Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Spînu spunea că pleacă la Sankt Petersburg pentru a negocia un nou contract cu Gazprom. Detalii

07 Oct. 2021, 08:37
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
07 Oct. 2021, 08:37 // Economie //  Realitatea.md

Așa cum a anunțat și săptămâna trecută, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pleacă la Sankt Petersburg, acolo unde urmează să participe la Forumul Internațional al Gazelor. Acesta va avea loc în data de 7-8 octombrie.

„În cadrul Forumului, viceprim-ministrul va purta discuții pe subiectul relațiilor contractuale dintre MoldovaGaz și Gazprom, privind furnizarea gazului natural, având în vedere obiectivul Chișinăului în ceea ce privește definitivarea negocierilor până la finalul lunii curente. Despre rezultatele vizitei vom comunica ulterior”, anunță reprezentanții ministerului de resort.

Contractul de livrare a gazelor naturale între compania rusă „Gazprom” și cea din Republica Moldova „Moldovagaz” a fost prelungit pentru încă o lună, după ce vechiul contract a expirat. În cadrul unui briefing de presă, Spînu a precizat că autoritățile de la Chișinău continuă negocierile pentru livrarea gazelor naturale către Republica Moldova cu „Gazprom”, mai exact pentru încheierea unui contract pe termen mai lung.

Ministrul a ținut să precizeze că prețul de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi este exclusiv pentru luna octombrie, iar pentru noul contract va fi stabilit ulterior. Spînu a mai menționat că în timpul negocierilor cu Gazprom este analizată și problema datoriei istorice a „Moldovagaz” față de Gazprom, care a atins cifra de 450 de milioane de dolari, și că Guvernul va subvenționa majorarea tarifelor la gazele naturale, în special, pentru categoriile vulnerabile ale populației.

Între timp, „Moldovagaz”, în calitate de furnizor de gaze, a apelat la consumatorii săi cu o cerere de a reduce consumul de gaze. De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil. Prim-ministra Natalia Gavrilița a adăugat că Guvernul lucrează la anumite alternative existente.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 15:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 15:26 // Actualitate //  Realitatea.md

„Republica Moldova și-a câștigat de ani buni renumele de țară agrară. Oamenii din multe țări știu și apreciază gustul merelor și prunelor noastre, nucile noastre pot fi găsite pe rafturile celor mai mari magazine europene, iar vinurile câștigă medalii la cele mai importante concursuri mondiale. Dar pentru a ne păstra acest renume și a-l face să lucreze în beneficiul țării, trebuie să modernizăm sectorul”. Declarațiile aparțin președintei Maia Sandu și au fost făcute în contextul Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare.

„Să investim în tehnologii, pentru a face agricultura mai durabilă și mai rezistentă la schimbarea climei, și să creștem industria de prelucrare pentru a răspunde nevoilor agricultorilor. Nu va fi un proces simplu nici pentru stat, nici pentru fermieri. Vom avea nevoie și de investiții, și de oameni dedicați pentru a reuși. Dar este singura cale pentru a avea o agricultură care să răspundă standardelor actuale de calitate, să exporte pe marile piețe ale lumii, iar astfel să fie mai profitabilă și să asigure bunăstarea angajaților săi”, a declarat Maia Sandu.

Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare este marcată pe data de 28 noiembrie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală