Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

Speranța de viață în Rusia a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19

27 Apr. 2021, 18:22
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Apr. 2021, 18:22 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În 2020, speranța de viață a rușilor a scăzut cu aproape doi ani din cauza pandemiei de COVID-19. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în aproape 20 de ani. Ministerul rus al Sănătății, a publicat noile date care indică faptul că din 2003, acest indicator a crescut progresiv în Rusia iar în 2019 a ajuns la 73,3 ani. 

Potrivit specialiștilor, apariția noului coronavirus a influențat asupra acestei statistici, iar între ianuarie şi decembrie 2020, speranța de viață a scăzut brusc la 71,5 ani. 

Această scădere se explică printr-un excedent de decese în urma epidemiei de COVID-19, care a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru sistemul sanitar rus, dar și pentru întreaga lume. 

La mijlocul lunii aprilie, ministrul sănătăţii din Federația Rusă, Mihail Murashko, a recunoscut că pandemia a avut „consecinţe demografice negative” şi a dus la scăderea speranţei de viaţă.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a trasat drept obiectiv o speranță de viaţă de 78 de ani până în 2030, calificând situaţia demografică actuală în Rusia drept „alarmantă”.

Ministerul Sănătăţii de la Moscova a confirmat, de asemenea, că ţara a înregistrat o creştere a mortalităţii cu 17,9% în 2020 în raport cu anul 2019.

Totodată, autoritățile au fost acuzate că au minimizat consecinţele epidemiei, numărând doar decesele a căror cauză principală a fost coronavirusul, după confirmarea în urma autopsiei.

După o primă carantină impusă în primăvara anului trecut, Rusia a relaxat treptat măsurile de restricţie împotriva coronavirusului. 

Vicepremierul responsabil de sănătate, Tatiana Golikova, a indicat marţi că peste 12 milioane de persoane au primit deja prima doză de vaccin, ceea ce reprezintă puţin peste 8% din populaţia rusă.

Totodată, autorităţile mizează pe vaccinul lor , Sputnik V, chiar dacă procesul de imunizare decurge lent pe fondul neîncrederii ruşilor în serul naţional.

Realitatea Live

Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
12 Mai 2021, 17:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
12 Mai 2021, 17:04 // Politica //  Petru Cosoi

Președintele PCRM, Vladimir Voronin și liderul PSRM, Igor Dodon, au semnat astăzi documentul oficial de creare a Blocului Electoral între cele două formațiuni politice. Astfel, criticile nu s-au lăsat așteptate prea mult.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, susține că „Moldova a văzut multe perversități politice, dar asta este pe primul loc”.

Usatîi și-a continuat mesajul pe note ironice și i-a luat în derâdere pe cei doi politicieni.

Păcat de Voronin, să ștergi tot ce ai construit timp de 80 de ani în doar câteva clipe și numai pentru ca să mai dormi în Parlament, e păcat și rușine. Dar Dodon e așa cum este, aici e diagnoză și e gravă, iar problema este că așa ceva nu se tratează, trădarea nu se iartă, în cazul de față – a ambilor. Stimați cetățeni, cu toții știm unde le este locul celor doi și asta le vom demonstra la 11 iulie, dar până atunci trebuie să înțelegem care dintre ei e mirele și care-i mireasa. Amar la tineri!

Amintim că, socialiștii au lansat comuniștilor inițiativa de a crea un bloc comun la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Inițial PCRM a declara că va examina propunerea PSRM, deși liderul comuniștilor mereu l-a criticat pe Dodon și nu l-a recunoscut ca președinte de țară atunci când a exercitat mandatul.

Liderul PCRM îl considera pe Dodon „trădător” pentru că a părăsit PCRM în 2011 și a aderat la PSRM, reformând partidul.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație