Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Dodon nu a înțeles sau știe mai multe decât Spînu? Speculații privind prelungirea contractului procurării gazului

01 Oct. 2021, 09:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
01 Oct. 2021, 09:20 // Actualitate //  Petru Beregoi

Deși ieri seara, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că, Moldova a prelungit cu Gazprom cu o lună contractul de furnizare a gazelor la prețul achiziționat în luna septembrie, până la semnarea unui noi contract, cel vechi având termenul de scandență la 30 septembrie, astăzi, liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că de fapt prelungirea contractului pentru o lună va impune procurarea gazului de la ruși cu 700-800 de dolari pentru o mie de metri cubi, precum este acum prețul pe piața internațională.

„De acum înainte, Moldova cumpără gaz la prețul de piață. Pentru țara noastră, aceasta se încadrează în intervalul de 700-800 USD pentru 1000 de metri cub. Acesta este ceea ce prevede prelungirea contractului la prețul pieței, iar prelungirea contractului pentru o singură lună prezintă riscuri imense suplimentare de incertitudine în mijlocul sezonului de încălzire”, zice Dodon.

Dodon afirmă că s-ar fi putut obține un preț mai mic la gaze dacă se implica mai activ Președinția și Guvernul, deși, la nivel mondial prețul la gaz s-a majorat considerabil, atingând cote maxime.

„Pentru a face acest lucru, președintele și Guvernul Moldovei au trebuit să înceapă negocierile cu Gazprom la începutul lunii august, imediat după numirea unui nou cabinet de miniștri, și să nu facă declarații politice puternice și să încerce să transfere responsabilitatea asupra altora. În aceste condiții, Guvernul trebuie să dezvolte și să adopte de urgență mecanisme de compensare pentru cetățeni în legătură cu inevitabila creștere rapidă a tarifelor la gaz, care va atrage după sine o creștere a tarifelor la electricitate, încălzire etc”, mai precizează liderul PSRM.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 08:23
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 08:23 // Economie //  Realitatea.md

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este în discuții cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a obține o vacanță a plăților pentru gazul procurat. Solicitarea Guvernului de la Chișinău este de amâna cu cel mult o lună plata pentru luna ianuarie, în condițiile în care tariful achitat de cetățeni nu acoperă prețul de achiziție, iar Moldovagaz a acumulat datorii de peste 30 de milioane. Potrivit IPN cu referire la declarațiile acestuia făcute la emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău, ediția din seara de luni, 17 ianuarie curent, Gazprom, în calitate de principal acționar al Moldovagaz, ar putea face o concesie în favoarea Republicii Moldova.

În luna ianuarie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetățenii pentru gazele naturale a fost calculat la un preț de achiziție de 450 de dolari. Diferența dintre prețul de achiziție și tarif determină autoritățile de la Chișinău să ceară rușilor o mică vacanță a plăților. Moldovagaz este în incapacitatea de a achita la data de 20 ianuarie, avansul pentru luna în curs.

„Din cele 63 de milioane care trebuie să fie achitate până la data de 20 s-a reușit acumularea sumei de aproximativ 30 de milioane. 30 – 32 de milioane este diferența pe care Moldovagaz nu va reuși, probabil, s-o acumuleze. Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca Gazprom în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile Moldovagaz, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie ca Moldovagaz să poată să-și onoreze toate plățile”.

Deși au mai existat precedente când Gazprom a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului, Andrei Spînu spune că problema este una temporară, ce va fi depășită imediat ce prețul gazului pe piața internațională va înregistra un trend descendent.

„Noi nu vorbim de o incapacitate cronică de plată a acestei facturi, vorbim de o situație foarte concretă, de un deficit de casă care s-a creat din cauza creșterii necontrolate a prețului la gaz pe piețele europene, în decembrie am avut și zile când prețul era 2800 de dolari pentru mia de metri cubi. Moldovagaz va continua să achite avansul, pe măsură ce va colecta resursele. Și în zilele următoare vom discuta. Așteptăm un răspuns din partea Gazprom”.

În conformitate cu contractul semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală