Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

Societatea civilă condamnă inițiativa socialiștilor de a interzice familiile dintre „același sex”

14 Mai 2021, 17:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Mai 2021, 17:46 // Societate //  Tatiana Rusnac

Intenția de a modifica Constituția Republicii Moldova și legislația națională nu este decât un act de „promovare electorală” și de deturnare a dezbaterilor electorale în preajma alegerilor datorită unor subiecte false și inventarea unor pericole inexistente.

Este reacția societății civile cu privire la declarația de ieri a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova care au anunțat că vor să înainteze un proiect de lege, care prevede indicarea expres în Legea Supremă că „familia tradițională în Moldova este formată doar din bărbat și femeie” și nu din „persoane de același sex”.

Într-un comunicat de presă, Promo-LEX îndeamnă politicienii, simpatizanții acestora dar și autoritățile statului să renunțe la inițiativele legislative care atentează la drepturile omului și valorile societății democratice.

„Promovarea ne-ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice, și denaturarea scopului și obiectivelor acesteia reprezintă un risc continuu pentru femeile din Republica Moldova. Convenția nu are decît să protejeze în special femeile și copii împotriva tuturor formelor de violenţă şi de a preveni, de a sancționa şi de a elimina violenţa împotriva acestora. Convenția se bazează pe convingerea că orice formă de violență încalcă grav drepturile fundamentale la viață, securitate, libertate, demnitate, integritate fizică și emoțională și că acest fenomen nu poate fi ignorat de către state”, se precizează în comunicat.

De asemenea, în nota informativă este precizat faptul că Constituția RM în art.48 alin.(2) este deja foarte clară și completă, iar declarațiile privind modificarea acesteia nu au scopul decât să promoveze și justifice discriminarea și incitarea la ură împotriva persoanelor care au alte orientări sexuale, persoanelor care sunt asociate cu comunitatea LGBT+ sau împărtășesc o altă opinie diferită decât cea considerată majoritară.

„Aceste declarații făcute în perioada preelectorală duc la dezbinarea societății Republicii Moldova și creează noi motive artificiale de ură față de persoanele din grupul LGBT+ și a susținătorilor acestora. Adevăratul scop al acestor declarații este de a distrage atenția de la alte subiecte social importante”, precizează Promo-LEX.

În acest context, organizațiile societății civile califică mesajele deputaților PSRM: Alla Darovannaia, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco, făcute publice în cadrul conferinței de presă din 13 mai 2021 drept un discurs instigator la discriminare și ură și consideră că acesta este unul absolut inadmisibil într-un stat de drept ce tinde să promoveze valorile democratice, respectarea demnității ființei umane, a dreptului la viața privată și libertatea de exprimare a tuturor cetățenilor indiferent de orientare sexuală și identitatea de gen, sex, opinie etc.

„Ideea introducerii pedepsei penale pentru promovarea și apărarea unui mod de viață diferit decât cel obișnuit de majoritate, este o violare directă a dreptului la libertatea de exprimare și dreptul la respectarea vieţii private care sunt garantate de către Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Art.16 din Constituția RM, precum și art.14 CEDO interzice orice formă de limitare a dreptului la egalitate, iar exercitarea drepturilor şi libertăţilor trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, opinii politice sau orice alte opinii, orientare sexuală, apartenenţă la o minoritate naţională, sau orice altă situaţie”, se arată în comunicat.

În context, organizațiile societății civile solicită politicienilor, simpatizanților acestora dar și autorităților statului:

-să se abțină de la utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare, respectând demnitatea umană a fiecărei persoane;

-să renunțe la inițiativele legislative care atentează la drepturile omului și valorile societății democratice;

-să dea dovadă de responsabilitate și respect și să renunțe la mesaje bazate pe falsuri și manipulări, care dezbină societatea și distrage atenția de la adevăratele probleme care trebuie rezolvate.

-Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în Republica Moldova, Oficiul Avocatului Poporului, Consiliul Audiovizualului și alte autorități să ia măsuri de condamnare și sancționare și de reacție la declarațiilor  instigatoare la ură ale politicienilor.

Realitatea Live

17 Iun. 2021, 22:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
17 Iun. 2021, 22:45 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Maia Sandu a comentat faptul că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat de instanță, în dosarul privind furtul miliardului, informează Realitatea.md. Șefa statului a spus că a fost mirată de acea decizie și că este îngrijorată de faptul că asupra unor judecători se fac presiuni.

„Pe acest om, Platon, există multe alte dosare. M-a mirat că decizia s-a dat într-o zi simbolică, când exact doi ani în urmă Plahotniuc a părăsit țara. Dar dincolo de asta, știm că se încearcă să se facă presiuni și să se cumpere judecători. Există pericole că unii judecători își vor vinde deciziile, sau există pericole că se încearcă să se colecteze informații dubioase despre anumiți judecători, pe care să se facă presiuni. Este foarte important ca asemenea ilegalități să se termine. Inacțiunea unor instituții le face complici și astept ca conducătorii acestor instituții să răspundă pentru aceasta”, a declarat Maia Sadu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul ProTV.

În acest sens, șefa statului susține că Procuratura Generală ar trebui să fie mai incisivă în privința abuzurilor comise de grupările criminale, printre care și grupul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Aici a fost menționat faptul că Platon pretinde despăgubiri financiare mari, bani care urmează a fi achitați din bugetul de stat.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției