Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Spaniolii știu acum mai multe despre Moldova. Bătaia Tofilat – Cosovan, subiect de știre în orele de maximă audiență

22 Iul. 2021, 18:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
22 Iul. 2021, 18:00 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Cearta dintre Ghenadie Cosovan și Sergiu Tofilat, care s-a finisat cu o bătaie în direct în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul Jurnal TV, a devenit un subiect difuzat la nivel internațional. Politologul Dionisa Cenușa, a publicat pe o rețea de socializare, o fotografie în care se arată că, conflictul dintre cei doi participanți a fost difuzat și la posturile de televiziune din Spania. 

„Bătaia din platoul Jurnal TV „Tofilat vs Cosovan” a devenit subiect al știrilor în Spania, la ora de maximă audiență”, a scris expertul politic, Dion Cenușa. 

Potrivit lui Dionis Cenușa, jurnaliștii spanioli nu știu contextul în care s-a produs cearta dintre Cosovan și Tofilat. Astfel, titlurile scriu că doi politicieni moldoveni s-au luat la bătaie.

„Sunt de mai mult de o săptămână în Spania și nu am auzit niciun cuvânt despre victoria PAS sau despre Maia Sandu, dar iată bătaia respectivă a devenit subiect internațional”, a adăugat politologul. 

Realitatea.md amintește că, marți seara, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul Jurnal TV, între doi participanți, Ghenadie Cosovan și Sergiu Tofilat a izbucnit o ceartă, care s-a finisat cu bătaie, ce a dus la stare de leșin pentru Cosovan din cauza loviturii aplicate de Tofilat. Conflictul s-a iscat între cei doi de la faptul că Sergiu Tofilat l-a numit pe Ghenadie Cosovan „lepădătură”, iar ultimul i-a arătat pumnul, după care l-a stropit cu apă.

Tofilat nu a rezistat, i-a aplicat câteva lovituri cu pumnul, după care l-a strangulat și l-a trântit la podea, moment în care acesta s-a lovit cu capul de scaun și a leșinat.

Ulterior, după sosirea unui echipaj de ambulanță, cei doi au postat o fotografie, prin care își strâng mâna și spună că au rezolvat conflictul. Tofilat și-a cerut scuze pentru gestul pe care l-a făcut și regretă cele întâmplate.

VIDEO 18+ La bot! Bătaie și înjurături în direct la Jurnal TV. Prezentator: Să chemăm paza!

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 14:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
03 Aug. 2021, 14:35 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Cecan propune micșorarea numărului membrilor CEC și atribuirea de statut permanent tuturor acestora, nu doar pentru trei dintre ei. Propunerea este făcută de Cecan în contextul expirării mandatului actualei componențe a Comisiei.

Iurie Cecan afirmă că, noua componență a CEC trebuie să fie votată de către Parlament până la 15 septembrie curent. Deși se pare că inițiativa pare una benevenită și chiar salutabilă s-ar crea impresia că această propunere ar face „jocul cuiva”, pentru a aduce unele beneficii.

„Vreau să aduc la suprafață o inițiativă discutată de mai mult timp în rândul celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor și desigur participanților în alegeri. Cred că este momentul oportun de a opera modificări tehnice la Codul Electoral (fără avizul Comisiei de la Veneția) și a stabili în lege statutul permanent al tuturor membrilor CEC, nu doar a celor 3 membri aleși de colegii săi să administreze treburile instituției, cu o posibilă micșorare a numărului de membrii CEC de la 9 la 7. Obiectivul de bază este profesionalizarea activității CEC și prin aceasta fortificarea independenții fiecărui membru CEC în parte. Prima reacție este evidentă, aplicarea acestui mecanism de formare a CEC va genera costuri suplimentare. Cred că ar fi vorba de aproximativ plus 2 milioane de lei pe an, în formula de 7 membri”, scrie Cecan.

Un alt argument în susținerea ideii date ar fi modificările propuse ce țin de creșterea continuă a sarcinii ce îi revine CEC-ului în organizarea alegerilor, cum ar fi controlul finanțelor partidelor politice, toată gama de sisteme informaționale gestionate de CEC, eventual introducerea metodelor alternative de participare la votare etc.

„În alte state, unde toți membrii CEC sunt demnitari publici, aceștia își împart domeniile de responsabilitate funcțională și muncind în echipă oferă societății încrederea că alegerile sunt organizate și desfășurate liber și corect. Stimați legiuitori, vă rog nu ratați această șansă. Următoarea fereastră de oportunități va apărea doar peste 5 ani”, conchide ex-președintele CEC.

Amintim că, în luna iunie curent a expirat mandatul actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale. CEC este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către preşedintele țării, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărâre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale activează permanent. Ceilalţi membri ai Comisiei sunt convocaţi de preşedintele Comisiei după caz. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei deţin funcţii de demnitate publică obţinute prin numire şi se supun prevederilor legislaţiei cu privire la statutul persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate