Pierderile pe care le înregistrează Republica Moldova de pe urma extragerilor ilegale a minereurilor depășesc cu mult „furtul miliardului”. Declarația a fost făcută de către fostul deputat PPDA, Alexandr Slusari, în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodî” cu Lilia Burakovski.
„Credeți-mă, subiectul legat de resursele naturale poate fi comparat cu furtul miliardului. Dacă aș fi fost președintele comisiei de anchetă, aș fi insistat la o ședință separată, pentru a dedica o zi întreagă sau o jumătate de zi acestui subiect, cu un raport detaliat, cu mărturii și ilustrații detaliate”, a spus Slusari.
Slusari susține că schema de extragere ilegală a minereurilor a fost pregătită ani de zile și funcționează până în prezent.
„Sectorul minereurilor este „protejat” de sus, la fel cum s-a întâmplat cu sistemul bancar. În acest sistem totul se face la nivel de stat, astfel încât să poată exista multe oportunități de interpretare a legii și de inacțiune a organelor de drept. Sunt pompate sume uriașe de bani, iar o parte din ele sunt repartizate fondurilor partidelor politice și campaniilor electorale. Este un dezastru la nivel de stat”, menționează fostul deputat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Ignoranța și evaziunea fiscală sunt un sport național în Republica Moldova. Deși am văzut multe, am rămas de-a dreptul stupefiat când am ascultat raportul companiei care producea petrol în Moldova. Conform contractului din 1995, pe lângă toate taxele, era necesar să se plătească 20% din costul fiecărei tone produse și fiecare mie de metri cubi de gaz. Ulterior, a ieșit la iveală faptul că din 1995 până în 2022 nu s-a plătit nici un ban pe chirie. Nu au plătit, fiindcă nu au decis cum să calculeze – nu existau reguli clare. Cu alte cuvinte, deși din 1995 s-au schimbat mai multe guverne și forțe politice, nimeni nu a reușit să elaboreze o formulă exactă pentru plata acestei chirii. Statul a pierdut și continuă să piardă bani uriași”, a spus Alexandr Slusari.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului a spus că a calculat valoarea prejudiciului pentru 5-6 ani. Potrivit declarațiilor lui Slusari, suma atinge circa 30 de milioane de dolari.
„Dacă ar fi să calculăm cât a pierdut statul timp de 27 de ani, atunci procuratura ar trebui să încătușeze toate personale care au participat la schemă în această perioadă. Regret că mass-media și societatea civilă au acordat atât de puțină atenție acestui subiect, deoarece schema continuă să funcționeze. Vom avea nevoie de timp pentru a putea face modificări în legislație și a redresa situația din domeniul mineritului, ” a conchis Slusari.
Pe 14 iulie, Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului și-a prezentat raportul de activitate în plenul Parlamentului. Deputații au aprobat raportul în unanimitate. Prejudiciul adus mediului în perioada 2017-2021, rezultat din exploatarea subsolului, se ridică la suma de peste o sută de milioane de lei.