Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

Șor: Interesul autorităților pentru recuperarea banilor din frauda bancară este egal cu zero

07 Mai 2021, 12:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Mai 2021, 12:08 // Politica //  Tatiana Rusnac

Interesul autorităților pentru recuperarea banilor sustrași din frauda bancară este egal cu zero. Este concluzia la care a ajuns președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, la o săptămână de când a trimis scrisori oficiale în adresa Procuraturii Generale, Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor, în care a prezentat soluția de recuperare a miliardului furat, dar nu a primit niciun răspuns.

Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor s-a arătat nedumirit de faptul că nimeni dintre cei care conduc astăzi instituțiile statului nu depun eforturi pentru a recupera banii sustrași din sistemul bancar moldovenesc.

„Atât de tare se grăbesc cei care conduc astăzi instituțiile statului să facă lumină în acest caz, încât nu mișcă un deget în această direcție. Această „grabă” cu care ignoră subiectul demonstrează un singur lucru: interesul pentru recuperarea banilor este egal cu zero”, a menționat Ilan Șor.

De asemenea, Ilan Șor a reamintit soluția pe care o propune pentru a fi recuperat miliardul furat. Potrivit lui, acționarii băncilor lichidate în anul 2015 sunt gata să răscumpere portofoliul de credite neperformante, returnează statului prejudiciul care i-a fost cauzat, după care acționarii își recuperează sumele de la adevărații beneficiari ai devalizării sistemului bancar moldovenesc.

„Soluția există, poate fi implementată, doar că mai este nevoie de un lucru esențial – voință. Iar această voință, așa cum nu a existat în ultimii șapte ani, nu există, se pare, nici acum. Repet, soluția propusă de mine este un test al sincerității pentru autorități. Avem o întreagă pleiadă de politicieni care au parazitat pe subiectul miliardului și și-au construit întreaga carieră politică mestecând zi de zi această temă prin studiourile de televiziune. Acum e momentul adevărului, acum trebuie să demonstreze dacă vor să aducă banii înapoi sau vor să facă show în continuare. Acum au ocazia să arate că toate promisiunile lor n-au fost deșarte”, a mai spus Șor.

De asemenea, președintele Partidului „ȘOR” a făcut apel către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, să includă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate subiectul recuperării banilor din frauda bancară și să fie pusă în discuție propunerea acționarilor băncilor.

„Chiar astăzi vom trimite o scrisoare în adresa Președinției. Vom aștepta cu nerăbdare răspunsul”, a accentuat Ilan Șor.

Reamintim faptul că după ce Ilan Șor a prezentat soluția de recuperare a banilor furați din sistemul bancar, președintele Maia Sandu s-a arătat convinsă că Procuratura Generală va accepta propunerea făcută de Șor. Șeful statului a motivat că bugetul țării are nevoie de bani.

În ceea ce privește adevărații beneficiari ai furtului miliardului, Ilan Șor a declarat recent că este gata să depună mărturii în instanța de judecată, să conlucreze cu ancheta și să dezvăluie numele celor care se fac vinovați, după ce va fi anulat mandatul ilegal de arestare pe numele său.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:24
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 20:24 // Alegeri //  Cristina Vlah

Experții în domeniul monitoringului electoral sunt de părere că deschiderea celor trei secții de votare în stânga Nistrului sunt doar o testare a modului, în care vor avea loc alegerile din 11 iulie în acele regiuni, informează Realitatea.md.

O asemenea opinie a fost exprimată de către expertul Watchdog, Valeriu Pașa, care afirmă că miza ar fi obținerea câtor mai multe voturi pentru PSRM. „Aceste trei secții vor fi doar o testare, pentru că la următorul scrutin pot fi acolo deschise 90 de secții de votare. Și asta ei un pic au împins limita de jos. Miza majoră este aducerea organizată a alegătorilor”, a declarat Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Acest lucru este susținut și de către directoarea programului Societate Civilă și Democrație din cadrul CRJM, Sorina Macrinici. Ea consideră că CEC în mod intenționat nu dorește să adopte o decizie, care ar pedepsi mai dur aducerea organizată a alegătorilor și asta pentru că CEC ar fi influențat politic.

Valeriu Pașa a mai adăugat că din acest lucru va avea de beneficiat PSRM, pentru că ministrul interimar de interne, Pavel Voicu, ar fi activat în sectoarele de poliție din acele localități și ar cunoaște multe lucruri din interior. „Pavel Voicu este în strânsă legătură cu PSRM și asta le va aduce câteva mii de voturi în plus”, a menționat Pașa.

Amintim, că pentru alegerile din 11 iulie CEC a decis să deschidă trei secții de votare: 1 în comuna Corjova din raionul Dubăsari; și 2 în municipiul Bender, zone care sunt mai puțin controlate de autoritățile de la Chișinău. În același timp, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului s-a decis organizarea a 44 secții de votare, doar că acestea vor fi situate pe teritoriul controlat de organele de drept constituționale ale țării noastre.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU