Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

Silvicutorii din Moldova, îngrijorați! De ce nu trebuie incendiată vegetația uscată

18 Ian. 2022, 14:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 14:56 // Societate //  Valentina Buză

Silvicultorii din Republica Moldova se arată îngrijoraţi de iresponsabilitatea persoanelor ce decid, din anumite motive, să incendieze vegetaţia uscată din perimetrul câmpurilor, fâşiilor forestiere, terenurilor pentru păşunat, sau alte sectoare cu risc sporit de incendii.

„Răspândirea incendiilor, în această perioadă cu condiţii climaterice specifice (lipsa zăpezii şi precipitaţiilor, dar şi intensitatea vântului), reprezintă un pericol sporit pentru calitatea solurilor, dar şi pentru flora şi fauna ţării noastre. Implicarea pompierilor la stingerea incendiilor de vegetaţie demonstrează clar că în societatea noastră nu s-a conştientizat pericolul real şi daunele provocate de aceste incendii”.

Astfel, în cadrul Agenţiei „Moldsilva” a fost verificată şi actualizată baza de date ce ţine de securitatea antiincendiară, s-a efectuat un control riguros al inventarului antiincendiar şi au fost concretizate misiunile pentru specialiştii cu responsabilităţi directe în acest domeniu.

În acelaşi context, printre măsurile întreprinse în scopul excluderii acestui risc pentru fondul forestier, se mizează, în special pe vigilenţa angajaţilor entităţilor silvice, dar şi pe implicarea plenară a echipelor mobile, care în lunile de iarnă sunt antrenate în activităţi de contracarare a acţiunilor de braconaj şi a tăierilor ilicite.

Totodată, Agenţia „Moldsilva” solicită şi ajutorul populaţiei:

„Dacă observaţi tentative de incendiere a vegetaţiei uscate în fondul forestier sau în proximitatea lui, rugăm să ne informaţi prin intermediul Liniei specializate anticorupţie tel: 022 211 311. Doar cu eforturi comune vom reuşi să excludem pericolul incendiilor devastatoare pentru soluri, fondul forestier şi pentru vieţuitoarele pădurii”, se mai arată în nota informativă.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală