Curs valutar
 • EUR
  19.7571
  0.1265%
 • USD
  19.2885
  -0.0389%
 • RUB
  0.3179
  -0.0944%
 • RON
  4.0206
  -0.1119%
 • UAH
  0.5222
  -0.0766%

Speranța din „livada de meri”: Ce înseamnă statutul de candidat al Moldovei pentru Ion, Ana și toți cetățenii țării?

27 Iun. 2022, 17:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
27 Iun. 2022, 17:55 // Actualitate //  Victoria Laur

Pe 23 iunie s-a creat o nouă pagină în istoria Republicii Moldova independente. Țara noastră a primit statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Liderii din 27 de state membre ale comunității au votat unanim pentru acordarea lui și au susținut perspectiva și parcursul nostru european.

Ce înseamnă statutul de candidat pentru aderare?

Statutul oferă avantaje țării în general și fiecărui cetățean în parte. Oficialii de la Chișinău au anunțat deja că este vorba despre suport pentru reforme, pentru consolidarea economiei, pentru îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, dar și pentru îmbunătățirea calității vieții, așa cum prevede obiectivul de bază al UE.

„Ca țară cu statut de candidat, vom putea avansa cu aceste schimbări mai ușor, având susținerea Uniunii Europene și resursele puse la dispoziție de Bruxelles. Cu sprijinul UE, împreună cu dumneavoastră, prin muncă, disciplină și ordine, vom reuși să asigurăm pacea și dezvoltarea țării, chiar și în această perioadă plină de provocări”, spunea Maia Sandu după decizia Consiliului European.

Republica Moldova urmează să își adapteze modul de guvernare, infrastructura, legislația și instituțiile rigorilor europene. Asta înseamnă că, la ideal, până a ajunge la integrare urmează să avem drumuri mai bune, școli dotate cu tehnologii moderne, instituții medicale cu echipament performant, justiție independentă, echitate socială, salarii mai apropiate de cele din UE și alte facilități pe care le au și le consolidează constant statele Uniunii. Pentru realizarea acestor scopuri, țările membre ale comunității ne vor oferi sprijin financiar, logistic sau de expertiză.

Beneficii pentru „muritorii de rând”

 • Mihai și Alina absolvesc universitatea anul viitor, dar planifică să plece în străinătate, deoarece nu prea au oportunități de angajare, iar salariile nu le convin. Moldova cu statut de candidat atrage noi investitori, care vor crea locuri de muncă și vor oferi posibilități pentru ei și pentru alți colegi de-ai lor, dar și pentru mii de familii din Moldova, care vor să își vadă apropiații acasă.
 • Doamna Ana este de mai bine de 20 de ani medic la un spital regional. Atunci când trebuie efectuată o intervenție mai complicată sau există un caz dificil, transferă pacientul la Chișinău sau Bălți, deoarece că nu are echipamentul necesar pentru a-i salva viața. Pentru doamna Ana statutul de țară candidată înseamnă speranța că instituția medicală va fi dotată și va putea acorda ajutor calitativ și la timp mai multor persoane, iar pentru pacienții ei – șanse să supraviețuiască.
 • Ion este tânăr agricultor. Cu ajutorul venit din UE a sădit o livadă, iar acum, pe lângă piața de desfacere din Moldova, statutul de candidat al țării îi deschide mai multe oportunități să își aranjeze fructele pe tarabele europene.
 • Daniela are necesități speciale, iar căutarea unui loc de muncă a devenit pentru ea misiune greu de realizat. Odată cu racordarea legislației locale la cea a UE, va putea să se angajeze mai ușor. Companiile existente și cele care vin pe piață vor trebui să devină mai prietenoase cu oamenii care au dizabilități și cu minoritățile.
 • Doamna Olga a lucrat mai mult de 30 de ani profesoară și primește lunar circa 2000 de lei. După ce Moldova a primit statut de candidat, are speranța că se consolidează economia, vin mai multe companii străine în țară și se plătesc mai multe impozite, iar drept urmare se vor mări nu doar prețurile, dar pensiile și celelalte tipuri de plăți sociale.
 • Iulia și colegii săi au creat o trupă de teatru după ce au absolvit Academia de Arte. Pentru ei statutul candidat al Moldovei înseamnă granturi, schimburi de experiență, oportunități de a participa la festivaluri internaționale și mai multe evoluții pe scene europene.
 • Radu este elev. După ce susține examenele de Bacalaureat, tânărul vrea să studieze peste hotare. Decizia Consiliului European semnifică pentru acesta posibilitatea să participe la mobilități academice și să beneficieze de facilități atunci când va aplica la universități din UE.

Acestea sunt doar câteva exemple. Ele pot fi sute și mii, însă statutul de țară candidată la aderare nu va aduce noi oportunități peste noapte. Pentru ca acestea să devină disponibile oficialii din Moldova, de comun cu omologii europeni, trebuie să depună eforturi, să semneze mai multe acorduri, să adapteze legi, să consolideze sisteme și să investească bani în dezvoltarea ramurilor economice și sociale.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Realitatea.md (@realitatea.md)

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ce spun experții despre statutul de candidat?

Avantajul major al statutului de țară candidată pentru aderare este atragerea investiții, conform șefului Institutului pentru Politici și reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. Expertul a declarat în studioul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru că Republica Moldova are potențial mare de investiții, însă obstacolul de bază îl reprezintă problemele legate de funcționarea instituțiilor, justiție și corupție.

„Statutul de țară candidat deschide calea Republicii Moldova la fondurile de pre-aderare. Ele vizează nu doar susținerea unor reforme, dar implică și fonduri care să ajute comunitățile. De la firul ierbii, de la comunitate, de la sat, de la oraș, standardele de viață de calitate urmează a fi îmbunătățite. Aceasta înseamnă că aceste fonduri de pre-aderare vor grăbi și mai mult, evident, procesul de integrare și va ajuta Moldova să depășească criza energetică și să-i sporească reziliența. Volumul acestui sprijin va fi mult mai mare, iar componenta de granturi, la fel, va fi mult mai consistentă, ceea ce va ajuta Moldova foarte mult în calea ei de dezvoltare la standardele europene”, afirmă Groza.

La rândul său, șeful IDIS, Igor Munteanu susține că putem stagna, făcând referire la exemplul țărilor balcanice. Conform lui, nu a existat consens cu partenerii europeni, iar în cazul Republicii Moldova ar putea fi necesară chiar și schimbarea anumitor instituții.

Dacă experții au vorbit prin exemple, oficialii locali și cei europeni fac declarații mai generaliste sau chiar metaforice. Bunăoară, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a transmis un mesaj moldovenilor, comparând statutul plantarea unei livezi.

„Ce înseamnă statutul de țară candidat? E ca și cum ai decide să plantezi o livadă de meri – iar acum ești la etapa plantării puieților. Știi că va trebui să uzi copacii și să-i îngrijești, știi că va fi nevoie de timp. Dar, totodată, ai deja în minte o imagine clară a scopului și știi că va veni o zi când vei culege roade”, a declarat el.

Istoric

După invazia trupelor lui Putin în țara vecină, Ucraina, Georgia și Republica Moldova au depus cererile privind aderarea la UE. Ulterior, au fost completate chestionarele înaintate de Uniune și transmise spre examinare oficialilor de la Bruxelles.

Pe 17 iunie Comisia Europeană a dat undă verde examinării candidaturilor Moldovei și Ucrainei. Guvernării de la Tbilisi i s-a sugerat să consolideze eforturile și reformele necesare pentru integrare.

Parlamentul European a votat pe 23 iunie o rezoluție prin care cerea ca Moldova și Ucraina să primească statutul de țări candidate. În seara aceleiași zile, după întrunirea Consiliului European, el a fost oferit cu anumite condiționalități. Totodată, liderii statelor membre a comunității au recunoscut perspectiva europeană a Georgiei.

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
10 Aug. 2022, 22:45 // Life //  Ursu Ana

Perseidele sau „ploaia de stele”, mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această „ploaie de stele” reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.

 Pe ce data sunt Perseidele în 2022

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.

Ce este „ploaia de stele”

Perseide Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă. Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele. În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului.

Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori. Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Perseidele Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică. Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație. Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.

Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții. Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.

Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022

 • Lyridele: 21-22 aprilie
 • Eta Aquariids: 4-5 mai
 • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
 • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
 • Perseidele: 11-12 august
 • Orionidele: 20-21 octombrie
 • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
 • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
 • Leonidele: 17-18 noiembrie
 • Geminidele: 13-14 decembrie
 • Ursidele: 21-22 decembrie.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală