Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Specialiștii NU recomandă expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. Care sunt riscurile

25 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Iun. 2021, 14:37 // Societate //  Valentina Buză

În contextul în care, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteorologică de cod galben de caniculă valabil în perioada 24-26 iunie pe întreg teritoriul țării, specialiștii vin cu un set de recomandări cu privire la expunerea la soare întrucât să nu fie afectată starea de sănătate.

Astfel, potrivit informațiilor, cele mai vulnerabile la vremea caniculară sunt persoanele în etate, bolnavii cu boli cornice, nou-născuții și copiii, femeile gravide, locuitorii din zonele urbane, muncitorii agricoli, muncitorii din construcții.

„Deseori, vremea caniculară poate afecta grav starea de sănătate, contribuind la dereglarea întregului echilibru al organismului: stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, leşin, deshidratare, oboseală generală, arsuri, erupţii şi incidenţă sporită a infecţiilor intestinale, acutizarea multor boli netransmisibile”.

Efectele acute şi cronice asupra sănătăţii ale radiaţiei solare directe sunt:

 • arsuri locale ale pielii, mai întâi pe umeri şi nas, urmate de febră, ameţeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greaţă, vomă şi în cazuri grave – pierderea cunoştinţei. Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii, persoanele în etate, precum şi persoanele care suferă de boli cardiovasculare, în special cei cu hipertensiune. Bebeluşii până la un an categoric nu trebuie să fie supuşi razelor solare directe.
 • creşterea excesivă a transpiraţiei, care are rol de regulator termic şi împiedică astfel supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine (mai ales cele hidrosolubile), declanșând astenie fizică, perturbări ale proceselor metabolice sau o acutizare a bolilor cronice.
 • generarea de crampe, şoc hipertermic, stări de epuizare. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales în caz de transpiraţie abundentă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o ora este necesară asistența medicală. Surmenajul (epuizarea puterilor) cauzat de caniculă apare după o anumită perioadă şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune, oboseală, somn agitat sau insomnie.

Efectele nefavorabile a caniculei în mare măsură pot fi prevenite, urmând următoarele recomandări:

Evitați expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui:

 • evitați să ieșiți din casă între orele 11.00 – 17.00;
 • utilizați mijloace de protecţie: pălării, haine lungi, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie. Se recomandă ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore;
 • evitați eforturile fizice intense în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime;
 • odată ieșiți la plimbare să aveți cu sine apă minerală plată pentru a menține hidratarea;
 • mențineți igiena corpului: frecvent sau la necesitate faceți duș/baie.

Hidratați-vă sistematic și adoptați un regim alimentar sănătos:

 • consumați zilnic cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri) la temperatura aerului;
 • evitați consumul de cafea, băuturilor alcoolice, inclusiv a berii, a băuturilor fierbinți;
 • consumați zilnic fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorita efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale;
 • asigurați o alimentație cu conținut caloric redus (lactate, fructe, legume) săracă în grăsimi, evitați consumul de alimente cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, alimentelor procesate, fast-food, etc.;
 • plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice se recomandă doar în orele dimineții până la orele 11.00 sau seara după orele 17.00.

Aerisiți și igienizați sistematic locuința:

 • închideți ferestrele expuse la soare în orele de caniculă, acoperiți ferestrele cu jaluzelele și/sau draperii;
 • reglați climatizorul, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară;
 • nu trebuie folosite ventilatoarele dacă temperatura aerului depășește 32°C
 • igienizați zilnic locuința și aerisiți încăperile frecvent;
 • deconectați sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectaţi de la reţea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie. 

Protejați copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice de efectele caniculei: 

 • pe timpul caniculei copii sunt cei mai vulnerabili din cauza, că temperatura lor crește de 2-3 ori mai repede decât la adulți:
 • dați-i copilului să consume cât mai des lichide proaspete, chiar dacă acesta nu le cere, excludeți băuturile dulci carbogazoase;
 • evitați să lăsați copilul până la 5 ani lăsat fără supraveghere, chiar pentru perioade scurte de timp,
 • în nici un caz nu lăsați copiii sub 5 ani în automobile parcate, evitați deplasarea pe distanțe lungi, în vehicule fără posibilități de climatizare;
 • asigurați-vă cu rezervă de apă în cantități suficiente, în cazul unei deplasări;
 • evitați plimbările cu copilul sub 1 an în orele caniculare;
 • evitați scăldatul copilului în apă rece;
 • preparați mâncarea copilului imediat înainte de a fi consumată. Alimentația copilului trebuie să includă legume, fructe, decocturi din plante.

„Aveți grijă ca vecinii, prietenii – persoanele în etate cu dificultăți de deplasare, persoanele cu dezabilități să fie asigurate cu cel puțin 2 litri de apă potabilă/zi, manifestând solidaritate și sesizând asistența socială, autoritățile publice locale. Persoanele în vârstă devin vulnerabile, datorită metabolismului și procesului de termoreglare încetinit, inclusiv și acutizării bolilor cronice (hipertensiune, diabet, boli respiratorii, cardiace, etc.). Acestor persoane li se recomandă să urmeze tratamentul prescris de medic. Dacă starea generală se va agrava – veți apela de urgență după asistență medicală”, recomandă specialiștii.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 18:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 18:11 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI. Demersul de solicitare a arestării preventive urmează să fie examinat pe 31 iulie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul de caz.

Fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

„Astfel pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis”, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Alexandru Pînzari, mesaj prin intermediul familiei după reținere: Răspund de fiecare acțiune și doar de ce am făcut

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate