Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Te lasă cu gura căscată! Cercetătorii au recreat atmosfera de pe Titan în fiole mici de sticlă. Fabulos!

25 Sept. 2021, 22:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 22:00 // Cosmos //  Realitatea.md

Cercetătorii au reușit să recreeze condițiile atmosferice de pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, în recipiente de sticlă de tip cilindru, într-o încercare de a înțelege mai bine felul în care pot apărea formele de viață și ce condiții atmosferice favorizează acest proces.

Titan, la fel ca Pământul, are o atmosferă densă și cicluri meteorologice cu sezoane. Atmosfera sa are, însă, o altă componență chimică și minerală, conform cercetătorilor care au realizat studiul, unii dintre ei de la Southern Methodist University din Dallas.

Cercetările anterioare, efectuate după misiunea Cassini-Huygens a NASA, care a studiat îndeaproape planeta Saturn și sateliții ei, au dezvăluit că Titan are o atmosferă foarte densă cu o componență de nitrogen și metan.

Informațiile științifice au arătat ca satelitul este singurul corp ceresc, pe lângă planeta noastră, care are mări lichide la suprafață și molecule organice. Din acest punct de vedere, Titan ar putea deveni un „laborator natural” pentru a studia condițiile propice pentru apariția și dezvoltarea vieții.

Cercetătorii cred că nitrogenul și metanul din atmosfera lui Titan reacționează pentru a produce molecule organice cu dimeniuni și complexitate variate, sub efectul căldurii și luminii solare, câmpului magnetic al planetei Saturn și radației care vine din spațiu.

Din acest punct de vedere, această combinație ar putea da oportunitatea de a cerceta care sunt condițiile care favorizează apariția moleculelor precursoare vieții pe planete altele decât Pământul.

Atmosfera lui Titan într-un cilindru de sticlă

Studiul realizat a dezvăluit proprietățile fundamentale ale două molecule organice despre care se crede că există pe Titan. Pe satelit, însă, ele iau formă de cristale înghețate, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Este vorba de acetonitril și propionitril care ar fi abundente pe Titan sub formă de cristale.

Ele formează suprafețe care ar putea să favorizeze formarea de noi molecule organice, la rândul lor capabile să favorizeze apariția vieții. Deși proprietățile acestor două molecule sunt cunoscute pe Pământ, ele nu au fost studiate până acum în condiții similare atmosferei lui Titan.

„Noi am creat în laborator condițiile atmosferice de pe Titan în cilindri de sticlă. Introducem apă pe care o înghețăm pentru a simula temperaturile foarte scăzute de pe Titan. Acoperim apoi cu etan care se transformă în lichid și care imită lacurile de hidrocarbon descoperite de Cassini-Huygens”,  spune Tomce Runcevski, unul dintre cercetătorii care a efectuat experimentul.

Ca parte a experimentului, cercetătorii au adăugat nitrogen în cilindri și apoi au introdus cele două molecule organice pentru a simula felul în care acestea ajung pe suprafață sub formă de precipitații.

„Experimentul a dezvăluit multe lucruri despre structura gheții planetare. Am aflat, de exemplu, că forma cristalină a propionitrilului nu se extinde uniform de-a lungul dimensiunilor sale, ceea ce înseamnă că suprafața planetară se poate crăpa din cauza schimbărilor bruște de temperatură”.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:41
 // Categoria: Opinii // Autor:  Victor Pelin
27 Oct. 2021, 09:41 // Opinii //  Victor Pelin

În general, alegerile locale noi din 21 noiembrie în cele 15 localități reprezintă un interes aparte și din cauză că se desfășoară pe fundalul a două crize extrem de acute – criza gazelor și cea pandemică. Astfel, ne convingem că vremurile bune nu pot fi declarate în avans. În acest sens, am putea parafraza o vestită zicală afirmând: „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să zâmbească, povestește-i planurile de instaurare a vremurilor bune…


Alegerile locale noi

Alegerile municipale sunt foarte importante în orice societate. Într-un șir de state dezvoltate la alegerile municipale participă mai mulți alegători decât la alegerile generale. Experiența electorală a Republicii Moldova arată, deocamdată, un interes mai mare a cetățenilor pentru alegerile generale decât pentru cele locale. O astfel de situație are loc în pofida faptului că încrederea cetățenilor în primării este de două-trei ori mai mare decât încrederea în Parlament. Una din explicațiile situației menționate ar fi că primăriile sunt foarte sărace, cu excepția celor din municipiile Chișinău, Bălți etc. Celelalte primării abia de reușesc să acopere câteva zeci de procente din cheltuieli cu resurse proprii, restul provin din transferurile de la centru.

Deși alegerile municipale sunt, de fapt, alegeri administrative, s-a observat de-a lungul ciclurilor electorale că susținerea partidelor aflate la guvernare se transmite, practic, în aceeași proporție și la nivelul municipalităților, atunci când se aleg primarii și consilierii locali. De exemplu, la alegerile locale din 2015 Partidul Democrat din Moldova (PDM) a devenit partidul primarilor – candidații PDM au fost aleși primari în aproximativ 1/3 din localități, odată cu preluarea treptată a controlului puterii la nivel central de către coordonatorul executiv. Ulterior, primarii devin, la rândul lor, principalii agenți electorali ai partidelor de la guvernare la nivel local. Astfel, de-a lungul anilor a funcționat regula, potrivit căreia partidele de guvernare susțin administrațiile locale reprezentate de primarii acestora, iar administrațiile locale susțin partidele respective la alegerile generale. Așa s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2019, când, datorită autorității primarilor, PDM a obținut cel mai înalt scor în istoria sa politică – 1/3 din mandatele parlamentare în circumscripțiile uninominale.

Actualul partid de guvernământ – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), ne-a asigurat că va refuza practica guvernărilor precedente de susținere financiară acordată preponderent primăriilor conduse de reprezentanții formațiunii. Nu putem ști, dacă PAS își va respecta promisiunea. Vorba e că, deocamdată, nici nu prea știm câți primari are formațiunea. Știm doar că în cadrul Blocului ACUM, alături de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), PAS a obținut funcții de primar în 172 de primării, adică în aproximativ 19% din localități. Deci, am putea presupune că PAS ar avea primari în aproximativ 10% din localități.

Din cele menționate devine evident că alegerile municipale sunt un test foarte util pentru estimarea evoluției suportului cetățenilor față de puterea centrală. În acest sens, alegerile locale noi din 21 noiembrie, desfășurate 15 localități (~1.7%), unde în ultima jumătate de an au apărut vacanțe ale funcției de primar, vor reprezenta prima evaluare a suportului PAS de după alegerile parlamentare. Geografia alegerilor noi este relativ reprezentativă, acoperind regiuni din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova. La alegerile locale noi, de suplinire a vacanțelor funcției de primar, de obicei, câștigă candidații partidelor parlamentare. Este de remarcat că, în cinci din cele 15 localități, funcțiile vacante de primari au fost deținute de reprezentanții blocului ACUM.

Statistici preelectorale

Procedura înaintării candidaturilor pentru alegerile primarilor în cele 15 localități a luat sfârșit, dar înregistrarea candidaturilor depuse se va termina pe 30 octombrie, cu trei săptămâni înaintea zilei alegerilor. Din tabelul de mai jos se poate desprinde că PAS va avea candidați în toate cele 15 localități. Principala forță de opoziție, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) va avea candidați în majoritatea localităților. Este de remarcat că Partidul Verde Ecologist (PEV) a înregistrat candidați în ¼ din localități, celelalte 10 formațiuni participante au înregistrat câte 1-2 candidaturi.

Sursă: IPN.MD

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău