Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

Sindicaliștii despre vaccinarea salariaților: Constatăm, cu regret, lipsa unei comunicări și informări corecte

06 Sept. 2021, 17:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
06 Sept. 2021, 17:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este îngrijorată de evoluția discuțiilor referitor la subiectul vaccinării și testării cu scopul diminuării răspândirii infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 și impactului acestora asupra societății și, nemijlocit, asupra salariaților.

CNSM consideră că, în majoritatea cazurilor, mesajele lansate conduc la o scindare în societate și nu aduc un plus de valoare eforturilor de a combate răspândirea pandemiei.

Despre această se arată în Declarația CNSM referitor la testarea și vaccinarea salariaților expediată prim-ministrei Natalia Gavrilița, care este și președinta Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

„Constatăm, cu regret, că, din cauza lipsei unei comunicări și informări corecte din surse oficiale, procesul de vaccinare decurge nici pe departe așa cum ne-am dori noi toți. Astfel încât la sfârșitul lunii august acoperirea națională cu o doză de vaccin împotriva SARS-CoV-2 constituie 21,4 %, cu schemă completă – 19,79%. Totodată, lipsa unor proceduri clare pentru persoanele care ar urma să fie vaccinate cu referire la verificarea stării de sănătate la momentul vaccinării, contraindicațiile existente, reacțiile adverse posibile ca urmare a vaccinării creează o reticență la vaccinare în rândul populației. Mai mult decât atât, considerăm inacceptabile mesajele restrictive și de obligativitate în cazul vaccinării fără a promova concomitent măsuri de motivare și de cointeresare atât individuală, cât și de grup profesional.”, se arată în Declarație.

Astfel, în cazul în care drepturile respective sunt încălcate sau neglijate, sindicatele sunt obligate să intervină și să fie solidari cu centrele sindicale național–ramurale care au o astfel de abordare, se mai arată în comunicatul sindicașiștilor.

„Desigur, în situația actuală, prioritară este sănătatea și viața oamenilor și toți trebuie să depunem eforturi pentru a le asigura. Cu toate acestea, nu trebuie să facem acest lucru în detrimentul altor drepturi ale omului care, de asemenea, sunt importante pentru viață și existență. În acest sens, trebuie promovate mecanisme de combatere a pandemiei fără a afecta drepturile constituționale, cele stabilite de actele juridice internaționale pe care Republica Moldova le-a ratificat, precum și cele naționale, ce se referă la muncă și la securitate și sănătate în muncă.”, subliniază sindicaliștii.

În context, CNSM a elaborat un set de propuneri, expediat pe parcursul anului curent pe adresa autorităților centrale, care ar interesa populația, inclusiv salariații, să își administreze vaccinuri.

 • Asigurarea accesului liber și gratuit a populației țării la vaccinuri sigure și inofensive, precum și achiziționarea vaccinurilor de la diferiți producători autorizați, în funcție de solicitările populației;
 • modificarea legislației în vederea acordării zilelor libere în ziua vaccinării și în ziua următoare salariaților care decid să se imunizeze;
 • acordarea unor vouchere/tichete populației afectate de pandemie care să poată fi utilizate pentru procurarea produselor alimentare;
 • digitalizarea proceselor de apelare la medici, inclusiv a rețetelor medicale în vederea limitării deplasării pacienților bolnavi la instituțiile medicale;
 • lărgirea listei de medicamente compensate aferente tratamentului SARS-CoV-2 la domiciliu și reabilitării în condiții de domiciliu post-Covid;
 • acordarea biletelor pentru reabilitarea medicală în instituțiile balneosanatoriale în mod prioritar persoanelor care au suferit de pe urma infectării cu SARS-CoV-2 (altele decât pneumofibroză);
 • deductibilitatea cheltuielilor suportate de către angajatori pentru asigurarea sănătății salariaților la locul de muncă în contextul măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2 (mijloace și echipamente de protecție, testarea și vaccinarea salariaților ce se referă la SARS-CoV-2, cheltuieli ce țin de tratamentul și recuperarea salariaților etc.);
 • elaborarea unei baze de date unice securizate și a unei aplicații mobile care să ofere informația privind persoanele vaccinate atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în afara țării, precum și referitor la persoanele care au anticorpi ca urmare a suportării bolii în ultimele șase luni, pentru a facilita accesul atât al autorităților, cât și al cetățenilor, la informație veridică și ar preveni falsificarea certificatelor de vaccinare.

Sperăm că de propunerile sindicatelor se va ține cont și vor fi promovate măsuri eficiente de combatere a răspândirii pandemiei cu SARS-CoV-2 în beneficiul întregii societăți, au conchis sindicaliștii.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 19:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2022, 19:21 // Societate //  Valentina Buză

General al Poliției anunță a luat act de constatările raportului Ombudsmanului cu referire la ancheta desfășurată pe cazul polițiștilor implicați într-un act de tortură la Soroca.

Așadar, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a avut o discuție telefonică cu reprezentantul oficiului Avocatul Poporului comunicându-i despre deschiderea de a pune la dispoziția OAP materialele acumulate în cadrul anchetei pentru o analiză multiaspectuală.

„În cadrul discuțiilor a fost stabilită o ședință comună de lucru, care va avea loc la 30 mai curent, unde vor fi prezentate materialele anchetei respective, care până la această etapă nu au fost studiate de autorul raportului și care au stat la baza emiterii actului administrativ al IGP (ordinul de sancționare cu concediere). Precizăm că, respectivul ordin de sancționare la moment este obiectul examinării în instanța de judecată, urmând ca instanța să dea apreciere”, se arată în nota informativă a Poliției.

Responsabilii spun că, s-a convenit că, în cadrul ședinței, în eventualitatea deținerii unor probe/informații suplimentare care nu sunt cunoscute Inspectoratului General al Poliției și nu au fost prezentate până la moment, Avocatul Poporului le va oferi pentru a le stabili încadrarea juridică.

„Instituția noastră va ține cont de toate recomandările înaintate, dacă acestea aduc plus valoare activității Poliției și care nu vin în detrimentul cetățeanului, asigurând respectarea și garantarea tuturor drepturilor”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea.md amintește că incidentul a avut loc la data de 31 ianuarie. Doi polițiști din cadrul IP Soroca au bătut mai multe persoane, iar una din victime ar fi lovit-o cu piciorul în cap.

Citește și:

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală