Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Sistemul electronic de achiziții publice MTender dezvoltat la un alt nivel

29 Apr. 2021, 10:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Valentina Buză
29 Apr. 2021, 10:55 // Economie //  Valentina Buză

A fost prezentat instrumentul digital de analiză Business Intelligence (BI) bazat pe datele deschise disponibile în sistemul electronic de achiziții publice MTender. Așadar, sistemul electronic de achiziții publice MTender va genera numeroase date publice deschise, al căror potențial nu este pe deplin utilizat în Republica Moldova.

Totodată, utilizarea datelor deschise în conformitate cu cele mai bune practici internaționale face posibilă: dezvoltarea unor instrumente analitice complexe, implementarea unui sistem automatizat de indicatori de risc, ajută la identificarea utilizării ineficiente a surselor financiare.

Astfel, în debutul evenimentului, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Gabriela Cuneva, a mulțumit și a exprimat recunoștință tuturor celor implicați în acest proces.

„Ideea de a elabora acest instrument în Republica Moldova există de mulți ani, eu mă bucur că astăzi, avem oportunitatea să-l lansăm și că am fost sprijiniți de către parteneri în realizarea acestei idei”, a spus Cuneva.

Ruslan Malai, directorul Agenției Achiziții Publice a remarcat că portatul analitic va oferi cetățenilor acces la informații pentru a putea analiza și vedea cum statul cheltuie banul public.

„Sistemul analitic va facilita și va automatiza lucrul Agenției Achiziții Publice, datele vor fi mai ușor colectate în scopul elaborării analizelor statistice”, a menționat Ruslan Malai.

Victor Nestulia, Expert internațional, Open Contracting Partnership a menționat că în prezent sistemul MTender oferă o mulțime de oportunități de utilizare a datelor deschise în conformitate cu Open Contracting Data Standard.

„Sperăm că odată cu lansarea acestui modul electronic, acest potențial va fi utilizat de toți participanții în domeniul achizițiilor. Aceste date trebuie să servească drept ajutor în procesul de reformare a domeniului achizițiilor publice în Republica Moldova”, a spus dl. Nestulia.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate cele bune practici internaționale privind monitorizarea și controlul în domeniul achizițiilor publice și modul în care acestea sunt aplicate astăzi în Republica Moldova.

Șeful Direcției Achiziții Publice din cadrul Ministerului Finanțelor, Sergiu Căinăreanu, a vorbit despre un nou program național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru anii 2021-2024, prin care se propune definirea viziunii Guvernului și sincronizarea acțiunilor pe întregul palier al sistemului achizițiilor publice la toate nivelele, facilitând astfel perceperea și angajarea tuturor actorilor importanți din acest sector.

Realitatea Live

Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
09 Mai 2021, 19:32
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
09 Mai 2021, 19:32 // Economie //  Elena Putregai

Pavel Durov caută un asistent personal. Candidatul trebuie să aibă un IQ ridicat și dorința de a se muta în altă țară. Responsabilitățile vor include gestionarea calendarului miliardarului rus și planificarea călătoriilor sale.

Pe Telegram a fost publicat anunțul de angajare a unui asistent personal pentru directorul general al companiei, Pavel Durov.

De la potențialul angajat se cere un coeficient de inteligență înalt, cunoașterea fluentă a limbii engleză (la nivelul unui nativ), abilități excelente de comunicare orală și scrisă, și abilități de bază în finanțe.

Pe lângă asta, candidatul trebuie să fie discret și insistent. La fel, să posede exactitatea și să fie atent la detalii.

Cerințele de mai sus sunt necesare pentru a fi în stare să gestioneze calendarul de activități al miliardarului Pavel Durov și să-i organizeze călătoriile de serviciu.

Pentru a trimite CV-ul, începeți dialogul prin Telegram-bot-ul @jobs_bot, ceea ce înseamnă că, dacă v-a făcut din ochi anunțul de angajare, trebuie în primul rând să descărcați în telefon aplicația.

În corespondență cu bot-ul, veți indica numele/prenumele, data de naștere, orașul de reședință, informații despre educație, dar și să răspundeți dacă sunteți pregătit să locuiți în altă țară, spre exemplu, în Emiratele Arabe Unite sau în Elveția.

Cel puțin în EAU se află sediul companiei Telegram.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile