare a unei situașii de abuz de poziție dominantă pe piața petrolieră, explică economistul Veaceslav Ioniță.

„În acest context, micile compamnii se vor adresa la Procuratura Generală pentru începerea unui dosar ce vizează crima economică. Totodată, Centrul Național Anticorupție trebuie sa verifice interesul ANRE în promovarea unei metotolodii ilegale in favoarea unui grup de companii”.

Dubios este faptul și de ce „Consiliul Concurenței nu intervine pentru stoparea acestui abuz și situații de monopol din Moldova”.

Procuratura Generală, în acest sens, ar trebui să verifice metodologie din perspectiva unei crime economice, care are la bază două elemente cheie:

 1. Crima economica în privința unui grup larg de companii mici (acestea din urmă pot da în judecată Republica Moldova și pot cere despăgubiri).
 2. Prejudiciul creat bugetului de stat prin creștere pieței tenebre a produselor petroliere.

Schema prin care diverse companii procură în volum en-gros combustibil și în vând cu ridicata, fără a deține licențp, acte permisive, este deja cunoscută. Potrivit lui Ioniță, volumul pieței tenebre reprezintă 38% din întregul volum al pieței, echivalentul a 270 de mii de tone. Astfel, valoarea prejudiciului adus bugetului de stat depășește zeci de milioane de lei.

Acoperișul ANRE pentru trei mari companii

În acest context, companiile mici autohtone nu vor mai beneficia de prețuri favorabile și vor falimenta, explică Ioniță. Potrivit acestuia, cele mai mari companii petroliere de pe piață, cu capital internațional, nu au în proprietate benzinării proprii, ei le închiriază de la sute de mici antreprenori. În lipsa unor condiții echitabile pe piață, aceste mici companii vor falimenta. Este un alt mecanism de preluare a afacerilor, sub stricta coordonare a ANRE.

În acest context, CNA ar trebui să verifice dacă această metodologie este realizată din incompetență sau are o motivație econmică în spate.

Noua Nouă Metodologie

Sursa citată amintește că ANRE a anunțat că vrea în regim de urgență să repare greșeala inițiată de autorii modificărilor în legislația privind piața petrolieră.

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a unei metodologii, create în baza unei legi cu lacune, semnalele de alarmă au fost auzite și, desigur, văzute: mai multe rețele de benzinării au sistat vânzarea anumitor tipuri de combustibil, iar importatorii refuză să mai vândă en-gros, păstrând stocurile pentru propriile benzinării.

În acest sens, „Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, organizează vineri, 16.07.2021, ora 09:00, în regim online, consultări publice asupra proiectului de modificare a pct. 3 din Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021.”

O nouă decizie pe termen scurt

Elaborarea în regim de urgentă a proiectului respectiv vine într-un context de perturbare a importurilor de produse petroliere pe piața regională, a creșterii continue a cotațiilor internaționale și are ca scop neadmiterea unor posibile penurii pe piața carburanților din Republica Moldova.

Decizia supusă consultărilor comportă un caracter urgent, cu efecte scontate pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea într-un termen cât mai scurt posibil a Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021.

Bani.md precizează că, potrivit raportului confidențial al Consiliului Concurenței, apărut în presă ieri, cei mai mari trei jucători de pe piață sunt Rompetrol, Lukoil și Petrom – unicii care și importă combustibil, având contracte exclusiviste cu rafinăriile din România.

Din raport mai aflăm căcel mai mare jucător pe piața comerțului cu amănuntul a carburanților este Rompetrol Moldova, cu o cotă de 23,18% în 2019 și 24,09% – în 2020.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată