Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Specialiștii atenționează! Cazurile de intoxicație cu ciuperci sunt în creștere

21 Sept. 2021, 18:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Sept. 2021, 18:21 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Timp de doar o săptămână, în perioada 13-19 septembrie, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 15 solicitări pe motivul intoxicației cu ciuperci, în cazul a 12 adulți și trei minori. Potrivit informațiilor, în urma consumului de ciuperci au fost afectați nouă femei și șase bărbați, pacienții au vârsta cuprinsă între 8 și 73 de ani.

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, medicii au primit apeluri de la pacienții cu simptome de intoxicație din raionul Orhei, unde patru pacienți au avut nevoie de asistență medicală, iar în raioanele Briceni și Ocnița s-au otrăvit câte trei persoane.  Câte doi pacienți s-au intoxicat în raioanele Edineț și Strășeni, iar în raionul Fălești s-a otrăvit o persoană.

Potrivit specialiștilor, numărul intoxicațiilor este mai mare în mediul rural. Explicația provine din obiceiurile populației deprinsă să culeagă ciuperci din păduri și să le consume.

În total, de la începutul anului au fost înregistrate 138 de cazuri de intoxicații cu ciuperci. Anul trecut, numărul adresărilor a fost de 480, iar cu un an mai devreme – 153.

Medicii îndeamnă cetățenii să consume ciuperci cumpărate numai de la vânzători de încredere, iar la primele semne de intoxicație după consumul de ciuperci, să contacteze imediat serviciul de urgență la 112.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie