Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

„Eram gata să-i fac și respirație gură-n gură”. Cum l-a salvat Petic pe Cosovan, după bătaia cu Tofilat

22 Iul. 2021, 13:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
22 Iul. 2021, 13:30 // Actualitate //  Petru Beregoi

La două zile de la bătaia în direct de la o emisiune televizată dintre fostul viceministru de Interne, veteran al războiului de pe Nistru, Ghenadie Cosovan și expertul economic, membru al Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, un alt invitat din cadrul emisiunii, Gheorghe Petic, care a fost prezent la întreaga scenă vine cu reacții și detalii, care au rămas în spatele camerelor de filmat, după întreruperea emisiei.

Reacția lui Petic vine după ce mai mulți internauți l-au luat în derâdere pentru faptul că nu ridicat mâinele în sus și a ieșit din platoul emisiunii, atunci când s-a început bătaia între cei doi.

Gheorghe Petic afirmă că, a recurs la acest gest pentru că, apa aruncată de Cosovan în Tofilat i-a ajuns în ochi, iar mâinele le-a ridicat în sus și a plecat, deoarece „este un gest pentru oponent, dușman, infractor că, ești dezarmat, ești pentru pace, nu agresezi, ești liber să discuți cu el fără arme”.

„Nu am dorit să iau parte nici sub o forma, pentru a nu da teme de discuții, și mâncare trollilor și imbecililor, una din ele urma să sune ,,Tofilat și Petic l-au bătut în emisie directă pe Cosovan, un om în vârstă, un erou național, și alte  tot felul de prostii moldovenești. M-am ridicat de pe scaun pentru că toată apa aruncată mi-a venit direct în ochi. Eu sunt militar, iar conform limbajului non verbal milităresc, în timpul unei lupte, mâinele sus ridicate e un semn pentru oponent, dușman, infractor că ești dezarmat, ești pentru pace, nu agresezi, ești liber să discuți cu el fără arme”, și-a argumentat Gheorghe Petic gestul.

Totuși, Petic spune că, după ce emisia a fost întreruptă el a revenit în platou și i-a acordat primul ajutor medical lui Ghenadie Cosovan, împreună cu un operator, lucru care declară el că poate fi confirmat și de ceilalți participanți la emisiune, Dorin Chirtoacă și Corneliu Ciurea.

„Timp de 10 minute împreună cu un operator Iura, instinctiv, așa cum ma-au învățat în Acedemia de Grăniceri și cum o fac totdeauna când văd o persoana fără cunoștință, i-am acordat personal îngrijiri inclusiv medicale domnului Cosovan, dat fiind faptul că probabil doar eu cunoșteam că are o boală complicată mai veche. L-am ridicat pe scaun, i-am aranjat hainele, i-am măsurat pulsul, l-am eliberat de locul unde-l strângea haina ca să se  mărească fluxul și refluxul circulației sângelui, am verificat limba, l-am spălat pe față, am verificat dacă se mișcă orbitele ochilor, i-am strâns puternic locul de concentrație a nervilor că să-l scot din șoc și am stat alături ținându-i capul vertical ca să nu opresc circulația sângelui de la cap spre picioare. Eram  gata să trec la următorii pași, să-i masez cutia toracică pentru a porni inima, să-i fac respirație artificială, chiar dacă față de domnul Cosovan am mari pretenții pentru că a servit regimul criminal a lui Plahotniuc”, spune Petic.

După ce l-a adus la starea de conștiență, Gheorghe Petic afirmă că a plecat din platou.

Amintim că, la 20 iulie, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul Jurnal TV, între doi participanți – Ghenadie Cosova și Sergiu Tofilat a izbucnit o ceartă, care s-a finisat cu bătaie, ce a dus la stare de leșin pentru Cosovan din cauza loviturii aplicate de Tofilat. Conflictul s-a iscat între cei doi de la faptul că Sergiu Tofilat l-a numit pe Ghenadie Cosovan „lepădătură”, iar ultimul i-a arătat pumnul, după care l-a stropit cu apă.

Tofilat nu a rezistat, i-a aplicat câteva lovituri cu pumnul, după care l-a strangulat și l-a trântit la podea, moment în care acesta s-a lovit cu capul de scaun și a leșinat.

Ulterior, după sosirea unui echipaj de ambulanță, cei doi au postat o fotografie, prin care își strâng mâna și spună că au rezolvat conflictul. Tofilat și-a cerut scuze pentru gestul pe care l-a făcut și regretă cele întâmplate.

Peste o zi, Partidul Schimbării, formațiune din care face parte Sergiu Tofilat a venit cu o reacție prin care a condamnat violența, însă afirmând că „dreptul la apărare e prevăzut de lege”, fapt ce ar demonstra că îndreptățește acțiunile membrului partidului.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate