Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Sistemul electronic de achiziții publice MTender dezvoltat la un alt nivel

29 Apr. 2021, 10:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
29 Apr. 2021, 10:55 // Economie //  Valentina Buză

A fost prezentat instrumentul digital de analiză Business Intelligence (BI) bazat pe datele deschise disponibile în sistemul electronic de achiziții publice MTender. Așadar, sistemul electronic de achiziții publice MTender va genera numeroase date publice deschise, al căror potențial nu este pe deplin utilizat în Republica Moldova.

Totodată, utilizarea datelor deschise în conformitate cu cele mai bune practici internaționale face posibilă: dezvoltarea unor instrumente analitice complexe, implementarea unui sistem automatizat de indicatori de risc, ajută la identificarea utilizării ineficiente a surselor financiare.

Astfel, în debutul evenimentului, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Gabriela Cuneva, a mulțumit și a exprimat recunoștință tuturor celor implicați în acest proces.

„Ideea de a elabora acest instrument în Republica Moldova există de mulți ani, eu mă bucur că astăzi, avem oportunitatea să-l lansăm și că am fost sprijiniți de către parteneri în realizarea acestei idei”, a spus Cuneva.

Ruslan Malai, directorul Agenției Achiziții Publice a remarcat că portatul analitic va oferi cetățenilor acces la informații pentru a putea analiza și vedea cum statul cheltuie banul public.

„Sistemul analitic va facilita și va automatiza lucrul Agenției Achiziții Publice, datele vor fi mai ușor colectate în scopul elaborării analizelor statistice”, a menționat Ruslan Malai.

Victor Nestulia, Expert internațional, Open Contracting Partnership a menționat că în prezent sistemul MTender oferă o mulțime de oportunități de utilizare a datelor deschise în conformitate cu Open Contracting Data Standard.

„Sperăm că odată cu lansarea acestui modul electronic, acest potențial va fi utilizat de toți participanții în domeniul achizițiilor. Aceste date trebuie să servească drept ajutor în procesul de reformare a domeniului achizițiilor publice în Republica Moldova”, a spus dl. Nestulia.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate cele bune practici internaționale privind monitorizarea și controlul în domeniul achizițiilor publice și modul în care acestea sunt aplicate astăzi în Republica Moldova.

Șeful Direcției Achiziții Publice din cadrul Ministerului Finanțelor, Sergiu Căinăreanu, a vorbit despre un nou program național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru anii 2021-2024, prin care se propune definirea viziunii Guvernului și sincronizarea acțiunilor pe întregul palier al sistemului achizițiilor publice la toate nivelele, facilitând astfel perceperea și angajarea tuturor actorilor importanți din acest sector.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală