Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Jupiter, marea enigmă a astronomilor! Ce a detectat cel mai mare telescop al NASA

01 Oct. 2021, 09:27
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
01 Oct. 2021, 09:27 // Cosmos //  Valentina Buză

S-a făcut o descoperire importantă pe Marea Pată Roșie a planetei Jupiter. Iată ce a descoperit Hubble.

Cel mai puternic telescop al NASA a înregistrat o schimbare enigmatică în Marea Pată Roșie a planetei Jupiter. Pata este o furtună anticiclonică care durează de cel puțin 186 de ani sau chiar de până la 351 de ani ori mai mult. Cu un diametru de peste 16.000 de kilometri, ea este suficient de mare pentru a conține până la trei planete de dimensiunea Pământului.

Jupiter, marea enigmă a astronomilor

Acum, astronomii au observat că aceasta se micșorează și devine mai circular, în comparație cu prima observare a sa în urmă cu 150 de ani.

Experții în științe planetare Michael Wong și Amy Simon au analizat date colectate de telescopul NASA de-a lungul unui deceniu, cu privire la vitezele vânturilor care formează Marea Pată Roșie. Acestea pot ajunge la peste șase sute de kilometri pe oră.

Agenția spațială NASA a anunțat recent că studiul realizat de cei doi cercetători sugerează că viteza vânturilor din banda exterioară a ciclonului crește, iar vânturile de aici înregistrează o creștere a vitezei de 8% între 2009 și 2020.

Dar regiunea interioară a petei a încetinit semnificativ.

„Când am văzut inițial rezultatele am întrebat dacă are vreo noimă. Nimeni nu a mai văzut așa ceva înainte”, afirmă Wong, cercetător la Universitatea Berkeley din California.

În momentul de față, pentru cercetători, Marea Pată Roșie este o enigmă.

„Pentru a înțelege cu adevărat Marea Pată Roșie, oamenii de știință trebuie să studieze sănătatea vortexului său și nu a norilor săi. Micșorarea norilor nu este un prevestitor al morții”, conform unui articol publicat de Astronomy.com în 2019.

Astronomii fac noi descoperiri importante. Telescopul Hubble a găsit noi galaxii

Telescopul Hubble a găsit șase galaxii din universul timpuriu. Această descoperire ridică mai multe întrebări decât pot fi elucidate.

Astronomii care folosesc telescopul spațial Hubble și matricea Atacama au găsit șase galaxii noi. Acestea se află la aproximativ trei miliarde de ani, după Big Bang. Ele erau neobișnuit de ”moarte”, adică rămân fără hidrogen care este necesar formării stelelor.

Echipa de astronomi a găsit galaxiile cu ajutorul lentilelor gravitaționale puternice. Au folosit grupuri de galaxii pentru a mări lumina din universul timpuriu. Telescopul a identificat unde s-au format stelele în trecut. În același timp, ALMA a detectat praful rece de hidrogen, pentru a arăta unde s-ar fi putut forma stelele.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 15:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 15:25 // Societate //  Valentina Buză

Autospeciala multifuncțională donată Capitalei de către Primăria de la Viena este în drum spre Chișinău. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei Ion Ceban pe pagina de Facebook care a adus mulțumiri autorităților de la Viena.

În context, autospeciala de model MAN va fi utilizată de serviciile municipale în special pentru deszăpezirea drumurilor pe timp de iarna, dar și pentru alte lucrări în teren.

„Autospeciala este în drum spre Chișinău și va putea fi utilizată la deszăpezire, dar și la alte lucrări în teren. Aduc sincere mulțumiri colegilor de la Viena. Delegația în frunte cu viceprimarul Ilie Ceban ,care s-au aflat la Viena, au abordat mai multe subiecte și proiecte pe care le putem realiza în comun”, a scris Ion Ceban într-o postare pe Facebook.

De menționat că anterior Chișinăul a mai beneficiat, cu titlu gratuit, din partea Primăriei Viena de o autospecială pentu evacuarea deșeurilor și a unei ambulanțe.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău