Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Rugă către Guvern! Sindicaliștii solicită urgentarea rectificării Legii bugetului de stat pentru anul 2021

01 Oct. 2021, 09:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Oct. 2021, 09:16 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Confederația Națională a Sindicatelor își mai încearcă norocul la Guvern. Sindicaliștii solicită urgentarea rectificării Legii bugetului de stat pentru anul 2021 asigurând alocarea mijloacelor financiare necesare, iar în caz de necesitare inclusiv amendarea cadrului legal pentru garantarea acordării premiului anual salariaților din sectorul bugetar pentru rezultatul anilor 2020 și 2021.

Aceștia au expediat repetat mai multe adresări către Guvernul Republicii Moldova.

„Cea mai recentă dintre ele fiind din data de 20 septembrie curent, atunci când sindicaliștii au expediat în adresa Nataliei Gavrilița, prim-ministru al Republicii Moldova, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, Anei Revenco, ministrul Afacerilor Interne, o scrisoare în care solicită contribuția acestora în vederea asigurării acordării resurselor financiare necesare pentru acordarea premiului anual mult așteptat de către salariații din sectorul bugetar. Propunerile respective se referă la acordarea ajutorului material angajaților sectorului bugetar, treptele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă, reexaminarea cuantumurilor stabilite prin lege pentru sporul lunar pentru titlul științific și/sau științifico-didactic și a nivelului de salarizare pentru mai multe categorii de salariați, majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei până la valoarea de 3 100 de lei, convenită anterior de sindicate și patronate la nivel național și înaintată Guvernului”, anunță sindicatele.

Astfel, în scopul asigurării respectării drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale salariaților-membri de sindicat, CNSM a înaintat propuneri de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr. 270/2018 Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală